StoryEditorOCM
ŽupanijaVelika štetočina

Mještani s područja Nacionalnog parka ‘Krke‘ dobili odlično oružje u borbi protiv divljih svinja

Piše šibenski.hr
28. siječnja 2022. - 13:51

U Laškovici je prof. dr. sc. Krešimir Krapinec sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje „Divlje svinje i kako spriječiti štete na poljoprivrednim kulturama“. Kroz ilustrativnu prezentaciju, lokalni stanovnici upoznali su se s načinima zaštite poljoprivrednih površina od divljih svinja i suzbijanja šteta koje nanose poljoprivrednim kulturama. S tom su se temom ranije upoznali još u travnju 2019. kada su im uručeni i repelenti, koji su uspješno iskorišteni.

Divlja svinja (Sus scrofa L.) najraširenija je i najbrojnija vrsta krupne divljači u Hrvatskoj. Sposobnost prilagodbe različitim staništima, široka lepeza hrane kojom se hrani, reproduktivna moć i način života omogućili su joj da, unatoč drastičnim promjenama koje čovjek konstantno izaziva u staništima, ne samo opstane, već i da se raširi na nova područja. Divlja svinja obitava i na prostoru nacionalnog parka, pa se za obranu poljoprivrednih površina u njemu ne smiju koristiti agresivne metode. Međutim, kako bi se umanjile ili u potpunosti spriječile štete od divljih svinja na poljoprivrednim kulturama, postoje prihvatljive metode, poput uporabe repelenata.

image
Predavanje u Laškovici

Repelent je sredstvo koje svojim karakterističnim, neugodnim mirisom odbija divlje svinje od branjenih površina: usjeva, oranica, voćnjaka, vinograda i ostalih poljoprivrednih i obradivih površina. Repelent ne ubija divlje svinje niti im šteti, već ih svojim mirisom tjera s branjenog područja. Postupak ispravne i učinkovite uporabe repelenta detaljno je objašnjen na predavanju.

18. travanj 2024 22:40