StoryEditorOCM
ŽupanijaZONA ZA 2000 LJUDI

Mega turistički grad Franje Pašalića u Rogoznici je samo paravan za gomilu stanova? Evo svih detalja

Piše Vedrana Stočić
28. studenog 2023. - 19:48
Franjo Pašalić bio je često viđena osoba u ‘Hajdukovoj‘ svečanoj loži, posebice u doba kada su klubom ‘drmali‘ Igor Štimac i suradniciJoško Ponoš/Cropix

Upravni odjel za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Županije šibensko-kninske je 8. studenoga na svojoj službenoj mrežnoj stranici objavio informaciju o zahtjevu za ocjenjivanje je li potrebno izraditi studiju utjecaja na okoliš za izgradnju turističkog kompleksa "Frapa Resort Medine" u Rogoznici.

Koliko sama birokratska objava iz županijskog resora bila nejasna i zbunjujuća za veći dio javnosti, radi se zapravo o postupku koje već morao biti napravljen, a okolišna studija trebala je biti temelj za izradu Urbanističkog plana uređenja (UPU) turističke zone Medine i Vladine odluke o proglašenju spomenutog projekta, investitora Franje Pašalića, nacionalnom strateškom investicijom.

Izradu studije utjecaja na okoliš, iako to u spomenutoj objavi nigdje nije navedeno, zapravo je uvjetovao županijski Zavod za prostorno planiranje, svjestan rizika koji taj projekt podizanja "novoga grada", o kojem smo nedavno pisali OVDJE, znači za tako krhak i višestruko zaštićen prirodni lokalitet na zapadnom dijelu Rogoznice.

Zainteresiranu javnost, posebno građane uključene u zaštitu okoliša, brine činjenica da, prema zakonskim propisima, studiju financira investitor planiranog projekta, ali konačnu ocjenu dat će nadležno tijelo u Županiji. Svoja mišljenja u sklopu postupka dat će još i Općina Rogoznica, niz resora unutar Ministarstva gospodarstva i održivog razvoj, Ministarstvo poljoprivrede, Konzervatorski odjel u Šibeniku, županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, Zavod za prostorno uređenje, te "Hrvatske vode" i "Hrvatske šume".

Svoje mišljenje su ovih dana Županiji uputili i rogoznički oporbeni vijećnici i predstavnici ekoloških udruga. Upozoravaju da su se "do sada sreli s manjkovima i krivim studijama", te zahtijevaju da "stručnjaci nadležnog županijskog ureda obiđu morski i kopneni dio terena na kojem će se graditi meganaselje". Posebno ukazuju na zaštitu jezera Zmajevo oko kao zaštićenog bisera prirode.

- Upravo izgradnja uz rub jezera se poklapa s prvim zabilježenim prevrtanjem vodenog stupca 1997. godine i gubitkom kisika u jezerskoj vodi, kada umire čitav život u njoj.

Od tada se anoksija ponovila devet puta, a tijekom posljednjih 10 godina čak pet puta. Oporavak jezera traje dugo, a nakon svake anoksije se broj vrsta u Zmajevu oku smanjuje – napisali su u primjedbi.

image

Turistički kompleks protezao bi se na gotovo 17 hektara područja Medine na zapadnom dijelu Rogoznice

‘Zeleni Servis‘

Meganaselje "Frapa Medine Resort" trebalo bi imati kapacitet od 1100 kreveta u hotelu, vilama i apartmanskim zgradama. Hotelska zgrada konstruktivno je planirana u devet dilatacija, a trebala bi imati 330 ležajeva s kategorijom od pet zvjezdica.

U sklopu hotela nalazit će se i kongresni centar s dvoranom kapaciteta 400 mjesta, zatim zatvoreni bazen s pratećim sadržajima te klinika kapaciteta oko 24 bolnička kreveta. U smještajnoj zgradi su predviđena četiri restorana, slastičarnica, sedam barova, tehničke prostorije i podzemna garaža s oko 120 mjesta za automobile.

Uz hotel su planirane i dvije manje zgrade trgovačkog centra i objekt u sklopu sportskih sadržaja. Za smještaj gostiju gradilo bi se još 19 objekata: sedam vila i 12 apartmanskih zgrada s ukupno 193 apartmana, ukupnog kapaciteta oko 714 kreveta, dok je za osoblje planiran poseban objekt s 96 ležajeva.

Projektom je predviđena izgradnja zatvorenih i otvorenih bazena sa slatkom i morskom vodom, ukupne površine 4180 četvornih metara. Također, očekuje se i garaža s restoranom/pivnicom u prizemlju i tri etaže za parkiranje ukupno 380 automobila.

S vanjskim parkiralištima, ukupan kapacitet cijelog naselja iznosio bi oko 630 mjesta za vozila gostiju i zaposlenika, te za četiri turistička autobusa.

