StoryEditorOCM
Županijaostala na - ledini

Maju Grubišin Cvitan skupo je koštala pripadnost ‘krivoj‘ stranci: Otvoreno mi kažu zašto ne mogu dobiti posao. Srećom imamo polje u Tribunju...

Piše Vinko Vuković/SD
31. siječnja 2021. - 18:32

Diploma? Bezvrijedna. Pravosudni ispit? Bezvrijedan. Hrpa stručnih certifikata i 15 godina radnog iskustva? Bezvrijedni. Stranačka iskaznica? Bezvrijedna.

Naravno da je stranačka iskaznica - krenimo od kraja - bezvrijedna kad si učlanjen u krivu stranku. I kad ti Ivan Žinić - da metodom slučajnog odabira spomenemo tek jedno ime - nije stranački kolega.

A u slučaju naše sugovornice sve je moglo biti drukčije, samo da je krenula očevim stopama. Jer, otac joj je bio važan član stranke "koja je stvorila Hrvatsku" i čiji je članovi, svjedoci smo im, već više od dva desetljeća neumorno stvaraju ovakvom kakva jest.

No, ona je odabrala svoj put. I gazila njime godinama. Da bi danas opet bila na početku.

- Bez obzira na sve reference, na radno iskustvo i usku specijalizaciju, odnosno činjenicu da osobu s mojim znanjima i nije baš tako lako pronaći, ja danas nigdje ne mogu naći posao. Točnije, nitko me ne želi zaposliti - govori nam Maja Grubišin Cvitan i smije se. Stvarno se smije.

- A što ću kad ne znam drukčije. Kod mene vam nikad nema negative, niti sam od onih koji su stalno protiv. Bez obzira koliko mi teško zna biti, ja dižem glavu i idem dalje - objašnjava.

U svojoj 39. godini odlučila je krenuti od nule i sva svoja do sada stečena znanja odložiti u podrum. Na policu koju svatko od nas ima, a na kojoj se nalaze bezvrijedne stvari kojih se teško odričemo.

- Dala sam maksimum i shvatila da to nije bilo dovoljno - sliježe ramenima.

Na gibanje Zemlje ne može utjecati, ali može na svoj život.

- Brutalno sam iskrena osoba, pa ću takva biti i u ovom razgovoru - veli.

Već je neko vrijeme znala što joj se sprema.

- Onog trenutka kad smo dobili razrješnicu shvatila sam da će se za mene u Hrvatskoj mnoge stvari promijeniti - kaže.

A razrješnicu je dobila kao članica Mostova tima u Vladi Andreja Plenkovića. Sjećate se one slavne premijerove rečenice upućene tajnici u izravnom prijenosu iz Banskih dvora? E, pa Plenković nije mislio samo na Mostove ministre, nego i na "sve njihove ljude".

Maja Grubišin Cvitan bila je dio tima koji je radio uz ministra pravosuđa Antu Šprlju. Prvo mu je bila pomoćnica, a potom državna tajnica. Praktično je vodila ministarstvo.

- Svaki dan smo radili kao da nam je zadnji jer smo znali da nećemo dugo opstati u Vladi. Ipak, posao smo radili maksimalno ozbiljno te smo čitav niz projekata doveli praktično do samoga kraja, no sve je to onom famoznom razrješnicom bilo naprasno prekinuto, pa tako i reforma pravosuđa koja je već bila spremna - napominje.

S mostovcima je, ističe, imala poslovan odnos, nije utjecala na njihove politike.

- Omogućili su mi da radim ono što volim, a ja uistinu volim, ma obožavam, sudjelovati u izradi zakonskih prijedloga, koliko god se to nekome čudno činilo - opet se smije.

Usko je specijalizirana za organizaciju pravosuđa, odnosno učinkovitost zakonodavnih normi.

- Najviše sam radila za projekte financirane od strane Europske unije, a potom i za samu Europsku komisiju, i to praktično u svim zemljama iz okruženja, poglavlje 23 najčešće (reforma pravosuđa op.a.), a zadnji posao mi je bio u Ukrajini - otkriva.

U Ministarstvu pravosuđa radila je i prije epizode s Mostom, bila je voditeljica Službe za strateški razvoj, no danas joj to ništa ne pomaže. Kao ni poznavanje stranih jezika, engleskog, ruskog i talijanskog koji, s obzirom da je praktično odrasla u Italiji, govori kao da joj je materinski.

Još je neko vrijeme surađivala s Mostom, bila je dio njihova tima za izradu zakonskih prijedloga, a od prošloga ljeta, "nakon što sam odradila sve što smo zacrtali", nalazi se na burzi rada.

- Nema tu velike tajne, otvoreno mi kažu zašto ne mogu dobiti posao. Bila sam u Mostu i to je moj krimen. Neoprostiv grijeh. Čim sam bila s njima, to je znak da sam protiv svih ostalih, a neki me drže i neprijateljem. Tako, na žalost, Hrvatska danas funkcionira. Stručnost nikoga ne zanima, podobnost je jedini kriterij - ističe.

- Nisam jedina koja ovo proživljava pa zato ovo i govorim. Politika najbolje ljude natjera da postanu grozni, a mi koji se tome odupremo otpadamo - zaključuje.

