StoryEditorOCM
ŽupanijaKOD SVETOG JAKOVA NA SMOTRU FOLKLORA I STARE SEOSKE IGRE

Mirlović i Zvona Zagore večeras slave iz sve glave - biće narodni kola i pisma prave

20. srpnja 2019. - 12:01

Kad čeljade napuni 18 godina, znači da je punoljetno, da je uspješno položilo "ispit zrelosti" i da ulazi u svoje najbolje godine. A kad jedna kulturno-umjetnička udruga proslavi 18. rođendan, to znači da ono najbolje od nje tek možemo očekivati. "Zvona Zagore" – jer o njima je riječ – preporodila su kulturni i društveni život Mirlović Zagore i općine Unešić. Staru zapuštenu zadrugu, koju su dobili od Općine, dobrovoljnim su radom pretvorili u neslužbeni dom kulture, a igralište s velikom pozornicom pokraj nje i područne osnovne škole u njezin hram na kojem se svake godine upriliči smotra folklora i narodnih običaja. Kojoj ni ona županijska "Šibeniče, ti si stina", što se zgodi na trgu između vijećnice i katedrale, često nije ravna.
"Čast nam je i zadovoljstvo i ove godine pozvati sve naše mještane, Zagorane, prijatelje i sve one koji vole narodnu feštu i običaje na tradicionalni program 18. večeri folklora, u povodu blagdana svetog Jakova, nebeskog zaštitnika župe Mirlović Zagora", poručio je dr. Ivica Madžar, predsjednik KUU-a "Zvona Zagore". Kako je Sveti Jakov 25. srpnja, i Mirlovčani ga nakon mise i procesije oko Crkve uznesenja Marijina slave i feštaju po kućama, uz rodbinu i prijatelje, pa se tako dani svetog Jakova već neko vrijeme tradicionalno slave u subotu prije "sveca". Tako će i ove subote, 20. srpnja, program početi u 18 sati – čim malo zahladi – kad su na igralištu na rasporedu stare seoske igre. Vidjet će se tko je od prijavljenih natjecatelja bolji u izvornim čobanskim i starodavnim igrama – potezanju konopa, potezanju klipa, vožnji kariole, nošenju vidra na glavi, piljenju drva starom pilom "catarom" i skakanju u vrići.
Nakon toga, u 20.30 na rasporedu je defile i nastup folklornih skupina. Osim domaćina, KUU-a "Zvona Zagore", nastupit će redom – KUD "Sveti Mihovil", Nikšić Karlovački, IFS "Sloga" iz Travnika – Guče Gore, KUD "Kralj Zvonimir" iz Knina, KUD "Carza" iz Poličnika, Kulturni ansambl "Dr. Ante Starčević" iz Gospića, KUD "Kraluš" iz Stupnika, KUD "Sveti Rok" iz Brežana te Kulturni ansambl "Nikola Đurković" iz Kotora u Crnoj Gori.
Veliko finale fešte trebalo bi uslijediti u kasnim večernjim satima, kad je u 22.30 predviđen nastup Davida Ricova i benda.

18. travanj 2024 09:27