StoryEditorOCM
ŽupanijaPomorsko dobro

Ministar Oleg Butković donio ugovore vrijedne 11 milijuna kuna za sufinanciranje zahvata na obali u Šibeniku, Murteru i Skradinu

Piše Branimir Periša
19. ožujka 2021. - 12:39

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u srednjoj i sjevernoj Dalmaciji i donio sa sobom ugovore u iznosu od gotovo 26 milijuna kuna za državno sufunanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni promet u šibensko-kninskoj i zadarskoj županiji.

U Šibeniku su Butkoviću domaćini bili župan Goran Pauk i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, a ministar je ugovore ukupne vrijednosti 10,7 milijuna kuna potpisao s Burićem, Antonijom Brajkovićem, gradonačelnikom Skradina, Tonijem Turčinovom, načelnikom Općine Murter-Kornati, te s Jadrankom Fržop, ravnateljicom Lučke uprave Šibensko-kninske županije.

Butkovićevo ministarstvo svake godine, napomenuto je, osigurava značajne iznose za tu namjenu, a u ovoj godini izdvojeno je čak 88 milijuna kuna, od čega je za projekte lučkih uprava izdvojeno 75,2 milijuna, a 12,8 milijuna za manje zahvate na pomorskom dobru u svim primorskim županijama.

Posljednjih godina ministar Butković rado je viđen gost u Šibeniku i županiji, budući da država putem resornog ministarstva ulaže značajna sredstva za prometni i pomorski razvoj Šibenika i županije. Na to se u pozdravnoj riječi osvrnuo Željko Burić, apostrofirajući kako Butković u Šibenik nikad ne dolazi protokolarno, već u pravilu s vrijednim ugovorima od značaja za razvoj u aktovci.

-Najdraže mi je kada sam domaćin ministru Butkoviću zato što uvijek donosi milijune kuna koji mijenjaju Šibenik i županiju, a s druge strane to je zoran primjer kako treba izgledati odnos lokalne uprave i ministarstva. Pogledamo li cestovni čvor Meterize, pa gradilište čvora Rokići, pripreme za spajanje Industrijeske zone Podi na auto put, komulnu luku Vrnaža i pripreme za sanaciju rive u Docu, tada jedino možemo zaključiti da su se svi ti sjajni projekti odvijali bez ikakvih tenzija, istakao je Burić. I zaključio - zahvaljujući Butkoviću na dosadašnjem razumijevanju - kako i ugovor za državno sufinanciranje plaže sv. Mihovila u Raslini koji je potpisao kao predstavnik Grada, svjedoči da gradska uprava brine o svakom svome naselju na nemalom gradskom teritoriju.

-Za sanaciju pomorskog dobra ŠKŽ je u posljednje četiri godine izdvojila 6,4 milijuna kuna, a u ovoj godini još 2,2 milijuna, a sufinanciramo izgradnju i održavanje pomorske objekata u lučkim područjima na temelju županijskih i prioriteta lokalnih samouprava, podsjetio je Goran Pauk u svome kraćem izlaganju. Za to smo investirali 11,8 milijuna kuna za luku Vrnaža u Šibeniku, na Srimi, u Bilicima te u vodičkoj 'Stražari', a ove godine još ćemo izdvojiti 3 milijuna kuna za Rogoznicu, Bilice, Prvić Šepurine i šibensku Vrnažu. Naročito se ponosimo s tom komunalnom lukom istakao je Pauk, budući da je s njenom izgradnjom ne samo osigurano gotovo 800 vezova za građane, nego je taj dio grada korjenito na bolje izmijenio komunalni standard i izgled.

Pri tome je, u investiciju od 65 milijuna kuna Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uložilo više od 50 posto, 20-tak posto Županija, 6-7 posto Grad Šibenik, a ŽLU 15 posto. I područje šibenske luke u ingerenciji državne Lučke uprave u naredne 3 godine doživjet će veliku tranformaciju ulaganjem 280 milijuna kuna, podsjetio je Pauk.

Sve je to plod dobro pripremljenih projekata i stručnih ljudi koji su ih izradili, te dobra suradnja s lokalnim samoupravama na pomorskom dobru u obuhvatu Županije, a političke razlike nikad nam nisu bile preprekom za suradnju, završio je Pauk zahvaljujući Olegu Butkoviću i ljudima iz njegova ministarstva na svesrdnoj pomoći.

18. travanj 2024 15:42