Nakon odlaska iz Mosta shvatila je da je ostala na - ledini. Korona je zaustavila europske poslove, a politika hrvatske.

- Europski poslovi su ionako periodični, ne možeš od toga živjeti. Iako, sada se opet nešto miče, moći će se opet nešto raditi, barem na Kosovu, kad me već u Hrvatskoj ne trebaju. No, znate li što me najviše boli? Boli me što je sve ono dobro što smo napravili dok sam bila u Ministarstvu pravosuđa odbačeno, što sve te projekte nitko ne želi iskoristiti - gorko će.

Upisala je i doktorat, na temu javnog prava u javnoj upravi, ali ga je morala "staviti sa strane" zbog manjka novca u kućnom proračunu.

- Već neko vrijeme živim od ušteđevine - priznaje.

I sada dolazimo do podruma. Silazimo kako bismo ostavili sve te bezvrijedne stvari koje je Maja skupljala proteklih 15 godina - diplome, certifikate, strane jezike... - te uzeli staklenke. Da, staklenke. Male i sasvim obične.

- Predah od posla uvijek smo suprug i ja tražili u hobijima, a sada smo odlučili okrenuti novi list i hobi pretvoriti u posao - jednostavno će, kao da pritišće prekidač za struju. Jedno svjetlo se gasi, drugo pali.

Grubišin Cvitan kombinacija su Dalmatinaca u Zagrebu. U Zagrebu je bio posao, a u Dalmaciji, točnije u Tribunju, odakle su oboje, zemlja. A čovjek koji ima zemlju, ima sve što mu treba.

- Imamo polje na kojemu ćemo posaditi ljekovito bilje, nakon čega se planiramo posvetiti proizvodnji prirodne kozmetike. Tržište je to koje raste, početno znanje imamo, imamo i prijatelje koji će nam pomoći, a imamo i želju da se, skupa sa sinovima, vratimo doma. Komfor zonu smo probili i sad nema nazad. Mladi smo, kreativni i volimo raditi. Nešto svakako moramo napraviti prije nego nas počne boliti kičma.

A kad boli, dobro je, znadeš da je imaš. I da nisi bezvrijedan.

Početak s Pametnim

Politika me, usprkos tome što sam dijete političara, nikada nije zanimala. Ali su me uvijek zanimali konkretni projekti i pomoć mojoj okolini - kaže nam Maja Grubišin Cvitan.

Radeći u Crnoj Gori na projektu za Europsku komisiju, pratila je i kako se Hrvatska 2015. godine priprema za nacionalne izbore.

- Tada sam primijetila Pametno kao zanimljivu političku opciju koja okuplja ljude modernih stajališta te sam im se javila mailom sa željom za suradnjom. A kad su mi se povratno javili, dogovorili smo se da im pomognem izraditi izborni program. Surađivali smo nekoliko mjeseci, a kratko sam bila i član stranke.

Točnije, bila sam član sve dok me nakon izbora nije pozvao Božo Petrov da budem dio Mostova tima u Ministarstvu pravosuđa. Bili su nespremni za vlast i tražili su stručne ljude iz pojedinih područja pa su tako došli i do mene - prisjeća se.

Kaže kako je s 'Marijanom i ekipom' ostala u dobrim odnosima, dok je 'Boži zahvalna što joj je dao izvanrednu priliku'. Trebala je čak biti njihova kandidatkinja za Državno izborno povjerenstvo, no Most na koncu ipak nije dobio priliku postaviti svoga čovjeka u to tijelo.

Otac me nije gurao

Otac, kojemu je 81 godina, vrlo je mudra osoba. Nije mu, istina, bilo drago kad sam ušla u Pametno, no nije se ni miješao u moj izbor, tek je rekao 'zar baš ta od svih opcija' - smije se Maja Grubišin Cvitan.

Onesin Cvitan bio je prvi demokratski izabran gradonačelnik Splita, zatim kratko, niti mjesec dana, i ministar unutarnjih poslova, da bi u konačnici bio otisnut u veleposlaničke vode. Sve, naravno, s članskom iskaznicom HDZ-a.

- Nikad me nije gurao u HDZ, dapače. Možda je to zato i što se jako bio razočarao u stranku, pa je bio i izbačen nakon što je nekima stao na žulj progovarajući o kriminalu u pretvorbi. Ipak, na koncu su ga molili da se vrati, što je on i učinio jer je HDZ uvijek bio njegova pozicija - zaključuje.

Iskustvo s Juričanom

Maja Grubišin Cvitan bila je dio tima predsjedničkoga kandidata Darija Juričana. 'Spojili' su se, kaže, kad je tražio njezinu pravnu pomoć prilikom promjene imena u Milan Bandić.

- Priključila sam se njegovoj kampanji isključivo na volonterskoj osnovi i mogu vam reći da je to bilo nadasve lijepo i zanimljivo iskustvo. Darijo nije političar, nego aktivist koji želi mijenjati društvo, a u osnovi je nadasve pošten i inteligentan čovjek - kaže naša sugovornica.

18. travanj 2024 02:51