StoryEditorOCM
Županijaivan listeš

Mladi umjetnik se nakon završene akademije vratio na pradidovinu: ‘Život nije samo na moru...‘

Piše Zdravko Pilić
25. travnja 2024. - 14:56

Ivan Listeš, likovni je umjetnik iz Vinova Gornjeg, koji se tek prije dvije godine vratio na svoju pradidovinu, nakon što je bio treća generacija Listeša koji su svoj novi dom našli nešto južnije, u Kaštel Sućurcu.

Ali, kako danas i sam kaže, uvidio je da život nije samo na moru, nego je život i u zagori, preko brda, odakle njegovi preci Listeši i potječu.

Rijeka se, na neki način, od mora, vratila izvoru. Ivan je u Splitu završio likovnu akademiju, surađivao je s nogometnim klubom Zagora i pojedincima iz Unešića, no kruna te njegove veze s matičnom općinom dogodila se tek ove godine.

Izradio je, po narudžbi, za novouređeni Dom Kulture u Unešiću veliku sliku, ulje na platnu, Svetog Jure, općinskog zaštitnika i patrona, čiji se blagdan slavi svake godine kao Dan općine.

- Slika prikazuje pored lika Svetog Jure na konju, kako ubija zmaja, još i lokvu, čuveni Vinjanac, te grobove, u kojima su pokopani poznati Nakićevi svatove. Riječ je o legendi koja i danas živi u narodu i narodnoj predaji, o Nakićevoj svadbi i svatima koji su tu izginuli, pobijeni od strane Turaka.‘ - kazao nam je mladi umjetnik o svom autorskom djelu.

Tu legendu svojataju i brojni drugi krajevi, i u u Hrvatskoj, i u susjednoj, Bosni i Hercegovini, pa je ovo likovni zapis, koji svjedoči da se to dogodilo baš u Vinovu, kod lokve, odnosno bunara Vinjanac, u općini Unešić.

25. travanj 2024 14:57