StoryEditorOCM
ŽupanijaVlada odlučila

Knin dobiva vojna skladišta i terene, respiratore i 1, 5 milijuna kuna za bolnicu, stanove za branitelje, ali proračunske kune i za altetsku stazu

4. kolovoza 2017. - 19:18


U Zvonimirov grad Vlada je došla s pregrštom darova, kako to obično biva, potpisano je čak 14 ugovora vrijednih preko 180 milijuna kuna, no Kninjani poprilično rezignirano takvu velikodušnost komentiraju riječima: Sutra će opet biti sve kao i dosad …

Za branitelje i članove njihovih obitelji možda i neće, jer je Vlada upravo u Kninu usvojila i prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima, kojim je, uz ostalo, produžen rok za priznavanje braniteljskog statusa.

 
Vlada se obvezala osigurati stanove za djelatne vojne osobe koje su na službi u Kninu. Također je obećala pomoć veteranskoj bolnici Hrvatski ponos- sedam respiratora, te 1,5 milijun kuna za hitne intervencije na zgradama i opremi. Daruju se vojna skladišta i tereni, vojarna „Krka“ za potrebe istoimenog nacionalnog parka. Knin će dobiti i zemljište, vrijedno blizu pet milijuna kuna za izgradnju Dječjeg vrtića Cvrčak, a s 1,5 milijuna kuna iz državnog proračuna bit će financirana atletska staza.
Potpisana su i dva ugovora vezana za poduzetničku infrastrukturu na području Knina, ugovori o bespovratnim sredstvima za energetsku obnovu stambenih zgrada itd. U oblasti ruralnog razvoja ugovoreno je 29 projekata u vrijednosti preko 4 milijuna kuna.

Najvažniji projekt za Knin, kako je to apostrofirao gradonačelnik Marko Jelić, je program Integralne regeneracije koji definira razvoj grada kroz razvoj gospodarstva, zaštitu okoliša i socijalnu uključenost, a vrijedan je preko 22 milijuna eura.

Tomo Medved, ministar branitelja napomenuo je da se od 195 stambenih jedinica koje će se dijeliti u Kninu,  65  odnosi na branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

S bolnicom Hrvatski ponos dogovoreni su preventivni sistematski pregledi hrvatskih ratnih veterana, a dosad je 457 korisnika već obavilo preglede.

Ministarstvo provodi mjere dodatnog obrazovanja hrvatskih branitelja i samozapošljavanje dodjelom bespovratnih sredstava ili sufinanciranjem braniteljskih zadruga. Osigurano je 78 milijuna kuna za samozapošljavanje branitelja, te 23 milijuna za braniteljsko poduzetništvo itd.

 




 
 




U Registru hrvatskih branitelja, od oko 550 tisuća upisanih, živih je 442.710 -  kazao je ministar Tomo Medved. Pravo na mirovinu po osnovi HRVI ima ih samo 56 tisuća, a 82 tisuće branitelja je nezaposleno i bez prihoda.
Od završetka Domovinskog rata umrlo je, naveo je ministar, preko 40 tisuća branitelja, a samo u ovoj, 2017. preminulo ih je čak 1744.
Zbog svega postojala je potreba, rekao je Medved, da se donese novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja čiji je financijski učinak oko 245 milijuna kuna.
 

 

28. travanj 2024 19:59