StoryEditorOCM
ŽupanijaZASJAT ĆE ‘DANICA‘

Legendarni drniški hotel propada pred očima građana koji su pred njim ‘lovili‘ i prve ljubavi. Ipak se naziru bolji dani...

Piše A.P.
20. listopada 2022. - 19:40
Hotel je bio obnovljen i poslovao je nakon oslobađanja Drniša i završetka Domovinskog rata, ali se kasnije sve svelo samo na prodavaonicu u njegovu prizemljuTom Dubravec/Cropix

Hotel "Danica‘‘ u Drnišu, nekoć središnje mjesto društvenih okupljanja u kojem su uživale generacije, danas je samo oronula građevina koja ‘‘bode oči‘‘ građanima i njihovim gostima.

Uz to, ugostiteljski objekt na Poljani, glavnom drniškom trgu, bio je poznat po organiziranim plesnjacima i zabavama, ali i kao mjesto na kojem su začete mnoge ljubavi i održane brojne svadbe, prisjećaju se i na Radiju Drniš.

Nakon oslobađanja grada i završetka Domovinskog rata, "Danica" je obnovljena i nakratko je radila, ali od tada njome vlada tišina. U razgovoru s Matildom Jelčić Stojaković, direktoricom i glavnom urednicom Radija Drniš, i gradonačelnikom Josipom Begonjom, doznajemo neslužbene informacije kako nada za obnavljanjem i mogućim otvaranjem hotela, ipak postoji.

image

Objekt na Poljani, glavnom gradskom trgu, svojedobno je zaštićen kao spomenik kulture

Tom Dubravec/Cropix

Prema Begonjinim riječima, hotel je u prošlosti bio u vlasništvu tadašnje Ugostiteljske radne organizacije "Roški slap" koja je posjedovala i druge ugostiteljske objekte, a radio je samo restoranski dio. Nakon toga uslijedila je privatizacija objekta na Poljani u čijem je prizemlju poslovala prodavaonica trgovačkog lanca "Djelo".

Dućan je stavio ključ u bravu, oa "Danica" od tada zjapi prazna i derutna. Od naših sugovornika doznajemo neslužbene informacije kako je hotel prodan privatniku, lokalnom ugostitelju, ali formalnog traga toj transakciji još nema. U zemljišniku je vidljivo da je objekt, koji je bio zaštićen i kao spomenik kulture, i dalje u vlasništvu (nove) tvrtke "Roški slap", a pogled na sudski registar poslovnih subjekata govori da je firma u vlasništvu obitelji Galić.

Prije mjesec dana počelo je čišćenje hotelske zgrade i njezino uređenje, što je Drnišanima zasigurno dalo tračak nade da će "Danica" ponovno zasjati.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Naši sugrađani su emocionalno jako vezani za ovaj hotel i svakako nam je svima želja da ponovno zaživi, no trenutno nitko nema više informacija o mogućoj obnovi, a i cijela je priča obavijena nekim velom tajni – ističe Jelčić Stojaković.

Iste emocije prema "Danici" dijeli i gradonačelnik Begonja koji je, kako kaže, svoju mladost provodio u hotelu, stoga se nostalgično nada dobrom ishodu obnove i budućnosti hotela, ali dodaje kako nam zasad nije u mogućnosti dati više informacija o projektu.

26. travanj 2024 14:58