StoryEditorOCM
Županijaburno na skupštini

Marko Jelić: ‘HDZ i Stipe Petrina 20 godina su kohabitirali igrajući se dobrog i lošeg policajca!‘

Piše Ana Petrić
16. veljače 2023. - 13:46

Povlačenje Branka Dželalije s mjesta potpredsjednika Županijske skupštine i iz svih njezinih odbora, nova porcija prepucavanja između predsjednika Skupštine i šibensko - kninskog župana, rušenje pa ponovno sastavljanje kvoruma - događaji su koji su obilježili današnju sjednicu Županijske skupštine, odnosno nastavak one prekinute prije dva tjedna rušenjem kvoruma za vrijeme trajanja Aktualnog sata. Pa krenimo redom.

Županijski vijećnici MOST-a, Branko Dželalija i Marina Paškalin, kazali su kako su na izbore, one održane prije dvije godine, išli s namjerom i idejom da se u Šibensko - kninskoj županiji dogode konkretne i vidljive promjene. Na izbore su išli s listom, odnosno sa kandidatima za župana i dožupana da bi na kraju ispali ‘‘jezičac na vagi‘‘ da se promjene dogode, točnije da prvi put HDZ nije u većini u Županijskoj skupštini.

- Bili smo na neki način korektiv vlasti, a s dopunskim izborima više nismo ni to i shvatili smo da u Skupštini ne možemo napraviti ništa posebno, ne možemo progurati svoje ideje. Stoga smo odlučili da se ja povučem s mjesta dopredsjednika Skupštine i iz svih odbora koji iz nje proizlaze. To ćemo napraviti kada ostatak sadašnje većine predloži kandidata za novog potpredsjednika Skupštine, dakle nakon toga ću ja dati ostavku na tom mjestu - kazao je potpredsjednik Županijske skupštine prije početka same sjednice.

- Naša želja je nastaviti suradnju sa županom, govoreći o važnim temama za našu županiju. To se odnosi na investicije u zelene i obnovljive izvore energije, ceste, poljoprivredu, navodnjavanje Petrovog polja, bolnicu, zatvaranje financijske strukture za gradnju nove bolnice. Mislim da bi pojedinci trebali malo razmisliti o svojim postupcima - dodala je Marina Paškalin.

Ostaju dijelom ‘‘programske koalicije‘‘ s tim da ju neće ničim niti pokušati rušiti već ju samo žele malo ‘‘prodrmati‘‘. Suradnju sa županom Jelićem nastaviti će ako se ona ostvari jer, kako kažu, dosad je nije ni bilo, a ako do promjena ne dođe, spremni su i na nove izbore.

Inače, sjednici je nazočilo čak 23 vijećnika što je bilo dovoljno za kvorum, ali veselje nije dugo potrajalo. Već na petoj točki dnevnog reda došlo je do njegova rušenja, kada je dvoranu (opet) prvi napustio suverenist Florijan Žižić, a za njim i nekoliko vijećnika Nezavisne liste Stipe Petrine.

Peta točka dnevnog reda odnosila se na ‘‘prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na statut Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos Knin‘‘, odnosno o radnim mjestima i funkcijama u toj bolnici.

-Za ovakav statut niti mogu niti želim glasati. Prije će mi se ruka osušiti nego ću je dignuti za ukidanje bilo kakvog radnog mjesta, radilo se to o čistačici ili glavnoj medicinskoj sestri - između ostalog rekao je Žižić i napustio dvoranu nakon čega se moglo čuti samo negodovanje ostalih vijećnika. 

image

Stipe Petrina

Nikša Stipaničev/Cropix

Ovu točku nije podržao ni predsjednik Skupštine, Stipe Petrina, a i njegovi su vijećnici napustili dvoranu u znak nepodržavanja. U tom je trenutku kvorum pao, a Petrina je izglasavanje svejedno nastavio što je izazvalo ljutnju kod ostatka vijećnika nakon čega su i oni napustili dvoranu:

- Ne znam što bih rekao, poslovnik je jasan, dakle prije glasanja se treba utvrditi kvorum, ako se nešto izglasa bez njega, onda točku ne možete šest mjeseci stavljati na dnevni red. Ova točka u interesu je HDZ-a što možete vidjeti i u njihovim priopćenjima koje su izdavali zadnjih nekoliko dana, a Nezavisna lista Stipe Petrine očito ima neki dogovor s HDZ-om. Ovo više postaje mučno i našim sugrađanima - kazao je Jelić.

Dodaje i kako se ne obraća pažnja na pozitivne promjene i dobre stvari koje se u županiji događaju već se samo priča o ‘‘besmislenim stvarima koje se svode na politikanstvo kako bi netko bio vidljiv‘‘.

Na novinarsko pitanje misli li da su se Stipe Petrina i HDZ udružili kako bi ga smijenili sa mjesta župana, odgovara:

- Ne znam što su se udružili, ali u proteklih 20 godina jako su dobro kohabitirali igrajući se dobrog i lošeg policajca. Ovdje cijelo vrijeme govorimo o ucjeni jer jedni ne dolaze na sjednice, a primaju naknadu, drugi ruše kvorum kad im se nešto ne sviđa jer drugačije ne znaju, a izvršna vlast funkcionira, odnosno sve što se donese ovdje na Skupštini, mi provodimo. Živimo u zemlji ucjena - zaključuje župan šibensko - kninski.

Sjednica je nakon pauze nastavljena, vijećnici su se odlučili vratiti u dvoranu i izglasati točke dnevnog reda kako bi Skupština ipak, koliko toliko, normalno funkcionirala. Ono što se vrlo lako da zaključiti, činjenica je da nitko nije zadovoljan niti sastavom Županijske skupštine niti njezinim radom i funkcioniranjem, a i dalje ništa od konkretnih poteza koji bi izazvali nove izbore, samo njihove najave.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
22. travanj 2024 18:55