Ukupna tlocrtna površina svih objekata iznositi će oko 24.500 kvadrata, dok je za cjelokupan "mali grad" odnosno turističku zonu predvideno više od 46.230 četvornih metara zelenila, uključujući i vodene površine. Ukupni planirani maksimalni kapacitet "Frapa Resorta Medine" biti će oko 2000 korisnika, uključujući i radnike.

U ovoj investiciji sve je prenaglašeno, pa i brojke planiranih kreveta i prostornog obuhvata, jer se u dokumentaciji na temelju koje je Vlada ovu investiciju u Šibensko-kninskoj županiji proglasila strateškom, spominjalo najviše 700 kreveta, a regionalna vlast u svojoj Informaciji navodi 1100 ležajeva.

Posebno su sporne faze građenja koje je odredila Plenkovićeva administracija. U prvoj fazi izgradit će se stambeni smještaj za radnike u drugoj fazi bi se gradio objekt za parkiranje vozila i infrastruktura (ceste, šetnice i komunalni priključci), u trećoj fazi ponovno se "vraćaju" stambene jedinice (vile, stanovi i zgrade), a tek u četvrtoj fazi navodno će se graditi hoteli sa sportskim sadržajem i urediti okoliš...

Tek objavom Vladine odluke o strateškoj investiciji ljudima u Rogoznici su se otvorile oči. Kao ulagači na tom, prostornim planovima i ekolokškim propisima zaštićenom prostoru, kao investitori se spominju američki, turski i općenito inozemni fondovi koji bi podigli stotine apartmana za prodaju. UPU-om turističke zone Medine dozvoljeno je etažiranje, što znači da se sve izgrađeno može prodavati "usitnjeno", po stanovima i sobama.

A Banski dvori su upravo na temelju tog plana proglasili projekt strateškim, premda UPU nije u svim odredbama usklađen s prostornim planovima višeg reda, a to su prostorni planovi Općine i Županije. Hidrogeomorfološki fenomen, odnosno slano jezero Zmajevo oko je rogozničkim planom proglašeno posebnim rezervatom u moru, Županijska skupština dvaput ga je stavila u kategoriju spomenika prirode, a u UPU-u za zonu Medine proglašeno je običnom poplavnom površinom kao da je u pitanju nekakav potok ili bara.

image
‘Zeleni Servis‘

To znači da se investitor ne mora odmaknuti objektima najmanje 80 metara od ruba jezera, kako se to traži planovima višeg reda, dovoljno je tek desetak metara. Odredba da se 50 metara od mora ne mogu graditi smještajni kapaciteti slabašna je zaštita, već u sljedećoj rečenici dozvoljeno je unutar 25 metara od mora graditi razne popratne sadržaje, pa i bazene kojih u sklopu projekta ima "za bacanje" iako je Jadran sa svih strana.

Spomenuti UPU su rogoznički vijećnici usvojili u ožujku 2019. nakon nekoliko burnih javnih rasprava od kojih su čak dvije bile nezakonite. Ta turistička zona nalazi se unutar građevinskog područja naselja Rogoznica i zaštićenog obalnog pojasa, te ukupno obuhvaća površinu od gotovo 17 hektara ili 166.880 kvadrata.

Kopneni dio novog turističkog građevinskog područja iznosi 12,4 hektara ili 124 tisuće četvornih metara, a ostatak čini morski dio. Treba li reći da se Medine nalaze u blizini Pašalićeve marine "Frapa" i slanog jezera Zmajevo oko.

Zanimljiv je odgovor koji smo prošle godine dobili od Ministarstva prostornog uređenja, koje ima potpuno drugačije informacije o donošenju UPU-a:

- Vezano za suglasnost na UPU ugostiteljsko-turističke zone Medine, pojašnjavamo kako je suglasnost izdana temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji te ju je izdao župan šibensko-kninski.

Međutim, župani i (grado)načelnici ne izdaju takve suglasnosti i ne usvajanju prostorne planove ni višeg ni nižeg reda, oni utvrđuju prijedlog na koji stavljaju svoj potpis. Suglasnosti izdaju resorno ministarstvo i županijski zavodi za prostorno planiranje, a planske dokumente u konačnici donose predstavnička tijela, u konkretnom slučaju Općinsko vijeće Rogoznice.

Preoblikovanje kilometra plaže i obale


Turistička zona obuhvaća i 4,8 hektara ili 48 tisuća četvornih metara morske površine. Investitori namjeravaju preoblikovati i dohranjivati prirodnu plažu u dužini od jednog kilometra. Planira se izgradnja i triju pontona, od kojih jedan zadire u more dužinom od 50 metara. Lokacija predviđena za kupalište okrenuta je prema otvorenom moru i izložena udarima jakih vjetrova, a podmorje na kojem se planiraju zahvati obraslo je zaštićenom posidonijom.

25. travanj 2024 17:41