StoryEditorOCM
ŽupanijaDIREKTORICE, ŠTO SE ZBIVA?

Mateja Bašić odnedavno je na čelu Turističke zajednice općine Murter-Kornati; Evo što kaže o planovima i problemima uoči ovoljetne sezone: Hotel 'Colentum' čini nam štetu

Piše Mande Turčinov-Ježina
30. travnja 2019. - 11:53

Mi našim gostima nismo pripremali tradicionalni uskrsni doručak, ponudili smo im nešto posve drukčije – veliki uskrsni gastronomski događaj. Na naš su se poziv odazvali restorani u Murteru i na Kornatima i 22. travnja prezentirali su gastronomsku ponudu Murtera. Svi restorani imali su slobodu osmisliti jelo s kojim će se predstaviti u najboljem svjetlu, a manifestaciji se priključila i udruga "Latinsko idro", tako da su gosti mogli uživati u jedrenju na našim drvenim tradicijskim brodovima.

Tako zbori Mateja Bašić, nova direktorica TZO-a Murter-Kornati. Službeno je na čelu Turističke zajednice od 23. siječnja, nakon što je dotadašnji direktor Šime Ježina otišao na mjesto ravnatelja Nacionalnog parka Kornati. Budući da je njezin novi posao nespojiv s dužnosti općinske vijećnice, svoje mjesto u Vijeću prepustila je sljedećem kandidatu s liste SDP-a. Jer, Mateja je i predsjednica OO SDP-a Murtera. A iskustva u turizmu ima.

'Plavi modul'

– Bila sam voditeljica recepcije u ovoj Turističkoj zajednici četiri godine, a onda sam prešla u susjednu općinu kao voditeljica upravnih poslova, također u firmi koja se bavi turizmom – kaže Mateja, sa završenim specijalističkim studijem javne uprave. Na pitanje u kakvom je stanju općenito turizam u Murteru, Mateja kaže da je Murter u posljednje vrijeme bilježio lagani pad u broju noćenja, dok je povećanje u dolascima gostiju bilo tek jedan posto. Na takav rezultat uvelike je utjecao, smatra ona, hotel "Colentum" kao jedan od jačih gospodarskih subjekata, a kad smo ga već spomenuli, upitali smo Mateju zna li u kakvom je stanju.

 

 

– U kakvom je stanju, ne znam, ali ono što znam jest da smo zaprimili njihovu odjavu rješenja o kategorizaciji, što znači da hotel, u principu, ne smije raditi ovog ljeta i to je najgore od svega što se moglo dogoditi. Time se čini šteta Murteru kao turističkoj destinaciji. Nakon brojnih upita koje smo poslali hotelu o tome što od njih možemo očekivati za ovu sezonu, nitko nam nije odgovorio. Postoji tvrtka "Plavi modul", koja ima svoju upravu i osobe ovlaštene za zastupanje, ali zapravo nema nikoga tko bi nam odgovorio. Mi se trudimo, a ovdje mislim na Općinu, TZ i komunalno poduzeće, ulažemo u infrastrukturu, dok se u hotel ne ulaže već godinama. Potpuno je zakazao, nisu zadovoljili uvjete za kategorizaciju. Možda se nešto i promijeni pa im Ministarstvo odobri rad. Što će biti, ne znamo, a nemamo nikakvu povratnu informaciju od hotela. Za rješavanje problema hotela "Colentum" trebala bi se angažirati šira društvena zajednica, neke više instancije, mi kao lokalna zajednica tu smo bespomoćni.

Osim hotela "Colentum", koji se očito izgubio u bespućima pretvorbe i privatizacije, u Prostornom planu Murtera postoji još jedna markica za hotel, iznad uvale Čigrađa.

