StoryEditorOCM
Županijavrijedne ruke

Mladi volonteri iz Europe mjesec dana boravili na Murteru, pogledajte što su sve napravili na otoku

Piše Šibenski.hr
11. studenog 2021. - 11:25

Trideset dana deset mladih volontera provelo je u Murteru radi projekta Stone & Sail Extravaganza koji se provodi kroz program Europskih snaga solidarnosti uz financijsku potporu EU i u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Nakon mjesec dana njihovog boravka na otoku, Murter se može pohvaliti novim pristupnim stazama na Raduču, novim slojem laka na klupama i ljuljački na Colentumu kao i promociji Murtera u njihovim zemljama.

- Drugim riječima, ovi javni prostori, upravo radi angažmana spomenutih mladih ljudi, sada obnovljeni mogu mirno čekati zimske i kišne dane, a rekreativci i zaljubljenici u brdo Raduč s kojega puca neopisiv pogled na Kornate, mogu uživati u novim stazama koje do prije mjesec dana nisu tu postojale. S druge strane, ovi se mladi volonteri kući vraćaju s novim vještinama, znanjima iskustvom i što je najvažnije, s novim prijateljstvima koje su stekli boravkom u Murteru. Svaki lijepi dan koristili smo za rad na otvorenom, a tijekom kišnih dana volonterima se pružila mogućnost pohađanja različitih radionica (hrvatskog jezika, medijske pismenosti, tehnika refleksije i slično) koje su provodili zaposlenici udruge Argonauta i njihovi suradnici iz drugih lokalnih udruga – navode iz udruge.

Važna stavka projekta je povezivanje s lokalnom zajednicom i promoviranje mogućnosti i dobrobiti volonterstva kao i spoznaja da se zajedničkim radom i uloženom energijom mogu napraviti brojni pomaci čiji skup kasnije rezultira vidljivim rezultatom na obostranu dobrobit, kako volontera tako i lokalne zajednice koje su postali dijelom kroz ovaj projekt.

Spomenimo da se programima Europskih snaga solidarnosti mogu priključiti svi građani EU u dobi od 18 do 30 godina, a iskustvo koje se nakon ovog vida volontiranja dobije širi vidike, mijenja perspektive i osvjetljuje nove mogućnosti mladima, a samim time i njihovoj lokalnoj zajednici u koju se nakon ovakvih bogatih iskustava vraćaju.

18. srpanj 2024 10:50