StoryEditorOCM
Županijatribunjski PROJEKTI ZA BOLJE SUTRA

Mrako Grubelić, mladi općinski načelnik otkriva s kojim se sve problemima susretao: Srezali smo prevelike troškove pa su nam poslali - inspekciju. Ali, to nas neće zaustaviti!

31. svibnja 2019. - 14:59

Tri su ključna projekta na kojima, uz ostale, financijski manje izdašne, zadnjih mjeseci radi tribunjska općinska vlast.
Prvi je šetnica Luna – Zamalin u dužini od 400 metara kojega je mlada garda na čelu sa načelnikom Markom Grubelićem naslijedila od svojih prethodnika, ali je troškove od fantastičnih šest milijuna kuna srezala za više od polovine. Ta je investicija, kaže Grubelić, sada "teška" oko 2,4 milijuna kuna, a da se od onih bitnih sadržaja koji su predviđeni u projektu sačinjenom još 2013. godine, ništa nije "izgubilo u prijevodu".

- Revidiranjem projekta njegovi su gabariti ostali isti, zadržana je izvorna namjera da se drastičnije, odnosno nikako ne intervenira u okoliš već da ostane onakav kakav je oduvijek bio. Uz more, od Lune do Zamalina, može se već sada proći, no radovi će se službeno okončati najesen, vjerojatno do kraja listopada. Šetnica će se popločavati do 15. lipnja, a ljetnih će mjeseci mirovati. Istina je da ima kritičara koji će kazati kako smo mogli požuriti s projektom, ali smatramo da bi se to onda odrazilo na kvalitetu posla, što nam nije cilj. Želimo da to sutra bude prekrasna dionica kroz Tribunj koja neće živjeti samo ljeti već cijelu godinu, a to onda znači i potpuno posvećivanje kvaliteti rada i materijala - mišljenja je načelnik općine Tribunj.

Zbog radova na šetnici čak dva puta je, dodaje, kompletnu dokumentaciju vezanu uz projekt "češljala" građevinska inspekcija koja je mogla utvrditi samo da se investitor - do u detalja drži zadanih smjernica. Nije izostala ni anonimna kaznena prijava zbog koje su službenici krim-policije nekoliko dana prelistavali silne spise.

Dokaz je to, veli Grubelić, da u Tribunju još uvijek ima pojedinaca koji su po svaku cijenu spremni osujetiti planove općinske vlasti, koliko god oni bili usmjereni na dobrobit mjesta i općine.

'Nabildavanje' proračuna

- Odgovorno tvrdim da se šetnica sa prvotnim proračunom praktički nikada ne bi dogodila jer je svota bila "nabildana" do neostvarive mjere, a sada kada je ta priča ušla u završnu fazu, neki ne prežu ni od čega. No, vjerujem da je to svima jasno i da se ne treba previše uzrujavati - zaključuje načelnik.

Kako je Sovlje sve atraktivnije domaćim i stranim gostima, od koji su mnogi u tom živopisnom mjestašcu kupili nekretnine, to je, priča Grubelić, valjalo proširiti plažni prostor za oko tisuću i 800 četvornih metara.

Za taj je projekt vrijedan oko tri milijuna kuna naslijeđena dokumentacija malo promijenjena i prilagođena te su se općinske službe angažirale na ishođenju građevinske dozvole i ostalih papira kako bi općina Tribunj aplicirala na natječaj za bespovratna sredstva Ministarstva turizma.

- Zahvaljujući susretljivosti i ekspeditivnosti dvaju županijskih odjela, za pomorstvo te prostorno uređenje i gradnju, građevinsku smo dozvolu, sve u skladu za zakonom i pripadajućim propisima, dobili za rekordnih 11 dana i od Ministarstva turizma za ovu namjenu ishodili 400 tisuća kuna. I u ovom će projektu koji, inače, podrazumijeva suvremeno uređeni plažni prostor sa dvije pametne klupe, drugim klupama za odmor šetača, koševima za odlaganje otpada, info-tablama i drugom urbanom opremom, početi nakon posezone, vrlo vjerojatno u listopadu. Razlog je što smo poništili prvi natječaj za izvođača radova jer su, po procjeni stručnjaka na području gradnje, pristigle ponude znatno premašile naš budžet. Konkretno, najviša ponuda iznosila je četiri milijuna kuna. Nakon ponovljenog natječaja, izgledno je da ćemo pronaći izvođača koji će se uklopiti u naše proračunske okvire - veli Grubelić.

