StoryEditorOCM
ŽupanijaMurter

Kristijan Curavić zaronio sa šest veleposlanika i načelnikom Općine Tonijem Turčinovom: Čistili su morsko dno (FOTO)

Piše Šibenski.hr
5. lipnja 2018. - 16:32

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja 2018., WhiteFlag International, pod vodstvom šibenskog ronioca Kristijana Curavića, u Murteru je danas lansirao ekološki projekt Ocean Ambassadors, u suradnji s Veleposlanstvom Kanade, Šibensko-kninske županije, Općine Murter-Kornati i TZO Murter –Kornati.

Cilj projekta je očuvanje, zaštita i sustavno čišćenje Jadranskog mora, a inicijativu je podržalo preko 30 sudionika, redom visokih službenika, veleposlanika u Republici Hrvatskoj.

Okupljene sudionike akcije pozdravio je i šibensko-kninski župan Goran Pauk. „Vjerujem da će ova hvalevrijedna inicijativa uvelike doprinijeti podizanju svijesti naših građana i turista o važnosti boljeg gospodarenja otpadom, očuvanja, zaštite i sustavnog čišćenja Jadranskog mora. Zahvaljujem svim veleposlanicima koji su podržali ovaj projekt pa čak i osobno zaronili za zaštitu i očuvanje našeg mora. Svima skupa želim uspješan daljnji rad na provedbi ovog projekta i da kod svakog sljedećeg zarona izronjeni „ulov“ bude što manji jer ćemo upravo na taj način moći mjeriti uspješnost svih aktivnosti zaštite i očuvanja mora.“, kazao je župan Goran Pauk.

Osim suorganizatora akcije Daniela Maksymiuka, veleposlanika Kanade, inicijativi su se pridružili i Thomas Eberhard Schultze, veleposlanik Njemačke, Juraj Priputen, veleposlanik Slovačke, Lars Schmidt, veleposlanik Kraljevine Švedske, Stefan Estermann, veleposlanik Švicarske te Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Svi su oni i sami zaronili te uz pomoć profesionalnih WhiteFlag International ronioca čistili morsko dno i vadili plastiku i ostali nerazgradivi otpad. Zajedno s njima zaronio je i načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Na terenu je sa sudionicima bilo i 15 profesionalnih ronioca te 20 pomoćnika kako bi pružili svu potrebnu pomoć prilikom zarona i čišćenja morskog dna.

U skladu s globalnom temom Svjetskog dana zaštite okoliša „Borba protiv zagađenja plastikom“, ova prva diplomatska eko-akcija u Hrvatskoj organizirana je s ciljem podizanja svijesti građana o jednom od najvećih problema današnjice, a to je količina plastike i nerazgradivog otpada koji se nalazi na morskom dnu ili nošen morskim strujama pluta i nerijetko okončava morski život, ali i ugrožava zdravlje ljudi.

16. travanj 2024 08:12