StoryEditorOCM
Županijavažna akcija

Liječnici u Drnišu u misiji otkrivanja bolesti jetre, prvo obavljeni pregledi umirovljenih branitelja

Piše Sandra Barčot
23. studenog 2021. - 16:01
Prvo je pregled organiziran u Drnišu u prostorijama domicilnog HGSS-a, za članove Udruge 142. brigade HVHepatos

U suradnji s liječnicima Kliničkog bolničkog centra Split te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a u organizaciji Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos, u Drnišu je provedena izuzetno važna akcija za zdravlje braniteljske populacije.

Naime, obavljen je pregled umirovljenih pripadnika Domovinskog rata, sve u želji detektiranja eventualne bolesti, ali i podignuti svijest o bolesti jetre.

Preventivni pregledi se obavljaju korištenjem "Mobilnog InfoHep Centra", te uključuju mjerenje oštećenja jetre odnosno stupanj fibroze jetre, ali i steatozu, takozvanu "masnu jetru", odnosno razinu nakupljene masnoće unutar jetre, što ponekad može uzrokovati upalu. Korištenjem ultrazvučne tehnologije ovaj test je brz i bezbolan.

U Drnišu, u prostorijama domicilnog HGSS-a, pregled je prvo organiziran za članove Udruge 142. brigade HV-a koja okuplja bivše pripadnike 142. brigade, 142. domobranske pukovnije, Domobranske bojne Drniš i Domobranske bojne Knin, a kojima se uz pregled jetre obavilo i mjerenje krvnog tlaka te razina šećera u krvi, uz testiranje brzim testovima na HCV.

Ovakav aktivan pristup kroz testiranja, preglede, savjetovanja i edukacije pokazao se vrlo učinkovitim, poglavito u manjim sredinama, ruralnim područjima i otocima. Jer rizik od hepatocelularnog karcinoma, najčešće vrste raka jetre, veći je kod osoba s dugotrajnim jetrenim oboljenjima, poput ciroze uzrokovane infekcijama hepatitisa B i C ili bezalkoholnom bolesti masne jetre.

Upravo nealkoholna masna bolest jetre prema procjenama zahvaća trećinu današnjeg stanovništva, a javlja se kao rezultat "modernog načina života" u osoba koje ne konzumiraju alkohol. Dok je hepatitis B i C i dalje veliki problem, procjenjuje se kako je oko 40 tisuća osoba u Hrvatskoj kronično zaraženo tim virusima, iako se hepatitis B prevenira obveznim cijepljenjem, a kronični virusni hepatitis C se danas uspješno može izliječiti u visokom postotku od 95 do 98 posto.

20. travanj 2024 00:58