Ulaganja u kampove

– Za to bi se trebao pojaviti investitor, ali za Murter bi bilo najbolje razvijati male obiteljske hotele. U ovom trenutku imamo 7662 registrirana kreveta u privatnom smještaju, a posljednjih su godina značajna ulaganja u kampove. Prošle su godine kampovi i glampovi (glamour camping) imali porast noćenja za 13 posto u odnosu na 2017. godinu. To je zaista značajno povećanje. Najbolje što TZ može učiniti jest da promišljenom kampanjom reklamira destinaciju. I to ne sama, nego u suradnji s ostalim turističkim zajednicama na otoku. Svojedobno smo pokrenuli projekt "Murter – otok otoka", ali, koliko je meni poznato, izradila se brošura i tu je stalo. Trebalo bi tu suradnju nastaviti i svima će biti lakše i jeftinije. Trebalo bi provesti istraživanje koja su to tržišta koja su nama najzanimljivija. Po mojem mišljenju, to su Njemačka, Austrija i Slovenija, koje ionako zauzimaju prva tri mjesta po statistici, ali na tim se tržištima možemo još širiti.

Robinzonski turizam

– Turističke agencije trebale bi se više angažirati i kao organizatori nekih tematskih tura, a ne samo kao posrednici u smještaju. Predsezonu bismo mogli produžiti kroz sportske aktivnosti, biciklizam, škraping… Mnogo je mogućnosti, naravno, u suradnji s turističkim agencijama i privatnim iznajmljivačima. U posezoni, osim nadaleko poznate manifestacije "Latinsko idro", u listopadu i studenom ima prostora za organiziranje branja maslina. TZ je inicijator, a agencije bi same trebale osmisliti programe kojima bi se prezentirao autohtoni način života na otocima. Mogućnosti su doista razne, a uz čvrstu sinergiju javnog i privatnog čuda bismo postigli.
 

 

 

Murter ima jedan oblik turizma koji malo koje turističko mjesto ima, a to je takozvani robinzonski turizam. Zna li se koliko takvih kućica ima?
– Murter je najotočnija općina i na otocima ima dosta tih kućica, ali su registrirane kao smještajne jedinice, nisu definirane kao robinzonski turizam. S obzirom na to da od ove godine postoji čak i zakonska mogućnost plaćanja manjeg poreza za iznajmljivače koji se bave tim oblikom turizma, nadam se da će doći do promjena rješenja. To bi za sve bilo bolje.


Murtersko kulturno ljeto
– Ono što se pokazalo kao dobar projekt, nastavit će se. Poput "Murter Music Streeta" – kaže Mateja u kontekstu Murterskog kulturnog ljeta. – Za veće koncerte rezervirana je uvala Čigrađa, gdje postoji mogućnost naplate ulaznica. Na Trgu Rudina koncept se mijenja. Tamo će se događati animatorske manifestacije, primjerice Tatar sjena, Kubanki i plesa s vatrom, pa jedna američka grupa… Uglavnom, nešto drukčije, rjeđe, ali kvalitetnije. Novi proizvod bit će valorizacija antičkog Colentuma i starog Murtera. Osmislit ćemo besplatne ture uz vodiča.


Porez na iznajmljivanje
Za one koji još ne znaju, porez na iznajmljivanje u općini Murter-Kornati ostao je isti, to jest 300 kuna, a za one koji se bave robinzonskim turizmom na jednom od murterskih otoka porez je 150 kuna. Porezna uprava će do kraja travnja na adrese registriranih iznajmljivača poslati nova porezna rješenja. Država kasni jer ni sami još nisu zaprimili upute. Treba reći, također za one koji još ne znaju, da je boravišna pristojba po gostu ove godine 10 kuna, a bila je osam. To znači da će paušalna boravišna pristojba, koju iznajmljivači plaćaju u tri obroka, umjesto 300, kao do sada, iznositi obročno 345 kuna.


Did Ive i brat Mihovil
Mateja Bašić unuka je legendarnog murterskog ribara Ive Jerata Račića, o kojemu je naš list već pisao, a nakon objave teksta u kojem se Račić "odrekao" unuka Mihovila, Matejina brata, zato što je napustio mjesto ribara na didovu brodu i otišao raditi na jednu veliku jahtu.
– Mihovil se potužio gazdama kako ga se dide "odrekao preko novina". Oni su se doista zabrinuli i htjeli su ga pošto-poto upoznati kako bi mu se ispričali. I upoznali su se. I razjasnili sve nesporazume – uz smijeh nam se povjerila Mateja.

01. svibanj 2024 15:43