StoryEditorOCM
Izbori 2021život na selu

Mala općina u drniškom zaleđu zaustavila odlazak mladih u grad, evo kako im je to pošlo za rukom

Piše Šibenski.hr
8. veljače 2021. - 17:52

Hrvatska već niz godina bilježi vrlo nepovoljne demografske trendove. Zbog toga su u općini Promina, u drniškom zaleđu, nizom demografsko-socijalnih mjera odlučili zaustaviti odlazak mladih sa sela. I čini se da su rezultati dobri, piše HRT.

Vrbatovići su odlučili gradski asfalt zamijeniti za selo. Odabrali su i zemljište - u Oklaju. Pa račun za njega podijelili s Općinom: 75 posto platila je ona, ostatak Vrbatovići.  

- Ja i žena smatramo da je ovdje jednostavnije odgajati djecu nego u gradu, kazao je Jakov Vrbatović iz Splita za nacionalnu televiziju.

Nisu jedini! Prebivalište u Promini prijavljuju "nove" obitelji. 

- Jedina smo Općina u okruženju koja ima više useljavanja nego iseljavanja, ističe Tihomir Budanko, načelnik općine Promina. 

Kao plus ovoga kraja mladi ističu demografsko-socijalne mjere, kao i ulaganje europskog novca u njegov razvoj. Promina treba temeljitu obnovu. Zato sredstva "povlače" iz Europe: do danas 20 milijuna kuna. Na ponos im je to i diku.

- 11 je starih objekata koje planiramo revitalizirati. Dati im svrhu, namjenu za različite sadržaje, kaže Jelena Lojić Pokrovac, viša savjetnica za društvene djelatnosti i turizam općine Promina.

Rade u Suknovcima strojevi. Diže se novi vrtić. A drago je roditeljima čuti: imat će devetosatni program.

- Radovi će biti završeni ranije nego je predviđeno, nadam se kroz ljeto da će već moći korisnici instalirati svoju opremu, kaže pomoćnik voditelja gradilišta Ante Vuković. 

Ne odustaju Prominci od svoga kraja. Uvjereni su - potencijala i za gospodarski razvoj imaju, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 07:40