StoryEditorOCM
ŽupanijaZELENE IDEJE

‘Knine, evo ti špine‘: u najtoplijem gradu u Dalmaciji puštena u rad prva od pet javnih slavina

Piše Šibenski.hr
30. rujna 2022. - 18:14

U parku kod Trga Oluje danas je obilježeno puštanje u rad prve od pet javnih slavina koje će u Kninu biti postavljene u sklopu ekološkog projekta "Knine, evo ti špine“.

Projekt je osmislila Ekološka udruga „Krka“ Knin, a njegovu realizaciju je, u sklopu natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje, podržao DM. Kako ističu iz udruge, primarni cilj projekta je smanjiti proizvodnju i spriječiti nepotrebno gomilanje plastičnih boca i jednokratne plastike te građanima i posjetiteljima Knina, najtoplijeg grada u Dalmaciji, osigurati dostupnost pitke vode.

- Plan je da do kraja jeseni u Kninu postavimo pet javnih slavina kako bismo građanima i posjetiteljima ponudili osvježenje i to na način koji će spriječiti nepotrebno gomilanje plastike. Tijekom jeseni u sklopu projekta održat će se edukativno-informativna kampanja o važnosti smanjenja plastike, očuvanja okoliša te o dobrobiti pitke vode. Zahvaljujemo dm-u što je prepoznao naš projekt te ga odlučio financirati s 85.000 kuna. Posebne zahvale idu i Gradu Kninu koji će nakon završetka projekta preuzeti plaćanje troškova potrošene vode“, istaknula je Inga Kukolj, tajnica udruge i voditeljica projekta.

Na dm-ov natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje pristiglo je gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji, a projekt postavljanja javnih slavina u Kninu jedan je od 17 ekoloških projekata koje je dm odabrao i u čiju će realizaciju uložiti ukupno više od 800.000 kuna. Natječajem dm želi pokazati da je svaki korak prema stvaranju održivije budućnosti bitan te potaknuti što veći broj građana da razmišljaju i djeluju održivo u svakodnevnom životu.

- Projekt „Knine, evo ti špine“ istaknuo se među svim prijavljenima inovativnim pristupom smanjenju onečišćenja okoliša. Ovaj projekt svim građanima Knina omogućuje da budu dio borbe protiv nepotrebnog gomilanja plastike, a to zajedništvo je ono što mi u dm-u ističemo kao najvažniji dio stvaranja održivije budućnosti za sve nas. Vjerujemo da će ovaj projekt, uz podršku Grada Knina i svih njegovih građanki i građana, dati dugoročan doprinos zaštiti okoliša te smo ponosni što dm ima priliku biti njegovim dijelom - izjavio je Ivan Horvat, menadžer marketinga i odnosa s javnošću u dm-u.

Ekološka udruga "Krka“ Knin u partnerstvu i dogovoru s gradskom upravom Grada Knina te sa Šibensko-kninskom županijom javne slavine će postaviti na frekventnim mjestima, gdje je to moguće izvesti uz minimalne građevinske zahvate u okolišu. Ostale slavine bit će postavljene kod sportsko-rekreacijske zone Marunuša, kod OŠ Domovinske zahvalnosti i OŠ dr. Franje Tuđmana te kod Srednje škole Lovre Montija i Srednje strukovne škola kralja Zvonimira.

26. travanj 2024 09:23