Novi natječaj i za vrtić

Svi su projekti, ističe, na svoj način u ovom trenutku važni Tribunju, no onaj koji ih posebno raduje jest projekt izgradnje dječjeg vrtića u kojem će biti smješteno do stotinu najmlađih Trubunjaca.

Zanimljivo je da ni u slučaju ove investicije općina u prvom natječajnom krugu nije imala sreće s potencijalnim izvođačima radova. Za gradnju vrtića vrijednog oko devet milijuna kuna (s PDV-om) za kojega je iz EU fondova izvučeno oko 6,67 milijuna bespovratnih kuna, izvođači su tražili milijun kuna više.

- Naravno da na takvo što nismo mogli pristati. Nakon što smo, za razliku od pojedinih općina i gradova, uspjeli namaknuti bespovratna sredstva, valja nam ishoditi odobrenje Ministarstva financija da kroz kreditno rješenje osiguramo preostalu svotu od oko 2,5 milijuna kuna. Za nekoliko dana raspisat ćemo novi natječaj u kojemu priželjkujemo realnije ponude kako bi za otprilike godinu dana od početka posla Tribunj dobio novi vrtić. Po našim prognozama, to bi se moglo dogoditi pred pedagošku godinu 2020. – zaključuje Grubelić.

PLANOVI ZA LOGORUN Vraćamo tovara!

Ministarstvo državne imovine općini Tribunj prepustilo je na 50 godina 153 tisuće četvornih metara površine na otočiću Logorunu s kojim tribunjska vlast ima velike planove. Tu će se, kaže Grubelić, vratiti rezervat dalmatinskog tovara. No, to nije sve. Na tu temu uskoro će se čuti i više. Za sada je, samozatajno će načelnik, još prerano otkrivati detalje.

PROTIV PREDRASUDA Stop strančarenju!

Zahvaljujem zaposlenima u županijskim službama koji pri izdavanju dozvole za proširenje plaže Sovlja nisu strančarili ni u tribunjskoj vlasti gledali političke protivnike, već su profesionalno obavili svoj posao. I ovom slučaju se dokazalo da treba imati dobru ideju i dobar projekt, a ne stranačku iskaznicu. Neka to bude vodilja mladim ljudima koji imaju dobre ideje ali se boje okušati na političkoj sceni. Oslobodite se straha i predrasuda!

UREĐENJA PLAŽA Šetnica do Vodica

Za plažu Zamalin smo uredili pristupnu ulicu, postavili javnu rasvjetu na jednom djelu plaže i novu rampu za osobe s invaliditetom. Što se tiče plaže Bristak koja će biti najveća tribunjska plaža, za sada ćemo poduzimati samo neophodne, kozmetičke zahvate, budući da će njezino uređenje zahtijevati i popriličnu svotu, procjenjujemo između 15 i 20 milijuna kuna.
Istina, napravljeno je idejno rješenje na osnovu kojega čekamo da nam se daju posebni uvjeti, sljedeći korak je idejni projekt za lokacijsku dozvolu, a nakon toga glavni projekt za građevinsku dozvolu. S obzirom da je ta plaža pod jakim utjecajem juga, morat će imati školjere i grebene koji će razbijati valove zbog zaštite plažnog materijala. U suradnji s gradom Vodicama, dogovoreno je mjesto spajanja šetnica uz Bristak, s obzirom da i oni rade na svojoj projektnoj dokumentaciji. Kada sve to bude gotovo, dobit ćemo šetnicu od Sovlja do Vodica -najavljuje Grubelić.

20. travanj 2024 02:04