StoryEditorOCM
ŽupanijaPOPLAVA U BISKUPIJI

Krka i Kosovčica ugrozile okolicu Knina: ‘Voda je prodrla u podrume, Hrvatske vode ne čiste korita‘

Piše Mladen Nejašmić/SD
16. svibnja 2023. - 11:57

Uslijed obilnih i dugotrajnih oborina neprimjerenih ovom dobu godine, područje u sjeveroistočnog dijela Kosova polja u općini Biskupija kod Knina, našlo se pod vodom.

Srećom bez većih posljedica, izuzmemo li stočare koji su privremeno ostali bez pašnjaka. Prema prvim informacijama dobivenih od Milana Đurđevića, načelnika Općine Biskupija, u nekoliko navrata na teren su izišli i vatrogasci.

Podizanjem podzemnih voda, poplavilo je nekoliko podruma, a prelila se i poneka septička jama.

- Uglavnom je poplavio dio naselja smješten u svojevrsnom trokutu između Šarenih jezera, izvora Kosovčica i rijeke Krke, kojeg još zovemo Burum.

Sličnih situacija imamo tijekom jesenskog razdoblja, ali rijetko kada u ovo vrijeme. Pa tako uslijed velikih kiša iz korita se izliju jezera, prorade podzemne vode, a nedaleko je i izvor Kosovčice čiju količinu vode Krka ne može primiti, pa je vraća u suprotan smjer.

Što se tiče ugroženost stambenih objekata, za sada nema nikakve opasnosti - smatra Đurđević.

Razlog poplavljivanja naš sugovornik vidi u neredovitom čišćenju riječnih korita. Nadležne službe, u ovom slučaju tvrtka "Hrvatske vode", osim uklanjanja šiblja, trstike i granja, ne rade ništa po pitanju "produbljivanja" korita kako bi imali mogućnost većeg prihvata vode čime bi se riješilo njihovo kvalitetnije odvođenje prema koritu rijeke Krke.

24. travanj 2024 21:02