StoryEditorOCM
ŽupanijaPREPORUČILI RIBARI

Mnoga slasna jela mogu se raditi od ribe koja nije oborita: Nije u škrpini sve! Guštajte i u srdelama na "milijun" načina (FOTO)

9. kolovoza 2017. - 12:38

Išla sam jednom raditi reportažu s koćaricom - mislim da je bila iz Tribunja. Odnosno, bila je murterska, ali je radila u Tribunju. Više joj se ne sjećam imena (fotoreporter Nikša Stipaničev podsjeća me da je zapovjednik bio Ivica Stipaničev!) ali se sjećam riblje juhe koju su skuhali za ručak!

Evo i sastojaka: u vodi je plivala jedna veeelika kapula, puuuno maslinova ulja, puno dobre ribe plus jedna lignja, soli i papra. I gotovo.
Možda bi u tu juhu išlo i koješta drugo, ali na brodu se, eto, našla jedna jedina (ali velika!) kapula, i, naravno, dobro ulje, sol i papar. O ribi da ne govorim.
Nikad nisam zaboravila tu juhu, i tu lešadu. Kad god kuham riblju juhu, u glavi mi je ta s koćarice. U mojoj je teći obavezno puno kapule, riba i koji mekušac, rak ili školjka, a ostaloga malo ili ni malo. Osim ulja, soli i papra...
Kuhati se može bilo koja riba, nije obaveza da bude oborita. I mnoga druga slasna jela mogu se raditi od bilo koje ribe. Druga je stvar što se kod nas u principu konzumira vrlo malo ikakve ribe "po glavi stanovnika".

 

LAGUR (Lokalna akcijska grupa u ribarstvu) "Galeb" iz Tribunja odlučila je mijenjati stvari na tom planu.
Naročito s plavom ribom odnosno bilo kojom sitnom ribom.

Nekad je bila hraniteljica, a kako su se vremena mijenjala, a skromnost ustupala mjesto obijesti, tako je i sitna i plava riba postajala prezrena kategorija... Ništa novoga nećemo reći kad kažemo da i ugostiteljska ponuda prati taj trend. Restoran kao da nije dovoljno fin ako ne nudi bijelu ribu od po metra. Nažalost (ili na sreću!?), i tu je stvar postala problematična pa je jedna od težih stvari u restoranskoj nabavi doći ljeti do pristojne škarpine, kovača ili divljeg brancina uzorne veličine. Zato dobro funkcionira uvoz (kao i u ostalim prehrambenim granama u Hrvatskoj), a u suprotnom smjeru (i budzašto) često putuje - hrvatska sitna plava odnosno sitna riba uopće. Putuje u inozemstvo na preradu ili u preradi ili hranilištima tuna završava kod nas.

Voditeljica Lokalne akcijske grupe u ribarstvu "Galeb", koja inače vodi i LAG More, Meri Krnić dipl. oec., vrteći stalno po glavi ideje o tome kako bi mogla povezati male proizvođače, male aktiviste, male gospodarske "subjekte"...a vezane uz naše malo more, došla je na ideju napraviti pilot-projekt pod nazivom "preporučili ribari". Zanimljiv naziv, nema što!

– Kad smo pripremali taj projekt s namjerom da ga sufinanciramo iz Europskog fonda za pomorstvo, pošli smo od prve ideje: povezati ribare i ugostitelje. Slijedila je ideja da se cijeli projekt temelji upravo na plavoj ribi, odnosno sitnoj ribi uopće. Pristupilo nam je dvanaest ugostitelja koji na jelovniku žele imati plavu ribu, šest ribara koji žele ulov isporučivati tim ugostiteljima i sad već pomalo razrađujemo cijeli projekt.
Svi će ti ugostitelji dobiti vidljivu oznaku da imaju jela od plave i sitne ribe, a priprema se i jedan zajednički menu koji će imati svi, plus ono što sami, pojedinačno, žele imati u ponudi – govori Meri Krnić.

