StoryEditorOCM
Županijaraspisan natječaj

Nova atrakcija u Kninu: gradi se most preko dvije rijeke, doznali smo koliko će koštati i kada bi trebao biti dovršen

Piše Toni Veljača
11. ožujka 2022. - 15:29

Grad Knin raspisao je natječaj za izvođača radova koji bi trebao izgraditi most na rijeci Krki i Butižnici. Javna nabava provodi se u okviru projekta "Izgradnja pješačko biciklističkih mostova“ koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

O samom projektu, koji bi trebao biti nova atrakcija, kako za građane grada Knina tako i za posjetitelje, razgovarali smo sa Zdenkom Gugo, voditeljicom projektnog tima.

- Mogu vam potvrditi da je projekt u otvorenom postupku javne nabave. Izgradnja pješačko-biciklističkih mostova na rijeci Butižnici i rijeci Krki tek je jedan od projekata kojim želimo povećati atraktivnost grada za posjetitelje ali i stanovnike. Riječ je o mostu koji je izgledom sličan drvenom mostu na Orašnici koji je izgrađen prošle godine – istaknula je Gugo.

Most će se graditi na istočnom dijelu Knina, preciznije, na mjestu gdje se rijeka Butižnica spaja s rijekom Krkom. Prema gradu Knina, ovaj projekt je jedna od strateških investicija za provedbu rekreacijske i turističke staze koja bi trebala biti na tom području.

- Radi se o području gdje se Butižnica ulijeva u rijeku Krku, to ušće danas nazivamo Sastavci. Ta dva mosta će biti napravljena tako da se jedan nastavlja na drugi. Prvi preko Krke a drugi preko Butižnice – objasnila je Gugo.

Vrijednost radova, tvrdi Gugo, je 3,5 milijuna kuna od kojih će Europska unija iz fonda za Regionalni razvoj sufinancirati iznos od 85 posto.

- Najveći dio tog iznosa odnosi se na same radove, dok manji dio otpada na nadzor projekta. Rok za dovršetak svih radova je četiri mjeseca. Što se tiče početka radova, nadam se da ćemo s radovima startati negdje mjesec dana nakon završetka javne nabave, naravno, ako ne bude nekakvih komplikacija u međuvremenu – naglasila je Gugo.

Realizacija ovog projekta važna je i zbog činjenice da je u planu otvaranje novog ulaza u Nacionalni park Krka. Mostovima na Krki i Butižnici tako bi se osigurala bolja pristupačnost do ulaza u Nacionalni park.

- Izgradnja pješačko-biciklističkog mosta je zapravo dio nekolicine zahvata na rijeci Krki uz koju je izgrađena šetnica prema Krčiću te pješačko-bicklistički most na Orašnici. Kako je planirano da novi ulaz u Nacionalni park Krka bude na području bivše vojarne, ovim projektom bi uvelike olakšali realizaciju tog plana – zaključila je Gugo.

18. travanj 2024 04:56