StoryEditorOCM
ŽupanijaRADNI POSJET

Ministrica poljoprivrede u Šibensko- kninskoj županiji: Vjetar u leđa ribarskoj luci Peleš u Rogoznici

Piše Branimir Periša
17. veljače 2020. - 15:27

Mr. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede održala je u Šibeniku sastanak sa županom Goranom Paukom i Sandrom Jakelić, načelnicom općine Rogoznica o budućoj ribarskoj luci u uvali Peleš od značaja ne samo za tu općinu s razvijenim ribarstvom, nego i šire dalmatinsko područje. Taj županijski projekt je u idejnoj fazi, a ubrzo će uslijediti izrada glavne dokumentacije kako bi ribarsku luku Županija kandidirala na skori natječaj iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, o čemu je zatraženo mišljenje ministričinog stručnog tima.

To je bila glavna, ne i jedina tema sastanka održanog iza zatvorenih vrata, nakon čega su novinari na press konferenciji obaviješteni da se također razgovaralo o projektu navodnjavanja Donjeg Polja i Jadrtovca, te o izgradnji purifikacijskog centra koji bi unaprijedio uzgoj školjaka u estuariju Krke. Finacirao bi se iz istog operativnog programa kao i ribarska luka, izvijestio je Goran Pauk.

Priprema dokumentacije

Ministrica Vučković vrlo je zadovoljna dosadašnjim tijekom pripreme dokumentacije za ribarsku luku. Štoviše, pohvalila je suradnju Općine Rogoznica i županijskih služba.

- To je vrlo dobar primjer interakcije lokalne samouprave i Županije, a sada ćemo svi zajedno nastojati do kraja pripremiti projektnu dokumentaciju kako bi što skorije počeli s realizacijom toga, za Hrvatsku strateškog projekta, s obzirom na položaj buduće luke, kazala je Vučković. Doduše, uz ogradu da će ribarska luka Peleš, ako ne u predstojećem natječaju za Operativni program pomorstvo i ribarstvo, sasvim sigurno biti dio naredne financijske omotnice. Suprotno tome, investicija u purifikacijski centar popraćena je cjelovitom dokumentacijom nakon izmjena potkraj godine, te ide na skori natječaj. S punim uspjehom, očekuje ministrica.

Prije radnog posjeta Šibeniku mr. Marija Vučković u Vodicama je otvorila 55. nacionalni i 15. međunarodni simpozij agronoma, gdje se raspravlja o važnim temama poput desetljećima zanemarene strategije ruralnog razvoja, te mjerama prevencije bolesti biljnog i životinjskog svijeta, na prvom mjestu afričke svinjske kuge.

24. travanj 2024 02:19