StoryEditorOCM
ŽupanijaMurter opet bez liječnika

Klarin: Sramotno je da za otok Murter s najviše turista u županiji nema liječnika za tim hitne pomoći, a ima za općine u kojima je HDZ na vlasti

Piše Katarina Rudan
2. srpnja 2020. - 19:41

Otok Murter je, nakon nekoliko desetljeća, prvi put ove godine turističku sezonu, ma kakva ona bila, dočekao bez dodatnog ljetnog tima hitne medicine T1, kojeg čine liječnik, medicinski tehničar ili sestra i vozač. Tim je trebao početi s radom još 15. lipnja, a glavni problem zbog kojeg nije uspostavljen, kaže ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jukić, je što ne mogu dobiti liječnika.


- Problem je ove godine, slobodno ću reći, eskalirao, za razliku od prethodnih kad smo uspijevali popuniti timove ili vlastitim kadrom ili kadrovima iz susjednih županija. Prvenstveno Ličko-senjske i Zadarske županije, i to tako da bi naši liječnici dodatne smjene odradili u njihovim županijama, a njihovi u našoj. Međutim, ove godine na osam raspisanih natječaja za liječnike, javio se samo jedan. Taj liječnik je sada u ljetnom timu hitne medicine T1 koji je stacioniran u Skradinu i pokriva područje autoceste koja prolazi našom županijom.

Dodatni problem je i kad uspijemo dobiti liječnika, da on neće ići tamo gdje je potreban, već gdje on hoće. I mi smo tu nemoćni. Stalne zaposlenike mi možemo slati u druga mjesta, ali oni moraju odrađivati svoje smjene u redovnoj mreži hitne medicine koja je u funkciji cijele godine. Na primjer, ako jednog liječnika iz Šibenika ili Knina premjestimo u Tisno ili Drniš, onda na njegovom mjestu nema tko raditi. To su ogromni problemi, jer liječnika na tržištu rada nema, ističe Jukić.
Upitan što će u tim i takvim okolnostima biti s ljetnim timom hitne medicine T1 u Tisnom, odnosno na otoku Murteru, odgovara da čine sve što je u njihovoj moći.

Pregovaraju s liječnicom na Pagu

- Natječaj je trajno otvoren, ali kandidata i dalje nema. Što se tiče dopune s liječnikom jednog tima T2 koji je stacioniran u Tisnom, kako bi prerastao u T1, trenutno smo u pregovorima s jednom liječnicom iz Ličko-senjske županije, konkretnije s otoka Paga, koja bi uz svoje redovne smjene na Pagu dio smjena odrađivati u Tisnom. S tim problemima upoznato je i Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za hitnu medicinu, ali problem nedostatka liječnika nije samo problem u Šibensko-kninskoj županiji. Situacija je ista na razini Hrvatske. S druge strane neke jedinice lokalne samouprave, a poglavito Tisno, nikad se nije ponudila da na bilo koji način pomogne u rješavanju ovog problema: bilo u smislu sufinanciranja hitne medicine ili plaćanja troškova stanovanja liječnika, niti je ponudila liječniku bonuse kao što to rade neke sredine u Hrvatskoj, kaže Jurić.


Kad spominje sufinanciranje hitne medicine na šibensko-kninskom području, Jurić ističe Grad Vodice koji tu djelatnost sufinancira s pola milijuna kuna godišnje, dok sa znatno manjim iznosim to čine još jedino općine Tribunj i Rogoznica. A jedan tim T1 u prosjeku godišnje košta oko 680.000 kuna.


- Moram navesti i to da smo mi, dakle županijski Zavod, a Županija je to podržala, u prijedlogu mreže hitne medicine na području Šibensko-kninske županije uvrstili T1 u Tisnom za potrebe otoka Murtera. Na Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje je da to prihvate ili ne. Taj isti prijedlog smo slali u nekoliko navrata, a zadnji je išao prije nepunih godinu dana. Odgovora do danas nemamo. Tu naša ingerencija prestaje, ali nitko nekoj općini ili gradu ne zabranjuje da sufinancira hitnu medicinu ili osigura sredstva za plaću liječnika, riješe stambeno pitanje i slično, na kraju će Jukić.


