StoryEditorOCM
ŽupanijaObilježena 27. obljetnica 142. brigade HV-e

Kroz drnišku brigadu prošo je više od 7000 boraca, 36 ih je poginulo, a stotinu je ranjeno

Piše šibenski.hr
1. prosinca 2018. - 22:33

Oko stotinu bivših boraca, pripadnika 142. brigade Hrvatske vojske i njihovih suboraca, te predstavnika lokalne vlasti okupilo se danas u Drnišu na obilježavanju 27. godina od osnivanja brigade. Obilježavanje obljetnice organizirala je Udruga 142. brigade Hrvatske vojske.

Nakon polaganja vijenaca kod Spomen križa poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima pored crkve Gospe od Ružarija, u 10 sati u Gospinoj crkvi je služena sveta misa zadušnica.

Neformalno druženje pripadnika 142. brigade nastavljeno je u drniškom hotelu "Park". Obilježavanju obljetnice, među ostalima, nazočan je bio jedan od zapovjednika brigade, danas državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić, umirovljeni brigadir HV-a Krunoslav Mazalin, jedan od zapovjednika brigade pukovnik  Roko Mijić, zamjenica šibensko-kninskog župana Darija Puljić, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, načelnici općina Živko Bulat(Unešić) i Tihomir Budanko(Promina, koji je u vrijeme rata zapovijedao 15. domobranskom pukovnijom, te drugi.

142. brigada HV-a utemeljena je 1. prosinca 1991. godine, u Malešima u Mirlović Zagori. U Domovinskom ratu brigada je imala osnovnu zadaću čuvanja bojišnice duge 40 kilometara. Branitelji su sudjelovali u akciji Nos Kalik, a riječ je o prvom oslobođenom selu Šibensko-kninske županije, te u akcijama oslobađanja Miljevačkog platoa, oslobađanja drniškog kraja u Oluji do zadnje akcije Maestral.

Kroz postrojbe brigade prošlo je oko sedam tisuća branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 36 poginulo, 2.249 pripadnika ove brigade nositelji su Spomenice Domovinskog rata iz 91. godine, 2104 odlikovano je medaljom Oluja. Odlukom Ministra obrane RH od 1. kolovoza 1994. godine utemeljena je 142. domobranska pukovnija HV-a.

Brigada je pohvaljivana je za junaštvo u Domovinskom ratu. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 22. svibnja 2006. godine odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog, ujedno odlikovao je nekoliko istaknutih pripadnika brigade Redom Hrvatskog križa i Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH.

Prvi zapovjednik brigade bio je pukovnik Luka Vujić, a potom su brigadom zapovijedali pukovnici Roko Mijić i Boris Predovan, brigadir Ivan Vukić i bojnik Željko Nakić.  

 

25. travanj 2024 01:34