StoryEditorOCM
ŽupanijaMehanizacija praši na pučini

Mađarski investitor gradi na otoku Smokvica, no komunalnim redarima nije bilo dopušteno da obiđu gradilište

Piše Vedrana Stočić
Foto: N. Stipaničev/Cropix
22. svibnja 2020. - 18:44

Ovih dana na otoku Smokvici novi mađarski najmoprimci započeli su velike radove.
Po Rogoznici je pukla priča da su Mađari dopremili teške strojeve i da je angažirano čak pedeset radnika, drugi pak tvrde da je radnika tek dvadesetak i da se samo renoviraju postojeći objekti. Što će se točno na otoku graditi ne zna ni rogoznička načelnica Sandra Jakelić, priču o strojevima i sama je čula, međutim u rogozničkoj Ispostavi Županijskog ureda za prostorno planiranje i građenje rekli su joj da su zaprimili dokumentaciju o renoviranju i uređenju postojećih objekata. Međutim općina je još 8. svibnja obavijestila građevinsku inspekciju, nadležne županijske službe, čak i ministarstva, na otok je dopremljen bager gusjeničar od 40 tona, utovarivač, kamioni i druga građevinska oprema. Što se točno radi, nije utvrđeno, jer komunalnom redarstvu nije bilo dopušteno iskrcavanje na otok, kako saznajemo iz pouzdanih izvora koje smo u obvezi zaštititi.
Priča o gradnji na Smokvici uznemirila je i oporbene vijećnike koji su se na konferenciji za novinare žestoko obrušili na državnu vlast.

- I dok mehanizacija putuje prema otoku, tražili smo u zemljišnim knjigama podatke o zgradama, česticama, što je na otoku prdviđeno prostornim planovima, koja su ograničenja u gradnji. Ništa nije dostupno. Postoje nekakvi brojevi kojima nema traga u zemljišnim knjigama. Kakva se to građevinska regulativa primjenjuje na otoku, je li je otok iznenda postao građevna zona, što je sa zabranom gradnje kilometar od mora, tko odobrava intervencije na pomorskom dobru... Sve su to pitanja bez odgovora. Jedno je sigurno da od ove gradnje i od zakupa Općina Rogoznica neće dobiti niti lipe. Neki će tek dobiti priliku iskrcati se na otok kao zaštitari, sobarice, vrtlari ili možda dvorske lude koje će uveseljavati razne Hedervarije, Hernandije i Orbane.- bio je oštar nezavisni vijećnik s liste SDP-a Boris Abaza.

Vijećnik SDP-a Čedo Živković upozorio je kako je otok Smokvica i dalje vojna baza, da s njega nije skinuta vojna namjena, nije obuhvaćen prostornim planovima Općine Rogoznica i zbog toga svaka gradnja na otoku je nelagalna.
To je problem, a ne strojevi i radnici. Otok je sve ove godine i dok bio u najmu propalog tajkuna Ivice Todorića imao oznaku posebna namjena, što u prevodu znači vojna utvrda ili baza ili vojarna, a da je tako potvrđuje i najnovija verzija Prostornog plana uređenja općine Rogoznica u kojoj nema Smokvice. Bez obuhvata u Prostornom planu ne može se izdati građevinska dozvola, a bez građevinske dozvole nema ni plaćenog komunalnog doprinosa u blagajnu Općine Rogoznica.
- Ovo je gruba zakulisna igra MORH-a i Ministarstva državne imovine. Umjesto da s otoka konačno skinu posebnu namjenu i prepuste ga općini od čega bi koristi imao općinski proračun i građani oni vojnu bazu daju u najam strancima koji našu jadransku obalu stavljaju u granice Velike Mađarske, a Smokvicu umjesto Hrvatske vojske čuvaju jake zaštitarske snage -istaknuo je vijećnik Abaza.

Podsjetimo se: bivši minstar državne imovine Goran Marić uz pomoć državnog odvjetništva i suda s otoka Smokvica deložirao je obitelj Todorić. Raspisan je javni natječaj za koncesiju i po kratkom postupku Smokvicu je dobila tvrtku Zelena nekretnina koju je upravo za tu namjenu osnovao investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske. O misterioznom fondu dostupne informacije su minimalne. Zna se tek da ga je 2010. godine osnovala OTP banka. Inače bogati Mađari dobili su otok na 30 godina, godišnja najamnina je 8,14 milijuna kuna, a za 30 godina država će uprihodovati 184 milijun. Za te milijune ustupljeni su im bivši vojni objekti, ljetnikovac, luksuzi apartmani, restorani i sportska igrališta i to na na površini od 168.865 metara. Prošlog ljeta po Rogoznici se pričalo da je helikopterom na Smokvicu slijetao i mađarski premijer Viktor Orban.

25. travanj 2024 17:03