StoryEditorOCM
ŽupanijaPREMA VODIČANIMA EUROPSKA UNIJA 'ŠIROKE RUKE'

Ministar Čorić 'donio' u Vodice 12,7 milijuna kuna europskog novca za sanaciju odlagališta otpada 'Leć'<br />  

Piše Ante Talijaš
11. siječnja 2018. - 18:14

U četvrtak u prostorijama Gradske uprave, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Gradu Vodicama za provedbu projekta 'Sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada 'Leć' nadomak Vodica, s gradonačelnicom Nelkom Tomić potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost sanacije ovog deponija na kojemu je blizu 30 godina odlagan komunalni otpad s područja Vodica i Tribunja iznosi 16,2 milijuna kuna, a najvećim dijelom ili s čak 12,7 milijuna kuna financira se bespovratnim sredstvima iz europskog Kohezijskog fonda , što je 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova od strane Europske unije. Sa 1,5 milijuna kuna, prema potpisanom ugovoru, projekt če sufinancirati Fond za zaštitu okoliša, dok će preostali iznos osigurati Grad Vodice.
Ministar Tomislav Čorić podsjetio je da su Vodicama za sanaciju gradskog deponija bespovratna europska sredstva dodijeljena na temelju Javnog poziva Ministarstva zaštite okoliša.

- Sanacija i zatvaranje odlagališta 'Leć' prvi je projekt u Hrvatskoj koji se financira bespovratnim europskim novcem iz 'Operativnog programa Konkurentnost i kohezija'. Za sanaciju deponija neopasnog otpada trenutno je na raspolaganju 80 milijuna kuna, pa pozivam sve naše jedinice lokalne samouprave da prijave svoje projekte na javni natječaj koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša. Sanacijom odlagališta diljem Hrvatske ispunjavamo i našu međunarodnu obvezu definiranu Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji – kazao je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Gradonačelnica Vodica Nelka Tomić istaknula je veliku važnost realizacije ovog projekta za Grad Vodice, ali i zadovoljstvo što će se iz gradskog proračuna izdvojiti samo pet posto sredstvava ukupne vrijednosti sanacije.

- Gradski deponij 'Leć' bio je u funkciji od 1988. godine do 1. ožujka 2016. godine. Nakon zatvaranja 'Leća' gradska komunalna tvrtka odvozi komunalni otpad u Županijski sabirni centar 'Bikarac' u Šibeniku. Sanacijom tri hektara zeljišta 'Leća' umnogome će se smanjiti štetni utjecaji na javne površine i okoliš, što je od izuzetne važnosti za vodičku turističku destinaciju. Znatno će se smanjiti emisija stakleničkih plinova i očuvati prirodni okoliš, a to donosi sveopću društvenu i gospodarsku korist – kazala je vodička gradonačelnica Nelka Tomić te zahvalila svojoj prethodnici i saborskoj zastupnici Branki Juričev-Martinčev, na sudjelovanju i velikoj pomoći u pripremi realizacije ovog projekta.

Šibensko-kninski župan izrazio je nadu da će resorno Ministarstvo i Fond financijski pomoći i u prijeko potrebnoj sanaciji ostalih odlagališta neopasnog otpada na području šibensko-kninske županije.

- Do sada su uspješno sanirani županijski sabirni centar na Bikarcu te deponij 'Šljukine njive' u Pirovcu, a izgrađene su i pretovarne stanice u Pirovcu i Biskupiji. Na području županije sanaciju čeka još šest odlagališta. Riječ je o financijski izuzetno zahtjevnim projektima te se nadam pomoći Ministarstva i Fonda, odnosno financijskoj pomoći iz pristupnih europskih fondova – rekao je župan Pauk.

Inače, nakon potpisanog Ugovora od dodjeli sredstava, slijedi raspisivanja javnog natječaj za izvođača radova. Rok za završetak cijelog postupka realizacije projekta sanacije 'Leća' je 14 mjeseci, nakon čega će na mjestu bivšeg odlagališta stajati veliko zeleno brdo.



 

19. travanj 2024 11:54