StoryEditorOCM
ŽupanijaOd četvrtka besplatne ture

Kreće vrlo zanimljiv projekta za turiste koji su počeli stizati na odmor: Pedalirajte i šetajte, upoznajte Vodice

Piše Katarina Rudan
2. lipnja 2020. - 10:56

Turistička zajednica grada Vodica, u partnerstvu s obrtom "Karika" Vodice vlasnika Ivan Cukrova, kreće s provedbom vrlo zanimljivog projekta kako za domaće i za strance koji su počeli stizati na odmor.

Riječ je o kombinaciji biciklističke ture na vodičkom području i šetnji gradom, obilaska znamenitosti vezanih uz povijest Vodica. Za sudionike i jedna i druga tura su besplatne.

- Osmisli smo "Free bike" i "Walk'n'Talk tour". Startamo u četvrtak, 4. lipnja, s biciklističkom turom, a onda će sljedeći četvrtak biti pješačka tura, odnosno šetnja gradom. I tako će biti sve do kraja rujna, jedan četvrtak biciklistička, jedan pješačka tura. Partner na projektu, Ivan Cukrov licencirani je biciklistički i turistički vodič, a s obzirom na to da se bavi uslugama u turizmu ima bicikle za iznajmljivanje. U ovom projektu, onaj tko se prijavi za biciklističku turu a nema vlastitI bicikl, dobit će ga od obrta "Karika" besplatno na korištenje. Mogu sa zadovoljstvom reći da je projekt "Walk'n'Talk tour" nastavak uspješne suradnje s "Karikom" Vodice s kojom smo 208. godine započeli s "Free bike" turama kroz zaleđe. Uključeni su i naši OPG-ovci te ugostiteljski objekti koji nude degustacije, a gostu neki dodatni posebni doživljaj - kazala nam je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ-a Grada Vodica. Planirajući nove sadržaje, koji su prije svega bili namijenjeni za predsezonu i posezonu, Turistička zajednica je prošle godine financirala tečaj za sedmero turističkih vodiča. Kako predsezone nije bilo zbog korona-krize, s početkom se kreće dosta kasnije od planiranog.

Predah uz vino

Biciklistička tura polazit će u 16.30 ispred zgrade Turističke zajednice, pod vodstvom biciklističkog turističkog vodiča koji će grupu povesti biciklističkom stazom "Put sedam bunja". Biciklisti će obići kulturne i arheološke lokalitete u zaleđu Vodica kao što su Rimska cisterna, Velika Mrdakovica, tri bunara i lokva i na svakom lokalitetu vodič će im ispričati priču. Staza vodi i kroz vinograde i maslinike i na povratku za Vodice planirano je zaustavljanje u Vinariji "Birin", u degustacijskoj dvorani. Tu će ljubitelji vina moći kupiti koju bocu "dobre kapljice".

- Pješačka tura, koja će startati kod donjeg bunara u 20.30, ide rivom do crkvice sv. Križa na poluotoku Punta, prvom spomenu Vodica, potom kroz park do gradskog "guvna" u centru mjesta, zatim do Čolićevog turnja, potom do glavne vodičke crkve i gornjeg bunara, a nakon toga šetnja se nastavlja do Kinkležove ulice. To je najuža ulica u Vodicama i šire za koju su vezane zanimljive priče. Na svakom od navedenih mjesta, turistički vodič će ispričati znamenitosti i lokalne priče vezane uz njega - pojasnila je Franin Pečarica.

U grupi može biti maksimalno 12 osoba, a obavezno se prije moraju prijaviti obrtu "Karika" ili Turističkoj zajednici. Licencirani turistički vodiči govorit će na engleskom i hrvatskom, a cilj je, osim rekreacije, upoznati domaće i strane turiste, kao i domicilno stanovništvo koje se također može prijaviti za obilazak mjesta ili bicklističku turu, bolje upoznati Vodice i okolicu, a naglasak će biti i na tome kako je voda gradu darovala ime.

20. travanj 2024 01:25