StoryEditorOCM
Županijazahvaljujući europskom novcu

Kninska tvrđava zasjat će novim sjajem: Najmoćniji turistički adut Zvonimirova grada dobit će nove sadržaje

Piše Šibenski.hr
29. studenog 2022. - 11:10

Mnoge su vojne sile ostavile tragove na brdu Spas na kojemu se izdiže Kninska tvrđava, a zasjat će novim sjajem ponajprije zahvaljujući europskom novcu. Najmoćniji turistički adut Zvonimirova grada s tisućljetnom poviješću dobit će nove sadržaje za posjetitelje, piše HRT

Kninska tvrđava jedna je od najvećih vojnih utvrda u Europi, a zbog njezina strateškog položaja, zvali su je ključ Dalmacije. 

- Što se tiče njene arhitekture ona je poprilično slojevita, mi imamo arhitektonske slojeve sačuvane od kasnog srednjeg vijeka sve do 19. stoljeća, za HRT Dnevnik rekao je Marko Sinobad, konzervator.

Sadašnji izgled duguje jednom od vodećih vojnih inženjera Mletačke Republike, a ne bi je danas ni bilo da prodaju njezina kamena potkraj 19. stoljeća nije spriječio fra Lujo Marun, otac hrvatske arheologije.

- On je okupio sve ljude koje je u tom trenutku mogao, skupio je novac i otkupio je Kninsku tvrđavu od austrijske vlasti, kazao je Ante Šimić, v.d. ravnatelja Kninskog muzeja.

Stup turizma

Uz Krku i Dinaru, tvrđava je glavni stup razvoja kninskog turizma.

- Htio sam doći u Hrvatsku sada, u jesen, kada nema mnogo turista. Boravimo u kući za odmor nedaleko od Knina i istražujemo kraj, istaknuo je Fried, turist iz Njemačke.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
 

Jedan od motiva za privlačenje posjetitelja je obnoviti vrijednu fortifikacijsku baštinu.

- Sama tvrđava je veliki objekt, imamo preko 2 kilometra vanjskih zidova što nam daje dodatni izazov kako to revalorizirati, kako to iskoristiti za razvoj našeg grada, kazao je Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina.

Uskoro novi sjaj kninske tvrđave

Dobit će tvrđava niz sadržaja, nekadašnja barutana postat će vinoteka i suvenirnica, veliko vojno skladište preuređuje se u suvremeni interpretacijski centar.

- Te se zgrade obnavljaju metodom konzervatorske rekonstrukcije koja podrazumijeva rekonstrukciju svih arhitektonskih izvornih elemenata i vraćanje zgrada u njihovo izvorno stanje, rekao je Sinobad. 

Namjera je da tvrđava živi cijele godine

- Između dvije velike stijene bit će ukopana multifunkcionalna dvorana s 300 sjedećih mjesta, to nam sad otvara neku sasvim novu perspektivu po pitanju kongresa i ostalih događanja, također će se raditi u donjem gradu, na samom platou na ulazu, radit će se bina pomična za koncerte, naglasio je Šimić.

A za dodatnu atrakciju pobrinut će se posljednji u nizu od 20 europskih projekata.

- U tijeku je ishodovanje građevinske dozvole za zipline koji će krenuti s tvrđave preko rijeke Krke i povratno na sportsko-rekreacijsku zonu Marunuša, rekla je Zdenka Gugo, voditeljica projektnog tima Intervencijskog plana Grada Knina.

Kninsku tvrđavu ove sezone obišlo je oko 15 tisuća posjetitelja. Zahvaljujući ulaganju od  oko 53 milijuna kuna, već u proljeće sljedeće godine dočekat će ih novi sadržaji, zaključuje HRT

 

 

 

24. travanj 2024 07:44