StoryEditorOCM
ŽupanijaTRIBUNJSKI PROJEKT STOLJEĆA

Malo carstvo za svjetsku elitu: 'Kamena' teška 300 milijuna eura

13. rujna 2018. - 11:11

Realizira li se makar jedan od dva velika projekta na kojima se, uz brojne manje, ustrajno radi, Općina Tribunj dugoročno će osigurati financijsku stabilnost i zakoračiti u novu sutrašnjicu.

Zona "Kamena", naime, prostire se na površini od 1,8 milijuna četvornih metara i jedna je od najvećih parcela u državnom vlasništvu smještenih uz more. Tribunjska lokalna samouprava, za razliku od šibensko-kninske županijske uprave, još uvijek je nije obuhvatila prostornoplanskom dokumentacijom iako je unutar njezinih granica. Dok, tako, županijski plan u "Kamenoj" predviđa gradnju hotela, 30-ak turističkih vila i golf-teren, dotle se tribunjska općina još nije prostornoplanski odredila. Zemljište je u katastarskom, odnosno gruntovnom smislu tek pašnjak.

Kazuje to Marko Grubelić, tribunjski načelnik, koji takvo stanje ne smatra problematičnim, nego, dapače, odličnom startnom pozicijom za pregovore s najvišim resornim tijelom – Ministarstvom državne imovine. Stalo mu je, veli, da se izglednom investicijom koja, po procjenama, doseže svotu od 250 do čak 300 milijuna eura, okoristi i općina, a posredno i svi njezini žitelji.

– Na sastanku s Goranom Marićem, ministrom državne imovine, sporazumno smo uvjetovali prilagođavanje prostorne dokumentacije stavkom natječaja koja će obvezati budućeg investitora u zoni "Kamena" da Općini Tribunj isplati 30 milijuna kuna komunalnog doprinosa u cijelosti te da to ne bude predmet dogovora investitora i općine, nego natječajni imperativ. Osim toga, od Ministarstva državne imovine očekujemo i pristanak na dugoročno pravo korištenja nekretnine na otoku Logorunu. Prijedlog je da to bude minimalno 50 godina jer uz otok vezujemo ambiciozne planove. Kao središnji sadržaj planiramo rezervat za magarce koji je tamo i prije bio, kanimo i revitalizirati postojeće vojne objekte, urediti gusternu, staze, šetnicu i turističke sadržaje – objašnjava Grubelić.

Dodaje kako se ministar Marić nije usprotivio uvjetima u zamjenu za čiste "papire" u "Kamenoj", nego je najavio sazivanje novog sastanka s tribunjskim čelnicima za ovaj mjesec.

Drugi se projekt odnosi na privatnu inicijativu potencijalnih ulagača koji upravo u Tribunju, u neposrednoj blizini plaže Bristak, kane izgraditi hotel specijaliziran za zdravstveni turizam. Visina ulaganja, računajući i otkup zemljišta, po prvim izračunima, ne bi bila manja od 60 milijuna eura. Što bi jedan takav objekt, koji bi bio otvoren 300 dana u godini, značio za zapošljavanje Tribunjaca te koje bi benefite donio općinskom proračunu ne treba, kaže Grubelić, posebno isticati.

Iza mladog je načelnika, inače, tek godina i tri mjeseca poteštatskog mandata, obilježenog revidiranjem dosadašnjih i izradom novih projekata, u što se potrošilo milijun proračunskih kuna. Ipak, taj posao je, kaže, neophodan želi li se ishoditi nepovratni novac EU fondova ili prijaviti na neki od natječaja resornih ministarstava.

– To su sati i sati rada, sastanaka, putovanja, ishođenja dozvola, prilagođavanja projekata, no bez toga bi se teško bilo pokrenuti s početne točke. Poučeni smo, uostalom, negativnim iskustvom kada smo sredinom studenoga prošle godine ostali zakinuti za pola milijuna nepovratnih kuna od Ministarstva turizma za uređenje plaže Sovlja jer je za projekt, osim lokacijske, bila nužna i građevinska dozvola. Odlučili smo se za intenzivno spremanje projekata do najsitnijeg detalja. Revidirali smo, primjerice, dokumentaciju projekta šetnice Luna – Zamalin i investiciju s početnih 5,8 milijuna kuna sveli na 1,77 milijuna kuna i učinili je izvedivom. U protivnom, taj se projekt nikada ne bi realizirao. Prethodno su ishođene dozvole od strane mojih prethodnika, tako da radovi na tom projektu praktički mogu početi odmah, a realno je očekivati da će biti okončani najkasnije do konca svibnja iduće godine. Sljedeće bismo sezone, tako, mogli nastaviti potez šetnice od Zamalina prema Sovlju. Naglasio bih i projekt Interpretacijskog centra u prostoru javne zgrade gdje je smještena općinska uprava, a koji bi tumačio i prezentirao zaštićena kulturna dobra u Tribunju, kao i pojedine činjenice iz povijesti Tribunja i Tribunjaca. Od ostalih projekata važan je i novi idejni projekt za plažu Bristak, projekt rekonstrukcije pristupa za invalide na plaži Zamalin, preddokumentacija za dva dječja igrališta po modelu "play scape", jedan kraj centralnog parkinga, a drugi u Sovlji. Pozabavili smo se i projektom platoa i okoliša crkve sv. Nikole, čiji smo troškovnik sveli u realnije okvire i otklonili manjkavosti. Budući da je riječ o sakralnom objektu uvrštenom u registrirana kulturna dobra, za restauraciju crkve dovršili smo kompletnu dokumentaciju kako bismo spremno dočekali natječaj Ministarstva kulture. Kuriozitet je da smo pristup do vrha brda na kojemu se nalazi crkva sa zapadne strane osigurali i osobama sa smanjenom pokretljivošću. I taj projekt može odmah na aplikaciju.

