StoryEditorOCM
Županijapočetak radova

Murter i Betina napokon će dobiti kanalizaciju! Donosimo sve o velikom projektu vrijednom 200 milijuna kuna

Piše Katarina Rudan
12. siječnja 2021. - 08:59

Od izuzetnog značenja i za život domicilnog stanovništva i za daljnji turistički razvoj Murtera svakako je ulaganje u komunalnu infrastrukturu. U tom smislu, projekt izgradnje sustava odvodnje, Aglomeracija Murter –​ Betina, od prioritetnog je značenja pa Murterini s nestrpljenjem očekuju početak njegove realizacije.

Načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov podsjeća da je jedan dio sustava odvodnje napravljen još 2008./2009. godine i prošao je sve tehničke preglede.

– Kasnije je došlo do promjene zakona kojim je propisano da sve radove na sustavu odvodnje moraju raditi županijska poduzeća vodovoda i odvodnje, što je aktualno od 2018. godine, kad je svečano potpisan ugovor za dodjelu sredstava iz EU fondova. Tada je, kako naš, tako i pirovački, tišnjanski, vodički i šibenski projekt izgradnje sustava odvodnje preuzelo poduzeće "Vodovod i odvodnja" d.o.o. Šibenik. Moram istaknuti da je naš projekt ušao kao jedan od najspremnijih, ali problem je bio što taj projekt ima 23 dozvole, koje je trebalo ishoditi i revidirati zbog promjene trasa sustava, a već tada je sve bilo prebačeno na "Vodovod i odvodnju", a mi kao partneri, prema pravilniku, nismo više imali ništa s tim – kaže Turčinov.

Dodaje da su projekti napravljeni i spremni, ljudi uplaćuju godinama naknadu koja će sutra biti uložena zajedno s općinskim udjelom u projekt izgradnje sustava čija je vrijednost procijenjena na oko 200 milijuna kuna.

– Do sada smo otkupili zemljišta u vrijednosti milijun i pol kuna, upisali sve nerazvrstane ceste, odradili sve pravne postupke, sudjelovali smo na 30 do 40 sastanaka s predstavnicima "Vodovoda i odvodnje" d.o.o. Šibenik, Hrvatskim vodama i na svakom tom sastanku projekt ide realizacijom prema naprijed. Radi se o milijunskim poslovima za koje je odgovornost prevelika, treba sve detaljno posložiti, a da nema mjesta pogreškama.

S druge strane, bitna je činjenica da šibenski "Vodovod i odvodnja", osim Aglomeracije Murter – Betina, radi isto takav projekt za Šibenik i Vodice, te nam je potvrđeno da smo prema redoslijedu treći koji idu u proces radova, nakon Šibenika i Vodica. Jasno je da smo svi nestrpljivi i da jedva čekamo da konačno u Murteru dobijemo kanalizaciju.

Ponavljam, ogroman je to projekt i trebat će nam još malo strpljenja dok ne počne njegova realizacija. Nakon što budu provedeni natječaji i izabrani izvođači, zajedno s direktorom "Vodovoda i odvodnje" Franom Malenicom izići ćemo u javnost sa svim informacijama o početku i dinamici izvođenja radova na sustavu. Vjerujem da će oni početi tijekom ove godine – rekao nam je Turčinov.

Direktor "Vodovoda i odvodnje" d.o.o. Šibenik Frane Malenica, potvrdio nam je da su u tijeku intenzivne pripreme za početak realizacije ovog velikog projekta.

– Trenutno pripremamo javnu nabavu za voditelja projekta i nadzor. U međuvremenu radili smo usklađivanje, odnosno novelaciju dokumentacije, vezano za određene zakonske izmjene i očekujemo da će taj posao biti gotov do kraja siječnja, i tada bi nam za javnu nabavu bila spremna i glavna mreža. Nakon toga, u prvom dijelu ove godine, bit će raspisana javna nabava za izgradnju kanalizacijskog sustava Murter –​ Betina – rekao nam je Malenica.

Nakon što se do ljeta svi natječaji izredaju i izaberu najpovoljniji ponuđači, uz pretpostavku da neće biti žalbi ostalih sudionika u javnoj nabavi, radovi bi, rekao je Malenica, mogli početi u ovoj godini.

20. travanj 2024 11:42