StoryEditorOCM
Županijabriga o potrebitima

Murter i Kornati u projektu zapošljavanja žena: pet gerontodomaćica skrbi o 25 starijih osoba, u planu i gradnja Doma umirovljenika

Piše Katarina Rudan
3. veljače 2021. - 13:07

Kao i brojne općine i gradovi u Hrvatskoj, i Općina Murter-Kornati pridružila se velikoj obitelji koja kroz nacionalni projekt "Zaželi – program zapošljavanja žena" pomaže starijim i nemoćnim osobama na svojem području.

Projekt pod nazivom "Žene pomažu Murter-Kornati" počeo se realizirati u kolovozu prošle godine, traje 30 mjeseci, a nakon provedenih priprema za početak provedbe projekta i natječajnog postupka, sredinom rujna zaposleno je pet žena na 24 mjeseca, koje skrbe o 25 korisnika.

Općini je za ovaj projekt, koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., odlukom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava odobreno 1.152.103 kuna. Partneri u projektu su Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Šibenik i Centar za socijalnu skrb Šibenik.

Na projektu su zaposlene žene koje teže pronalaze posao na tržištu rada, a svaka skrbi o pet starijih osoba, korisnika projekta, pružajući im pomoć u kući: kuhanju, održavanju higijene, čišćenju, nabavi lijekova, hrane i drugih potrepština, odlasku kod liječnika te rade sve ostale poslove koje osoba o kojoj brinu ne može sama odraditi. Nadalje, kroz projekt je ženama pružena mogućnost osposobljavanja za gerontodomaćicu i time će postati konkurentnije na tržištu rada.

Turčinov: Projekt hvalevrijedan

– Projekt „Žene pomažu-Murter-Kornati“ od velikog je značaja za zajednicu i drago mi je što su mještani prihvatili ovakav način zapošljavanja i korištenja usluga na projektu zaposlenih žena, koje vode brigu o potrebitim mještanima. Svakako je ugodnije starijim ljudima da imaju osobnu ispomoć u toplini svog doma i uz blizinu članova obitelji.

Nadamo se da će se ovakvim i sličnim projektima pomoć starijim osobama nastaviti i u novom financijskom razdoblju 2021. - 2027., te da ćemo nakon isteka od 30 mjeseci moći aplicirati projekt za novo razdoblje, čime bismo osigurali kontinuitet u pružanju pomoći starijim osobama, kao i u zapošljavanju teže zapošljivih žena na tržištu rada – kaže načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Osim pružanja pomoći starijim osobama kroz ovaj projekt, Općina iz svojeg proračuna financijski pomaže i obitelji slabijeg imovinskog stanja kroz druge oblike potpore. Osim što dobivaju pakete pomoći Crvenog križa, starijim osobama Općina po potrebi osigurava poklon-paket hrane i higijenskih potrepština, a pri kupnji ogrjeva financijski pomaže s 900 kuna. A želja aktualnog načelnika i njegovih suradnika je i izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe. Već je napravljena predinvesticijska studija koja je pokazala opravdanost tog projekta.

– Osnovana je i udruga umirovljenika čiji savjeti su nam korisni, a na pragu smo dogovora da uđemo u javno-privatno partnerstvo oko realizacije projekta. Čekamo da se završi izrada idejnog rješenja, a objekt doma gradit ćemo na lokaciji između crkve i novog dječjeg vrtića, gdje je Općina već otkupila 3000 četvornih metara privatnog zemljišta, koje smo platili oko dva milijuna kuna. Sredinom ožujka krećemo s izgradnjom pristupnog puta do te lokacije, odnosno vrtića i budućeg Doma za starije i nemoćne te izgradnju potrebne infrastrukture - na kraju će Turčinov.

26. travanj 2024 06:04