StoryEditorOCM
ŽupanijaVjerovali ili ne, u Šibensko-kninskoj županiji je 2946 vlasnika oružja

Među legalnim oružjem dominira 'Crvena zastava', 'Zbrojovka' i 'Beretta'

7. prosinca 2016. - 16:48

"Kod dvojice Šibenčana policija pronašla arsenal ilegalno nabavljenog oružja", "Ubojica psa u Laškovici posjedovao ilegalno oružje", "U stanu ilegalno držao oružje i metke", "Policija razotkrila trojac iz Đevrsaka koji je ilegalno posjedovao oružje", "Muškarcu iz Lozovca oduzeto oružje i eksploziv". To je samo dio naslova tekstova koji su ove i prošle godine punili stranice šibenskih tiskanih i virtualnih medija. Kada se, dakle, govori o oružju, uglavnom su za njega rezervirani "crnokronikaški" stupci, a riječ je najčešće o zaostalom "ratnom arsenalu" kojega posjednici, unatoč brojnim javnim pozivima posljednjih godina, nisu dragovoljno i bez sankcija predali policiji u akcijama pod sloganom "Zbogom oružje". No, što kažu podatci iz Policijske uprave šibensko-kninske o legalnim posjednicima oružja, kako je to područje regulirano i koji su najčešći razlozi zbog kojih su žitelji naše Županije tražili i dobili odobrenje za držanje i nošenje oružja?
Prema riječima Marice Kosor, glasnogovornice PU šibensko-kninske, 2946 osoba je registrirano kao vlasnici oružja, a od toga 2064 osobe imaju dozvolu za držanje i nošenje oružja. Uglavnom se radi o lovačkom oružju s glatkim ili užlijebljenim cijevima marke "Crvena Zastava", "Zbrojovka", "Beretta", "IŽ", "TOZ", "Browning", "Monte Carlo", "Bernadelli", "Merkel-Cuhl" itd. Već iz strukture oružja jasno je da je lov najčešći razlog zbog kojega se prolazi procedura ishođenja dozvole za njegovo legalno posjedovanje, a slovom zakona propisano je da zahtjev za držanje i nošenje oružja pojedinci mogu podnijeti još i na osnovi samoobrane, odnosno osobne sigurnosti i sporta. Takvi su u Šibensko-kninskoj županiji rjeđi.

Zakon o oružju, inače, pomno propisuje i opće i posebne uvjete za legalne "papire", ali i sankcije za posjedovanje i nabavu zabranjenog oružja. Početna kazna je 10 tisuća kuna, a penje se sve do 100 tisuća kuna. Niža je, ali ne i bezazlena kazna za posjedovanje ili nabavu oružja bez odobrenja, od 5 tisuća do 50 tisuća kuna. Kazneni zakon koji regulira tu materiju, pak, predviđa zatvorske kazne. Za onoga tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove (čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno ili je dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje), zapriječena je, kaže Kosor, kazna do tri godine zatvora. Napominje da je za isti prekršaj, ukoliko se radi o većoj količini, propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.
– U prvih 10 mjeseci ove godine, Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podneseno je ukupno 9 kaznenih prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, regulirano člankom 331. Kaznenog zakona i 26 prekršajnih prijava po Zakonu o oružju. U istom razdoblju prošle godine, pak, Državnom odvjetništvu poslane su 23 kaznene prijave i 15 prekršajnih prijava – rezimira glasnogovornica PU šibensko-kninske.
(Preneseno iz "Šibenskog lista" od 1. prosinca 2016.)

18. travanj 2024 11:25