StoryEditorOCM
Županijazipline preko krke

Kninska tvrđava dobit će atrakciju kakvu nema nitko u Hrvatskoj, donosimo sve detalje

Piše Toni Veljača
21. veljače 2024. - 08:08

Za nešto više od mjesec dana Kninska tvrđava, inače najveća fortifikacijska utvrda u Dalmaciji, dobit će atrakciju kakvu nema nitko u Hrvatskoj. Riječ je o zipline sustavu koji će preko rijeke Krke, povezivati ponos kraljevskog grada sa sportsko-rekreativnom zonom Marunuša. Ono zbog čega je kninski zipline jedinstven u Lijepoj našoj je činjenica da će vožnja kroz prekrasan krajolik biti omogućena i osobama s invaliditetom.

Nastavak je ovo velikih planova koje tamošnja vlast ima s najvećim simbolom grada Knina, ali i donekle pokazatelj u kojem se smjeru, kada je turizam u pitanju, Grad želi razvijati.

Dodajmo kako je gradnja zipline sustava dio Intervencijskog plana grada Knina, u sklopu kojeg je na kninskoj tvrđavi izgrađena funkcionalna i dekorativna rasvjeta i niskonaponska mreža, postavljen je video nadzor, rekonstruiran i uređen interpretacijski centar, vinoteka/suvenirnica te je renovirana i opremljena kuhinja restorana na tvrđavi.

Od prosinca 2016. godine, kada je potpisan Sporazum o provedbi Intervencijskog plana, Grad Knin je realizirao 17 pojedinačnih projekata u ukupnoj vrijednosti od preko 21 milijun eura i za njih dobio gotovo 18 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Dio tog novca uložen je na spomenute projekte na tvrđavi koja je iz današnje perspektive, a u odnosu na prije koju godinu – neprepoznatljiva.

Evo još malo brojki. Projekt izgradnje zipline sustava težak je oko 360.000 eura, a veliki dio tog iznosa povučen je iz europske blagajne. Inače, polazna točka 640 metara dugog ziplinea na Kninskoj tvrđavi bit će na desnoj obali Krke, nakon čega će se spuštati do litice na lijevoj, da bi potom ponovno završila na desnoj obali u području zone Marunuša.

Da cijeli projekt ide prema zacrtanom planu potvrdila nam je i Zdenka Gugo, voditeljica projektnog tima za provedbu Intervencijskog plana grada Knina. U tijeku je naime i natječaj za koncesionara koji će u narednih pet godina obavljati djelatnost organiziranog vođenja posjetitelja – spuštanja zipline sustavom.

- Radovi su završeni, poslali smo zahtjev za tehničko odobrenje, trenutno je u tijeku i natječaj za koncesiju koji završava 18. ožujka ove godine, Ako sve prođe prema planu vjerujemo da bi do početka travnja zipline mogao biti pušten u funkciju - zaključila je Zdenka Gugo.

26. travanj 2024 07:59