StoryEditor
ŽupanijaK‘O DA JE LITO

Meteorologinja objasnila zašto je jučer u Kninu izmjerena rekordna temperatura: ‘Zastrašujuće je što je gore iz godine u godinu...‘

Piše Šibenski.hr
25. veljače 2021. - 16:07
Arhiva/Cropix, DHMZ

Hrvatskoj je u srijedu bio najtopliji dan u veljači otkada traju mjerenja. U Rijeci je u 12 sati izmjereno 24,9 stupnjeva Celzija, a potom je u 14 sati u Kninu izmjereno 25,1 stupanj, čime je postao najtopliji grad u Hrvatskoj ikada u veljači.

Meteorologinja Ana Bago Tomac komentirala je za tportal ovaj vremenski fenomen. Objasnila je da su u rano proljeće u pravilu najtoplija područja na kopnu jer se more jako tromo grije.

'I onda je na moru hladnije nego u unutrašnjosti, i stvarno - Drniš i Sinj danas su bili na 24, a Knin čak na tih rekordnih 25,1 stupanj', kazala je meteorologinja.

'Nama zimi anticiklone obično dolaze sa sjevera i donose sunčano i vedro, ali hladno vrijeme. To je ta sibirska anticiklona koja, čim joj čuješ ime, asocira na hladnoću, a ne na sunčano i lijepo vrijeme. To su ti lijepi zimski hladni dani', objašnjava meteorologinja Bago Tomac.  No sada nam se anticiklona pruža s juga.

'Jednostavno je takav raspored ciklona i anticiklona. Kako je ciklona i dalje na zapadu, onda s juga prema nama sporo struji topli zrak, a ne hladni sa sjevera', kazala je Bago Tomac, podsjetivši da nam se taj hladni zrak bio raširio prije desetak dana, kada su svi pisali o 'zvijeri s istoka'.

Navodi da je tada bila ista sinoptička situacija kao i danas, samo je ta anticiklona donijela vedro i ledeno vrijeme.

'Bila je na pravom mjestu, uobičajenom za naše krajeve zimi', podcrtala je. 

Meteorologinja je kazala da definitivno nije uobičajeno to da bude ovako toplo, jer zna se dogoditi da zimi bude toplijih dana, ali nije normalno to da u veljači bude 25 stupnjeva Celzija. Istaknula je da će na kraju ispasti da će ovo biti najtoplija veljača ikada.

'Zastrašujuće je to da svaka godina nastavlja niz najtoplijih godina. Zadnjih pet u nizu bile su najtoplije. Idemo u tom smjeru i, u principu, ovo je samo epizoda', poručila je Bago Tomac za tportal.

Ipak, ovako toplo neće ostati još dugo.

'Vidi se da stiže malo hladniji val. Ovako toplo bit će još danas i sutra. Onda će se opet temperature spustiti na neke normalnije razine za ovo doba godine, od osam do 12 stupnjeva', kazala je meteorologinja.

11. svibanj 2021 13:07