StoryEditorOCM

Ministar energetike i okoliša T. Čorić otvorio javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara

Piše Šibenski hr.
22. svibnja 2020. - 18:19

Danas, na Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.

Javnom uvidu nazočio je i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, kao i predstavnici Grada Sinja te općina Kijevo, Civljane, Ervenik i Vrlika.

Ministar Tomislav Ćorić kazao je kako je područje Dinare odavno trebalo biti zaštićeno.

„Ovim zakonom zaštitit ćemo 63.000 hektara područja s preko 1000 biljnih i 20 endemskih životinjskih vrsta. Dinara će biti naš 12. park prirode, a uz osam nacionalnih parkova broj zaštićenih područja zaokružit ćemo na ukupno 20. Možemo biti ponosni na razinu zaštite bioraznolikosti u našoj maloj, lijepoj zemlji, što je jedan od temeljnih postulata održivog razvoja kojem težimo.“, kazao je ministar Ćorić, zahvalivši i čestitavši svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Donošenjem predloženog Zakona stvorile bi se pravne pretpostavke za osnivanje javne ustanove, donošenje prostornog plana područja posebnih obilježja i plana upravljanja Parkom prirode Dinara kojima bi se pobliže uredila zaštita, unaprjeđenje i korištenje te način upravljanja tim zaštićenim dijelom prirode.

„Već godinama se zalažemo da se masiv Dinare proglasi parkom prirode kako bismo zaštitili njegove iznimne prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti. Još 2010. godine Šibensko-kninska županija i Općina Kijevo sufinancirale su izradu Stručne podloge za zaštitu Dinare. Imamo tu sreću da su na našem području NP Krka i NP Kornati, te se nadamo da će i uprava Parka prirode Dinara biti smještena u Šibensko-kninskoj županiji, jer smo kadrovski za to osposobljeni. Proglašenjem parka prirode, ovaj dio naše županije dobit će priliku za razvoj i stočarstva i turizma, odnosno gospodarski razvoj u skladu s očuvanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti.", kazao je župan Goran Pauk i zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli budućem proglašenju Dinare Parkom prirode.

Zaštita područja masiva Dinare u kategoriji parka prirode od posebnog je interesa za Republiku Hrvatsku radi očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, divljih vrsta i endema te cjelokupne raznolikosti prirodnih staništa kao što su vodena staništa rijeke Krke i Cetine s njihovim pritocima, močvarna staništa, stijene i točila te šumska i špiljska staništa.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je potrebu zaštite Dinare i sa strane Bosne i Hercegovine, kako bi Park prirode bio cjelovit.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić izrazio je svoje zadovoljstvo što je napokon pokrenut postupak proglašenja Dinare Parkom prirode, naglasivši kako je ovo veliki dan za sve stanovnike toga kraja.

Proglašenjem Dinare Parkom prirode zakonom će se zaštititi prirodne vrijednosti proizašle iz višestoljetne tradicije ljudskog korištenja ovog prostora, poluprirodnih staništa, autohtonih pasmina i sorti te bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa sačuvanog u brojnim arheološkim nalazima i kulturno-povijesnim lokalitetima.

24. travanj 2024 07:21