StoryEditorOCM
Županijaživot u dijaspori

Kći jednog od najpoznatijih Hrvata na svijetu pokopana je danas tiho, u obiteljskoj oazi u zaleđu Šibenika

Piše Gordan Zubčić
15. rujna 2023. - 15:59

U obiteljsku grobnicu u kripti crkve Presvetog Otkupitenja na Paraćevoj glavici u Otavicama kod Drniša, danas je tiho, u krugu obitelji i bližnjih, pokopana Marija (Marica) Meštrović, kći kipara Ivana Meštrovića.

Mlađa kći i treće od četvero djece slavnog umjetnika i njegove druge supruge Olge Kesterčanek Meštrović, preminula je još 2. veljače u 96. godini u argentinskoj metropoli Buenos Airesu, gdje je s obitelji živjela dugi niz desetljeća.

image
Privatni album

Marija Meštrović rođena je 1927. u Zagrebu, a do početka Drugog svjetskog rata živjela je u Zagrebu i Splitu, kada se s obitelji seli u Italiju i Švicarsku, a zatim u Buenos Aires. Bila je majka četvero djece: danas pokojne Veronike Pelicarić, Ivane Stancomb, Ivana Marca Pelicarića i Elizabeth Krstulović.

Prilikom objave njezine smrti, iz Atelijera Meštrović su objavili kako je "Marija Meštrović svoj je život posvetila zalaganju za očuvanje i promicanje očeve ostavštine te je sudjelovala u osnivanju i radu Fundacije Ivana Meštrovića".

- Autorica je memoarskih tekstova "Suze i zvijezde gradova", te očeve biografije "Život i djelo Ivana Meštrovića" - naglašeno je početkom godine.

Od četvero djece jednog od globalno najpoznatijih Hrvata, živ je najmlađi sin Mate koji je također u "zlatnim godinama", rođen je 1930. godine.

02. svibanj 2024 13:27