StoryEditorOCM
Županijaperjanica turizma

Krka kao ‘mali Babilon‘: ljeto još traje u Nacionalnom parku, do kraja rujna zabilježeno gotovo milijun posjetitelja!

Piše Joško Čelar
4. listopada 2022. - 15:32

Bilo je to kao u nekome malom Babilonu, u kome se međutim, rijetko čuo i hrvatski jezik. Prednjačili su uvelike Poljaci, Česi, Nijemci, Slovenci, Mađari. Ali su u kolovozu, u njihovu feragostu, zakazali Talijani.

Svejedno, podaci i do kraja rujna pokazuju da je NP Krka jedna od najjačih poluga šibenskoga turizma. Do pred kraj toga mjeseca, ta javna ustanova zabilježila je 47 posto veći promet dolazaka od lanjskoga ili ukupno 972.102.

Svojim posebnim programima JU NP Krka, od 24. do 31. listopada, pridružuje se promotivnoj akciji Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice u „Mjesecu hrvatskog turizma“.

Od iznimne prirodne raskoši cijeloga toka rijeke Krke, nešto smo vidjeli i za vrijeme našega ophoda do Skradinskoga buka, iako je izostajala glavna prirodna atrakcija, silina Krkinih voda koje su u ovo doba zbog velike suše oskudnije nego inače.

image
Joško Čelar

Zamjetno je da na glavnome ulazu u NP Krka na Lozovcu gotovo svakog trena dolazi po koji agencijski autobus s turistima, na putu dolje za Skradinski buk. ali, nemali je broj onih koji se slapova spuštaju strmim pješačkim stazama.

Iako je špica sezone već podosta iza nas, u Buku rade svi sadržaji s kompletnim ugostiteljstvom kao da je mjesec srpanj, a flota brodova, među njima i oni na električni pogon, vozi Krkom uzvodno na Visovac i Roški slap. Turistički vodiči koji sa svojim grupama ispunjavaju prostore imaju pune ruke posla. Kako smo rekli, naviše smo čuli poljski.

image
Joško Čelar

Ali susreli smo i neke s onu stranu Atlantika. Poput dviju djevojaka, Crystal i Lian, koje su, kako su nam kazale, u

Europu doletjele pravo iz New Yorka, a otale prvi put u Hrvatsku.

Za koju su pak, najviše čule po nogometu! „Very beautifull country“,rekle su za Lijepu našu i zadivljeno fotografirale slapove. S izrazom lica kao da su ne tren ostale bez daha!

19. travanj 2024 01:01