StoryEditorOCM
Županijacentralna proslava

Markaču ovacije, Milanoviću zvižduci; Na obilježavanju Oluje u Kninu javnosti prvi put prikazani američki helikopteri

Piše Toni Veljača
5. kolovoza 2022. - 13:09

Centralnom proslavom u kraljevskom gradu Kninu, Hrvatska je proslavila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluje. Prije gotovo tri desetljeća, nakon četiri godine pod okupacijom pobunjenih Srba, vojno-redarstvenom operacijom Oluja oslobođena je gotovo petina ukupne površine Hrvatske. Knin je oslobođen 5. kolovoza 1995., što je jedan od najvećih simbola pobjede u Domovinskom ratu.

Proslava pobjede krenula je tradicionalnom budnicom u ranim jutarnjim satima, kao simbol ulaska vojnika u Knin. Službena svečanost je pak započela u 9 sati, i to polaganjem vijenaca kod spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" na Trgu dr. Ante Starčevića.

Vijence su prvi položili obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja te hrvatski ratni vojni invalidi i predstavnici udruga iz Domovinskog rata. Isto su nakon njih, učinili predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković te Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZBiH. Po završetku polaganja vijenaca vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, predvodio je molitvu za sve poginule branitelje i njihove obitelji.

Svečani program nastavio se potom na nogometnom stadionu gdje su se nakon čitanja imena preminulih i nestalih branitelja, okupljenima obratili i visoki dužnosnici.

image

 Mladen Markač

Josko Ponos/Cropix

Za govornicu je prvi stao umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske, Mladen Markač

- Na dan kada slavimo našu pobjedu, u ime svih nas koji smo sudjelovali u pobjedi i oslobađanju naše domovine, danas naša domovina zahvaljuje svojim braniteljima, nama koji smo prepoznali viziju ostvarenja sna o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj i spremno se odazvali obrani domovine pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana - istaknuo je Markač.

Naglasio je pritom umirovljeni general-pukovnik kako domoljublje i zajednošto koje je vladalo u Domovinskom ratu, moramo prenijeti i na mlade ljude.

- S ovog mjesta im poručujem – čuvajte mir i slobodu koji smo krvlju platili i goleme žrtve izgubili. Naše žrtve su naša inspiracija iz koje crpimo snagu, za nove izazove oni su nam utjeha kada se pitamo - je li vrijedilo? Je, vrijedilo je! Itekako je vrijedio boriti se i u ratu i u miru za istinu i za pravdu. I u Hrvatskoj i u Haagu, vrijedilo je – zaključio je Markač.

Premijer Andrej Plenković, u svom govoru je naglasio kako Vlada RH ulaže u obrambene snage više nego ikada.

- Mnogi branitelji su svoju budućnost, žrtvovali za slobodu naše zemlje. Gotovo 900 godina Hrvati nisu upravljali vlastitom sudbinom već su bili podčinjeni stranim vladarima. Sve dok vizijom predsjednika Tuđmana i branitelja nismo ostvarili pravo na slobodu. Premda je 27 godina proteklo to nas i upozorava da i dalje moramo jačati naše obrambene sposobnosti. U zadnjih šest godina stavili smo našeg vojnika u središte naše politike.

Dotakao se Plenković i optužbi o protjerivanju srpskog stanovništva te ratne, 1995. godine

- U posljednje vrijeme ponovno se Hrvatsku pokušava optužiti o protjerivanju srpskog stanovništva u Oluji, iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju što su i sami, srpski pokajnici potvrdili – jasan je bio Plenković.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković stavio je Oluju u kontekst ruske okupacije na Ukrajinu koja traje već mjesecima.

- Kruna veličanstvene pobjede bila je u kraljevskom Kninu. 27 godina kasnije moguće je objektivno osvrnuti se na razdoblje iza nas. Hrvatska je danas neusporedivo bolja i uređenija zemlja. Gledajući rusku agresiju na Ukrajinu, naša pobjeda u Domovinskom ratu postaje snažnija i važnija. Uvažimo i prevladajmo svjetonazorske i druge razlike i zajedno nastavimo razvijati Lijepu našu, poručio je predsjednik Sabora.

image

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Josko Ponos/Cropix

Posljednji govor, održao je predsjednik Republike, Zoran Milanović.

- Više puta sam se pitao zašto svake godine dolazimo na ovo isto mjesto, je li to strah od zaborava. Jesu li to poruke koje od ovog mjesta treba odašiljati. U mnoštvu poslovica koje je smislio narod svojom praznoćom odjekuju one pravničke, onaj koji previše dokazuje, taj ne dokazuje ništa. Onaj koji ne dokazuje ništa taj šuti, a onaj tko se brani šutnjom taj na kraju nastada – istaknuo je Milanović koji se dotakao i situacije s Hrvatima u Bosni i Hercegovini

- Kada govorimo o položaju Hrvata u BiH, iza nas je skoro 30 godina gledanja, pokušaja, vjerovanja, razočaranja, ljutnje, očaja u nekim trenucima. Reći da je Hrvatska jamac Daytona je potrebno, ali nije dovoljno. Ljudi koji su dali svoje živote očekivali su više. Hrvatski narod u BiH ne samo da je obespravljen, nego ga se i vrijeđa. Naša država nije puki pasivni promatrač, nego aktivni pripadnik međunarodne zajednice. Nismo ušli u EU i NATO da bismo bili sretni korisnici EU fondova, nego da bismo našu državu koristili u svom interesu pa i u prkos oni koji nas žele obezvrijediti - rekao je Milanović.

Na kraju službenog dijela svečanosti izveden je akrobatski prelet pilota grupe "Krila Oluje" te helikoptera među kojima je javnosti i po prvi put prikazan Black Hawk. Uslijedilo je potom i misno slavlje u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta koju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić čime je i službeni dio programa priveden kraju.

Večernju proslavu pak, organizirao je grad Knin, program je počeo u 21 sat koncertom Doris Dragović i Opće opasnosti nakon kojeg je uslijedio i veličanstveni vatromet.

image

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja.
 

Niksa Stipanicev/Cropix
19. travanj 2024 05:59