StoryEditorOCM
ŽupanijaKninski gradonačelnik ima riječ

Marko Jelić o ekoincidentu u Zvonimirovom gradu: Ugroženo je zdravlje sto tisuća ljudi; Uputio sam pismo ministru Ćoriću s molbom da nas primi kako bi se dogovorili o žurnoj sanaciji

10. travnja 2019. - 14:54

Novi ekocid u Kninu! Iz Postrojenja za proizvodnju vijaka DIV Grupe, u rijeku Orašnicu izlio se industrijski otpad, mazut, teški metali i kiseline, koji se godinama taložio u kninskoj tvornici vijaka, i, unatoč čak 13 postavljenih brana, prelio u rijeku Krku. Nije to prvi put, i upravo stoga nevjerojatno je da se do danas ništa nije poduzelo kako bi se trajno spriječili ovakvi incidenti.

Ekološku katastrofu prvi su signalizirali kninski sportski ribolovci koji su snimili uz Orašnicu, upravo na mjestu zagađenja, postavljene barijere i kamion-cisternu te terensko vozilo Dacia Duster zlatne boje, te fotografije poslali lokalnom kninskom portalu huk.net.

 

 

Gradska vlast je, kako nas je izvijestio gradonačelnik Marko Jelić, interventno alarmirala nadležne institucije, od Hrvatskih voda do Inspekcije za zaštitu okoliša i vodopravnog inspektora, a Hrvatske vode odmah su angažirale riječku tvrtku "Ind Eko" zbog sanacije onečišćenja Orašnice. Opasnost potencijalno prijeti svima nizvodno Krke, a to znači da je ugroženo stotinjak tisuća ljudi. Zbog te činjenice, začas se proširila panika Šibensko-kninskom županijom pa je Šibenski vodovod izdao priopćenje kojim umiruje stanovništvo napominjući kako kninski ekoincident nema veze s vodoopskrbnim sustavom Šibenskog vodovoda i odvodnje, i da je voda ispravna za piće.

Stanje pripravnosti

Iz NP-a Krka tvrde da je incidentno područje izvan Parka, ali su unatoč tome u stanju pripravnosti s branama za slučaj da se onečišćenje proširi. Opasnost potencijalno postoji kod svakog podizanja vodostaja, potenciranog većim kišama, i zbog toga je, poručuju, jedino pravo rješenje potpuna sanacija lagune u koju se godinama skuplja i taloži industrijski otpad iz DIV-a.

Kako je objavio huk.net, problem otpadne lagune postoji pola stoljeća, zadnjih pet godina iz kninske Ekološke udruge više puta su kontaktirali i gradsku vlast i nadležne institucije, napose Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša, ali i upravu DIV-a, upozoravajući na problem koji traži trajno rješenje. Do danas, međutim, rješenja nema. Pet godina je prošlo od prvog velikog onečišćenja a ništa nije poduzeto radi sanacije.

Zato je svaki novi incident sve katastrofalniji, a ovaj najnoviji po količini izljevenog otpada i obuhvatu onečišćenja čini se da je dosad najveći. Ono što posebno zabrinjava je neodgovoran odnos i prema građanima na čije se zdravlje i kvalitetu života ovakvi incidenti izravno reflektiraju, jer se opskrbljuju vodom iz rijeke Krke, ali i nebriga nadležnih za zaštitu Nacionalnog parka Krka kao prirodnog fenomena iznimne vrijednosti. Je li važniji interes jednog poduzetnika ili interes stanovnika Šibensko-kninske županije i njihovo pravo na zdravlje?

 

 


Od 2014. kada je bio prvi veliki incident zbog otpadnih voda DIV-TVIK-a, do danas se nije pribjeglo čak ni rješenju čiji je trošak minoran u odnosu na štete koje stvara izlijevanje mazuta i teških metala iz postrojenja za proizvodnju vijaka. A riječ je o separatoru koji bi odvajao kontaminate od vode, i stoji tek 50-ak tisuća kuna!


Jelić upozorava da je riječ o problemu koji je izvan nadležnosti Grada, jer je riječ o vodotoku, ali da su na mjesto incidenta odmah uputili komunalno redarstvo i pozvali vodopravnog inspektora koji je naložio Hrvatskim vodama da hitno poduzmu mjere zaštite, pa je pozvana riječka tvrtka IND EKO koja je postavila 12-13 brana.


- Angažirali smo tvrtku "Eko Solutions" da nas savjetuje kako da napravimo separator koji bi odvajao bar te plutajuće masne naslage čime bi prevenirali ovakve katastrofe u budućnosti. Inače, napominje Jelić, ova je otpadna laguna u Ministarstvu okoliša već označena kao crna točka koja mora ići u sanaciju. A kako je to hitno, uputio sam pismo ministru Ćoriću s molbom da nas primi idućeg tjedna kako bi se dogovorili u žurnoj sanaciji jer je u pitanju zdravlje stotine tisuća ljudi i opstojnost NP-a Krka kao unikatnog prirodnog fenomena.

Kišne nevolje

Jelić također ističe kako je Grad pokušao više puta razgovarati s upravom DIV-a o sanaciji lagune, ali nikad nije postignut konkretan dogovor.

- Oni rade svoj pročišćavač otpadnih voda koji je već trebao biti u funkciji, i mi na to nemamo utjecaja - pomalo će rezignirano kninski gradonačelnik.

U DIV-u nikoga nismo uspjeli kontaktirati.

 

 

No, čuli smo se s tišnjanskim načelnikom općine Ivanom Klarinom, koji je 2014. dok je bio saborski zastupnik, i predsjednik ŽO SDP-a, zbog prvoga velikog onečišćenja iz lagune otpadnih voda DIV-a, sazvao konferenciju za novinare i alarmirao javnost.

- Upozorio sam da je neodrživo da takvo stanje traje godinama, i ne sanira se, iako kod velikih kiša redovito dolazi do izlijevanja mazuta i industrijskog otpada u Orašnicu, a potom i u Krku. Tada su bile rađene analize i pokazalo se da je iznimno velika koncentracija žive i olova u vodi. Rekao sam tada, a smatram i sada, da se više ne može tolerirati da Debeljak truje grad i županiju, a Hrvatske vode i Ministarstvo okoliša ne poduzimaju ništa u smislu trajne sanacije. Zbog toga me Debeljak tužio za klevetu - kaže Klarin.

20. travanj 2024 15:30