Nije sve, kazuje tribunjski načelnik, ostalo samo na pripremi dokumentacije. Plaža Bristak proširena je za 50-ak metara, na mjesnom groblju "Gaj" dovršene su 22 nove grobnice, boljom organizacijom naplate parkirališta prihodi s te osnove podignuti su za više od sto posto u godinu dana, pa je sada Mjesno poduzeće nakon 10 godina u mogućnosti kupiti automobil za terensko obavljanje poslova.

Općina Tribunj kupila je, inače, nekadašnji prostor Jadranske banke, u koji će se premjestiti ured Hrvatske pošte i otvoriti financijski kutak HPB-a što je, napominje načelnik, Tribunjcima iznimno važno budući da mjesto već dugo nema banke.

Grubelić je zadovoljan i činjenicom što je Općina Tribunj konačno i formalno postala udjeličar vodičke komunalne tvrtke "Leć", s udjelom od oko 13 posto, i što su neke, kako veli, populističke mjere koje se obično uvode u zadnjoj godini mandata utjecale na kvalitetniji život Tribunjaca.

– Neke bismo mjere uveli i ranije da je to bilo moguće jer se nismo došli "igrati populista". Vijećnici su smanjili svoje naknade upola kako bi podmirili roditeljima naših osnovaca 50 posto troškova za školske udžbenike. Dobra stvar je i to što je u vrtić uveden smjenski rad. Zaposlili smo jednog psihologa, jednu odgojiteljicu i jednog voditelja projekta na 30 mjeseci a da općinski proračun nije opterećen njihovim plaćama. Sufinanciramo i prijevoz osnovaca viših razreda i svih srednjoškolaca, tako da je roditeljima besplatan. Sve to uspijevamo uz skroman proračun. Veliki projekti takvu bi situaciju promijenili i ubrzali razvoj Tribunja u svim segmentima, od infrastrukture do životnog standarda naših stanovnika – zaključio je načelnik.


UMJESTO PLAŽE ZAMALIN
Sanirali pojas u uvali Sovlja
– Umjesto plaže Zamalin, sanirali smo obalni pojas u uvali Sovlja. Novac smo preusmjerili kako bismo spriječili urušavanje koje se već dogodilo u srpnju prošle godine. Županija nam je za tu namjenu osigurala 200 tisuća kuna. Od Ministarstva kulture dobili smo 50 tisuća kuna za sanaciju krovišta crkve Blažene Djevice Marije. Ukupna investicija je bila oko 125 tisuća kuna. Ove godine nastavljamo s uređenjem crkvice uz pomoć Ministarstva kulture, ali i privatnih donatora. Prošle godine smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a povukli 350 tisuća kuna od gotovo 555 tisuća kuna, koliko nas je koštala sanacija i rekonstrukcija zgrade "Zamalin", kao i projektna dokumentacija kojom smo u tom objektu dobili četiri nova ureda i multifunkcionalni prostor te mogućnost pristupa liftom. Na nogometnom igralištu "Rupe", za nešto više od 33 tisuće kuna postavljena su dva stupa i osam reflektora kako bismo našim najmlađim nogometašima Škole nogometa NK Mladost Tribunj osigurali normalne uvjete treniranja. Zbog preklapanja termina treninga sa seniorima, do tada su dio treninga odrađivali u polumraku – veli Grubelić.


Zaposleno sedmero ljudi
Iako su osnovna pretpostavka za apliciranje na nepovratna sredstva EU fondova, nisu samo projekti aktivnost po kojoj će Grubelić pamtiti početno razdoblje načelnikovanja. Osobito je ponosan što je u tako kratkom roku zaposleno sedmero ljudi, od kojih je pet bilo dugotrajno nezaposlenih. Projekt "Zaželi", osim posla ženama u teško zapošljivoj dobnoj skupini, za 35-40 starijih i nemoćnih Tribunjaca osigurao je skrb i svakodnevnu pomoć. Sve je to, kaže načelnik, općinski proračun koštalo nula kuna.

19. travanj 2024 04:13