StoryEditorOCM
Županijasporne donacije

Ministarstvo traži očitovanja zbog HDZ-ovih uskrsnih pogača u Drnišu, vrtiću prijeti čak 27 tisuća kuna kazne!

Piše Šibenski.hr
29. ožujka 2021. - 15:30

Nakon što su lokalni HDZ-ovci u vrtićima na području Drniša i Vodica dijelili djeci uskrsne pogače s logom stranke, kako pišu 24 sata, uključilo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Naime, ravnateljice tih vrtića, koje su, eto, obje članice HDZ-a, prihvatile su donacije u pogačama, iako po zakonu nisu smjele.  Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju kaže da u dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i/ili prodaja roba i/ili usluga koje ne služe ciljevima odgoja i obrazovanja ili su štetne za zdravlje, rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

Za takav prekršaj vrtić kao odgojno - obrazovna ustanova kažnjava se novčanom kaznom između 10.000 i 15.000 kuna, a odgovorna osoba kaznom od 5.000 do 8.000 kuna. 

Uz to, taj isti zakon obuhvaća kazne za nepoštivanje HACCAP sustava koji propisuje standarde vezano uz pripremu, posluživanje i čuvanje namirnica. Zbog tog sustava roditelji ne mogu za rođendan svog djeteta u vrtić donijeti tortu, peciva, kolače ili bilo koju drugu hranu koja nije proizvedena i zapakirana u tvornici ili nekom od ovlaštenih proizvođača hrane.

-  Sukladno članku 52.a Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u  dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i prodaja roba i/ili  usluga koje ne služe ciljevima odgoja i obrazovanja ili su štetne za zdravlje, rast i razvoj djece rane i predškolske dobi. Prehrana u dječjim vrtićima provodi se u skladu s normativima koje donosi ministarstvo nadležno za zdravstvo, a HACCAP sustav propisuje standarde vezano uz pripremu, posluživanje i čuvanje namirnica. Kontrolu po HACCAP sustavu provodi nadležni zavod za javno zdravstvo. Sukladno članku 52. b Zakona propisane su kazne u slučaju nepridržavanja odredaba. Sukladno prethodno navedenome, Ministarstvo će tražiti očitovanje ravnateljica te postupiti sukladno istom - kazali su iz Ministarstva na upit kolega iz 24 sata.

18. travanj 2024 20:28