 

U ovom trenutku ako "ukucate" stranicu www.fishermen-recommend.com izaći će vam pred oči cijela jedna odlično zamišljena priča.
Prvo, tu je "baza ribara" u kojoj svaki ribar ima svoj "profil". Ako "kliknete" na nekog od ribara moći ćete pratiti kretanje njegova broda odnosno, moći ćete pratiti put vaše hrane, od mora do stola. Jer poslije ribara jednostavno kliknete na restoran s oznakom "Preporučili ribari" i vidite šta ima.

A to "šta ima" bit će po receptima ribara koji su ribu i ulovili!
"Ukucali" smo u fazi pripreme teksta, "Kraljicu mira" i ustanovili da je na vezu u Tribunju jer je puni mjesec i nema što raditi na moru. Znači, ako taj tren negdje nađete plavu ribu ta nije friška jer su plivarice na vezu... Odnosno, možete naći prerađenu plavu ribu, razne marinade, savure i kako se sve ne zovu ta naša divna, starinska i naoko primitivna riblja jela.

E, ali kad sam dovršavala ovaj tekst već je bio dan kad su plivaričari krenuli na more.
Zovem zapovjednika "Kraljice mira" "maloga" Franu Popova. "Maloga", zato što je unuk legendarnog tribunjskog ribara Frane Popova, dakle pripadnik najmnogoljudnije tribunjske ribarske obitelji Popov: tri Franina sina, Albino (otac "malog" Frane), Ferdinand i Albert - sva tri su ribari a u ribare im, evo, odlaze i njihova djeca...
"Mali" Frane vrlo je ljubazan premda priprema brod jer večeras, kaže, starta. Projekt LAGURA Galeb jako hvali:
– Najprije zato šta se kod nas jede malo ribe pa nije loše da se to malo pogura i promovira. Plava i sitna riba mora samo biti friška, ona i je u pravilu friška, a srdela na gradele pa i frigana meni je najbolja.

 

Ali, rade se u kužini Franine kuće u Sovlji pored Tribunja i druga jela od srdela. Ona bi se uskoro mogla naći na jelovnicima restorana.
Evo njegova recepta paštašute na srdele:
- srdele pofrigati i "odkostiti"- skinuti meso s drače
- užutiti na ulju malo kapule, češnjaka, dodati pelate pomidora ili kako god - ali svakako pomidore. I petrusimen.
- dodati bijelog vina, dosta maslinova ulja
- dodati očišćeno meso pofrigane srdele i kuhati desetak - petnaest - dvadeset minuta u već pripremljenom toću
- time zaliti skuhanu paštu
... a još je bolja od inćuna!- kaže Frane.
U Franinoj se kužini rade i polpete od srdela, inćuna...
Pa kaže:
- usitniti svježe meso srdele, odvojeno od drače
- dodati kapulu, jaje, mrvice
- formirati polpete
- frigati u dubokom ulju.
-... to nije loše za dicu, često to spremamo radi njih.

 

Ribar Filip Bolanča isto se danas sprema za ribolovni start sa svojom plivaricom "Moja Roža".
Slaže se da je sitna plava riba i sitna riba uopće - podcijenjena.
- Zato je ova ideja LAGURA "Galeb" više nego odlična! Ne samo što se malo jede riba, nego je sitna riba kod nas slabo iskorištena. Slobodno mogu reći da 95 posto odlazi u izvoz, odnosno u tunogojilišta, a to je opet - izvoz. Novac za tu našu sitnu ribu tako, posredno, ponajviše dolazi iz Japana i Italije. Imamo te ribe više nego dovoljno i ako je išta friško i nezagađeno, onda je to sitna plava riba. Srdela živi dvi godine i ne stigne se zatrovati. Prava je šteta što nije prisutnija na jelovnicima. Ja mislim da bi tu trebalo uspostaviti neke odgojne metode! Popularizirati plavu ribu na sve načine, raditi crtiće i vrtićke i školske programe za djecu, da djeca jedu plavu ribu i da je nauče jesti za cijeli život. Vraga bi ko od nas u djetinjstvu jeo špinjaču da nije bilo crtića Mornar Popaj...- duhovit je Filip. Zato, kaže, i voli ovu priču LAGURA "Galeb", da se bilo kako popularizira konzumiranje sitne plave i sitne ribe uopće.