I dok u županijskom Zavodu za javno zdravstvo glavnim razlogom neformiranja ljetnog tima hitne medicine T1 u Tisnom navode nedostatak liječničkog kadra, načelnik općine Tisno Ivan Klarin to smatra političkim pitanjem. Evo i zašto:

Klarin: Politika vodi glavnu riječ

- Ne želim prozivati općine i gradove kojima je županijski Zavod za hitnu medicinu dodijelio dodatne timove. Međutim, radi se o neusporedivo manjim jedinicama lokalne samouprave s puno, puno - ako ne i do 70 posto - manje gostiju, nego što ih ima otok Murter. Stoga se nameće logično pitanje kako je za te jedinice lokalne samouprave u kojima je na vlasti HDZ-e bilo liječnika, a za otok Murter na kojemu u dvije jedinice lokalne samouprave ta stranka nije na vlasti, liječnika nema.

Drugo je pitanje smještaja za liječnika. Podsjetit ću da je u Tisnom samodoprinosom ljudi, prije 40 do 50 godina, sagrađena zdravstvena ustanova koja je i danas u funkciji, a sagrađeni su tada i stanovi za liječnike. Zašto su oni danas iznajmljeni, pitamo se. I treće, vrlo bitno je pitanje: zašto je, nakon što je 2011. godine u Tisnom osnovan Zavod za hitnu medicinu za potrebe otoka, ukinut 2016. godine. I tada je bio problem nedostatka liječnika.

Doktorice obiteljske medicine iz Tisnog i Murtera i ja, tražili smo liječnike po cijeloj Hrvatskoj koji su bili spremni doći raditi u Tisno, kako bismo formirali pet timova T1. Kad smo sve to ostvarili i osigurali smještaj liječnicima, uključujući i spomenute stanove koji su sada u vlasništvu Doma zdravlja Šibenik i danas iznajmljeni poslovnim subjektima, sve je prebačeno u Vodice. Nakon toga, svake se godine od 15. lipnja do 15. rujna jedan tim T2 ljeti se nadopunjavao liječnikom i prerastao u tim T1. Ove ga godine nemamo i to nas jako boli, kaže Klarin. Dodaje da je u srijedu, 1. srpnja, na otoku Murteru ukupno bilo oko 19.000 ljudi: stanovnika, vikendaša i turista.

Sve više turista

- Dakle, govorimo o trećem najbrojnijem dijelu županije koja se trenutno oslanja na tri doktorice obiteljske medicine koje imaju svoje pacijente. Takav odnos Županije i njegovog Zavoda za javno zdravstvo jednostavno je nedopustiv prema stanovnicima otoka i turistima koji na njemu borave. S obzirom na epidemiološku situaciju vezano uz koronu, a nakon što su otvorene granice, važan je podatak da je na otoku u 20 dana mjeseca lipnja ostvareno 50,2 posto dolazaka i noćenja u odnosu na isti period lani. Niti jedna sredina u županiji u ovom trenutku ne generira toliki broj noćenja.

Znamo što sve Županija od tog turističkog prometa i prihoda ubire, a da nam zauzvrat ne daju ništa. Ukinuli su i javni linijski prijevoz za Murter, a danas nisu u stanju osigurati liječnika. Ja tvrdim da će otok Murter, ako ostane ovakva epidemiološka situacija, u srpnju i kolovozu imati 30.000 ljudi, ne računajući Kornate i nautički turizam. Žalosno je da župan Pauk i svi njegovi ljudi u županijskim ustanovama po stranačkoj liniji gledaju gdje će osigurati liječnike za timove T1, što je s ljudske strane gledajući neprihvatljivo i sramotno, na kraju će Klarin.

19. travanj 2024 06:45