StoryEditor
Županijaprojekt colentum

Murter dobio spomenik volontiranju: drvena instalacija visoka pet metara postavljena je na prvoj arheološkoj plaži u Hrvatskoj

Piše Šibenski.hr
18. prosinca 2020. - 17:05
Spomenik volontiranju postavljen je na poluotoku GradinaZdrzga Agronauta

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta postavila je Spomenik volontiranju, novu drvenu umjetničku instalaciju koja, kako kažu, promiče volonterizam i solidarnost.

Udruga je to napravila uz pomoć kratkoročnih volontera iz različitih dijelova Europe u sklopu projekta “Stone & Sail Extravaganza 2020” i Europskih snaga solidarnosti. Oni su na instalaciju upisali svoja imena, kao i imena prethodnih volontera Argonautinih projekata, a kojih je za sada čak 117!

Spomenik čini peterokutna drvena instalacija, visoka pet metara te šest klupa s urezanim “hashtag” oznakama, promovirajući tako arheološko nalazište Colentum, otok Murter, solidarnost, volontiranjei program ESS (Europske snage solidarnosti).

- Spomenik je izrađen po ideji razvojne direktorice udruge Argonauta, Ivone Jadrić, a prema skici akademske kiparice Carle Radnić. Postavljen je na poluotoku Gradinai te je dostupan svima da uživaju u vremenu provedenom pod visokim stablima, razmišljajući o svim volonterima koji su uložili svoje vrijeme i trud da učine nevjerojatne stvari u lokalnoj zajednici otoka Murtera.

Spomenik je podignut u njihovu čast, kao i u čast svih koji su do sada dali svoj doprinos cijelom projektu Colentum, prvoj arheološkoj plaži u Hrvatskoj koja se nalazi upravo na poluotoku Gradina gdje je spomenik postavljen. Uz udrugu Argonauta na ovom su projektu sudjelovali i lokalni murterski brodograditelj Milan Jadrešić koji je izradio spomenik te Vedranko Juraga koji je pomogao pri rukovanju trupcima - stoji u priopćenju Udruge.

Izdvojeno

04. ožujak 2021 16:07