Pitam za neke recepte koji će sutra biti restoranski, a on umjesto recepta daje mi mobitel svoje supruge Milene.
Milena, kao i Frane Popov, rado sprema paštašutu na srdele:
- O kako ne, na pomidorama i srdelama, kako ne!

 

Recept je isti kao Franin pa ne ponavljamo. Ali, predlaže Milena skuhati raviole s ribom:
- bilo koja riba na brudet
- skinuti meso s drača, napuniti raviole
- skuhati u što manje tekućine od brudeta, da ne ostane puno rijetko

U pripremi svoga "Hlapa" za večerašnje isplovljavanje zatičem i Darija Feraru. Nema mu, piše ispod njegova portreta na stranici "Preporučili ribari", većeg gušta od povratka s mora s punim mrižama...
- Bit će to odlično ako restorani budu nudili jela od plave ribe i sitne ribe uopće. Može se od toga napraviti cijela riblja plata, od frigadure, mariniranih srdela, lokardi, inćuna, to je ono što će preporučiti „Hlap".

Kako marinirati inćune po Darijevu receptu?
- oštrim nožem očistiti glavu, utrobu, trbuh i perajice da ostane poput male "štručice"
- napraviti marinadu: litra jabučnog octa i dodati 3 žlice soli
- uroniti inćune - koliko stane u otopinu
- držati 24 sata
- izvaditi, procijediti, prosušiti
- filetirati
- staviti u staklenke u bijelom ulju „di može stati kolko oćeš"!
- servirati s maslinovim uljem pa na tost!!!

 

U Darija se sprema i brudet od srdela ili inćuna:
- zafrižiti kapulu
- dodati malo crvene paprike, konšerve, malo "vegete", papra, decilitar vinske kvasine
- ne miješati nego tresti (to čak i ja znam...)
- kuhati dvadesetak minuta

A jedno od jela koje bi svima preporučio je jednostavna lešada od inćuna:
- postaviti vodu na vatru, dodati jednu isječenu kapulu, žličicu "vegete" i maslinovo ulje
- kad prokuha da je kapula mekana dodati inćune
- kuhati 2-5 minuta i čim dignu rep skinuti s vatre
- posoliti, popapriti, zaliti uljem...

Sitna plava riba je uvijek friška, ona se noćas lovi, a sutra može biti na pijatu.
Na moru su ovih dana, osim ovih koje smo uspjeli uhvatiti prije isplovljenja, i Frane Jerkov sa svojom "Tribunjkom", i Frane Ferara na "Albatrosu malom" i Marin Kumanović na plivarici "Senkul", četvrti iz generacije još jednog legendarnoga tribunjskog ribara po kojem Marinova plivarica nosi ime. Ne mogu zamisliti da se ičim drugim bavim - govori Marin u svom malom "profilu" u bazi podataka za ribare na stranici "Preporučili ribari".
A restorani?

 

Njih se uključilo dvanaest: u Tribunju konobe "Bepo", "Markiolac" i restoran "Luna". U Murteru konoba "Boba", restorani "Račić", "Čigrađa" i "Fešta" na Žutu, "Broščica" u Tisnu, "Marinero" u Betini, u Skradinu "La Cantinetta", restoran "Rico" u Vodicama i "Stara riva" u Pirovcu.

Josip Jerkov vlasnik konobe "Bepo" u Tribunju priprema se objeručke primiti sitnu i malu plavu ribu u svoje jelovnike:
- Već imam hladnu platu s mariniranim inćunima i kozicama, a za ovu ideju mislim da je odlična. Do sitne se ribe uvijek može doći, dočim je s oboritom i velikom ribom ljeti već problem. Samo je važno da se to pročuje, da ljudi znaju da mogu jesti i sitnu ribu, i ribu po primjerenijim cijenama.
Dok ovo pišemo, plivaričari su na poslu, a ugostitelji smišljaju što sve mogu napraviti od njihova sitnog ulova.
Ono što preporučuju ribari - treba obavezno kušati!

25. travanj 2024 06:59