StoryEditorOCM
Županija139 godina općine

Milanović u Promini: ‘Bio bih sretan da ovdje vidim predstavnike srpske zajednice, krivci za ratni zločin nikad neće biti pronađeni‘

Piše Šibenski.hr
22. srpnja 2022. - 15:28

Općina Promina slavi 139 godina od osnutka. Dan općine obilježava se i kao Dan sjećanja na vojne i civilne žrtve Domovinskog rata. Za 23 branitelja i 49 civila ubijenih na kućnom pragu položeni su vijenci, a počast im je odana i u spomen-sobi u Oklaju. Na obilježavanju sudjeluje i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Predsjednik Milanović je u pratnji načelnika Općine Promina Tihomira Budanka i gradonačelnika Grada Knina i izaslanika župana Šibensko-kninske županije Marija Ćaćića obišao Spomen sobu u zgradi Općine Promina te položio vijenac i zapalio svijeću ispred središnjeg Spomen križa u čast poginulih branitelja i civila prominskog kraja u Domovinskom ratu. Nakon ceremonije polaganja vijenaca, Predsjednik Republike sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Promina povodom 139. obljetnice osnutka.

- Ovdje dolazim drugu godinu zaredom zato što sam prepoznao, shvatio, vidio da je ovo mjesto jedno od onih rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje nosi neki poseban teret onoga što se događalo u ratu za što krivci i odgovorni nisu nikada pronađeni, a neće ni biti, da se ne lažemo, rekao je predsjednik Milanović, posebno se obrativši obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i civila.

Govoreći o Promini, predsjednik Milanović kazao je da je to mjesto koje predstavlja ogledni primjer suradnje, dijaloga i kulture koja uvijek uključuje dvije strane.

- Bio bih sretan da ovdje vidim predstavnike srpske nacionalne zajednice, ne kao nosače križa i nekoga tko preuzima teret i odgovornost za zločine, nego naprosto nekoga tko pruža ruku. Kao što radimo mi, kao što to radim ja na nizu stratišta srpskog naroda, od onih malih do onih većih stratišta. To je nekako fer, ali nažalost i ove godine ništa od toga, rekao je.

Govorio je predsjednik Milanović i o Bosni i Hercegovini poručivši da se "na primjeren i adekvatan način treba brinuti i za braću i sestre u Bosni i Hercegovini koji su bili uz nas i uz vas kada je bilo najteže i kada je Hrvatsku trebalo braniti, onda ono što je obranjeno oslobađati i na kraju oslobađati zajedno s međunarodnom zajednicom i dijelove Bosne i Hercegovine koji su tada bili od iznimnog sigurnosnog i strateškog značaja za našu zemlju“. Opet je ukazao kako se ta uloga Hrvatske danas ne poštuje.

- To je pitanje našeg interesa, ali i pitanje reputacije, ponosa i garda. Onaj tko drži do sebe, brine za sebe i štiti svoj ponos. Biće bez ponosa nije biće, zaključio je.

Osvrnuo se Predsjednik i na sredstva iz EU fondova te je također pohvalio ovaj kraj u uspješnosti korištenja novca iz EU fondova.

- Prošle godine ste govorili o EU fondovima i o 20-tak milijuna uzetih sredstava, volim više riječ „uzetih“, „iskorištenih“, a ne „povučenih“ jer to je naš novac. 20 milijuna je ogroman novac, ogromna sredstva, promijenjeni životi, standardi za ovako malu sredinu. Imam puno svjedoka da sam vas često, baš imenom Promine pronosio po gradovima i općinama Hrvatske i govorio kako je to primjer jedne male općine, bez obzira tko je na vlasti. Ovdje ljudi funkcioniraju kao braća i sestre, rekao je i da je to nažalost jedan od rijetkih primjeraka takve uspješnosti.

- Novac iz EU fondova rijetko odlazi na velike i kapitalne stvari koje znače drukčiji život, kao što je Pelješki most u koji je uloženo puno nada, iluzija, ali i krvavog rada naših ljudi, naših upravljača kroz zadnjih 15 godina i više. Europska unija nam je dala nešto, nije nam dala dovoljno, moramo uzimati više, moramo se boriti za svoja prava. To je naš novac, to je naš most. Želim vam da budete uspješni, i da budete neumoljivi u uzimanju tog novca i da se borite s birokracijom, naglasio je predsjednik Milanović, prenosi HRT.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image

Zoran Milanović i Tihomir Budanko.
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
20. rujan 2023 04:53