StoryEditorOCM
ŽupanijaHvalevrijedna akcija

Murterini ne odustaju: Obitelji s četvero male djece iz cenra Petrinje izgradit ćemo novi dom kako smo i obećali!

Piše Katarina Rudan
30. lipnja 2021. - 13:21

Početkom tjedna u Općinu Murter-Kornati stigla je vijest da je srušena potresom uništena kuća obitelji Knezić u Petrinji, kojoj su upravo Murterini odlučili napraviti novi dom.

Da podsjetimo, odmah nakon katastrofalnog potresa koji je 29. prosinca prošle godine razorio Sisačko-moslavačku županiju, tadašnji i sadašnji načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov, predložio je kolegama iz Tisnog, Pirovca i Tribunja da svaka općina obnovi po jednu obiteljsku kuću stradalim obiteljima, što su oni i prihvatili.

Pozvali su i ostale načelnike i gradonačelnike u Hrvatskoj da im se pridruže i trenutno je 25 općina koje sudjeluju u ovoj hvale vrijednoj akciji.

image
Rušenje kuće obitelji Knezić u Petrinji
Facebook

Općina Murter-Kornati među prvima se odredila komu će novu kuću sagraditi. Radi se o obitelji s četvero malodobne djece iz centra Petrinje čija je obiteljska kuća proglašena neupotrebljivom. Poznaju ih od ranije, jer Knezići u Murteru imaju rodbinu kod koje su se smjestili se nakon razornog potresa. Početkom siječnja načelnik Turčinov bio je na terenu s ekipom geodeta, statičara i arhitekta, snimili su stanje i odmah počeli pripreme za početak realizacije projekta obnove.

- Općina Murter-Kornati izradila je glavni projekt, projektna dokumentacija je prikupljena, a u izradi je geodetska podloga za novu kuću, dok je rušenje stradalog objekta realizirano i financirano od strane države i Grada Petrinje. Kuću ćemo gaditi u skoro istim gabaritima, na dva kata ukupne površine oko 150 kvadrata. Što se građevinske i uporabne dozvole tiče, dogovor je da će to naknadno izdavati Grad Petrinja. Trenutno smo u traženju tvrtke koja će odraditi građevinske radove. Slijedećeg tjedna ću s geodetima, arhitektom i nadzorom otići u Petrinju gdje ćemo dogovoriti datume početka gradnje. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje i dobru volju ljudi da započnemo gradnju. Idemo ovoj obitelji napraviti novi dom kako smo i obećali rekao nam je Turčinov.

Dodajmo da su sve općine i gradovi koji su se uključili u akciju gradnje jedne obiteljske kuće otvorili i posebne račune za tu namjenu na koje građani i drugi donatori mogu uplatiti svoje novčane priloge.

image
Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati
 
Nikša Stipaničev/Cropix

-Do sada smo na posebnom računu za izgradnju kuće prikupili 170.000 kuna, a u samoj izgradnji pomoći će naši poduzetnici i obrtnici besplatnim radom. Javilo nam se i puno donatora koji će osigurati građevinski materijal, stolariju, pločice i ostale stvari. Uz to, ovo ljeto mislimo pokrenuti još jednu akciju prikupljanja sredstva i doći do 250.000 kuna. Mislim da bi to mogao biti dovoljan iznos, a što bude nedostajalo dodat ćemo iz općinskog proračuna – kazao nam je Turčinov i zahvalo se svima koji su pomogli i koji će pomoći u prikupljanju sredstava te sudjelovati u gradnji kuće za obitelj Knezić.

Humanitarna akcija i dalje traje i svi koji su voljni donirati to mogu učiniti uplatom na multivalutni račun u Hrvatskoj poštanskoj banci:
IBAN: HR9223900011500198663-OPĆINA MURTER-KORNATI-DONACIJE.
Model: HR68
Poziv na broj: 7765-OIB.
SWIFT: HPBZHR2X.

19. travanj 2024 16:40