StoryEditorOCM
ŽupanijaŽivot u karanteni

Kate Šikić Čubrić: Kruh pečemo sami, navečer vježbamo, a bez maske i rukavica ne ide se ni u dvorište

Piše Marija Lončar
27. ožujka 2020. - 14:00
Na fotografiji: Ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje, etnologinja Kate Sikic Cubric.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Život u karanteni Murteranima i Betinjanima nije se značajniji promijenio. Većina njih, čim je postalo jasno kako je Murter s osam oboljelih od COVID-19 najpogođenije mjesto u Šibensko-kninskoj županiji, danima nije izlazilo iz kuće i vani su odlazili samo ako je to bilo prijeko potrebno. Ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogoradnje Kate Šikić Čubirć pozdravlja uvođenje karantene i optimistično vjeruje kako će one pridonijeti sprječavanju širenja zaraze i svima pomoći da što prije iziđu iz ove situacije. Sa svojom obitelji, suprugom i dvoje male djece, u kući je u izolaciji već dva tjedna.

-Rekla bih da su mladi bolje shvaćali ozbiljnost situacije, valjda i zbog interneta, i ostajali doma, a po ulicama su uglavnom bili stariji ljudi. Dobro je da je uvedena karantena, jer se sada i stariji pridržavaju tih mjera – govori Šikić Čubrić.

-U našoj se kući strogo pridržavamo propisanih mjera. Tu su rukavice, maske, sredstva za dezinfekciju. Čim prijeđemo prag ili kada muž ode u dvorište, u garažu i kada se vratimo u kuću špricamo se i deznificiramo. Starija kći ide u 3. razred i ima nastavu online, odnosno preko televizije pa s njom moramo raditi puno više negoli je to bilo potrebno kad je škola normalno funkcionirala. Iako ima samo osam godina, kao da shvaća ozbiljnost situacije i ne pada joj teško što ne može ići vani igrati se i biti s prijateljima. Navečer cijela obitelj zajedno vježba. U dućan idemo jednom tjedno. U Betini imamo dvije trgovine, a prije smo znali otići u Murter u Konzum, ali sada više ne idemo. Kruh sami pečemo svaka dva dana. Nikada prije to nisam radila. Naučili smo i dobro nam ide. Razmjenjujemo recepte preko WhatsAppa. Dobro je, radimo sve kako je propisano. Evo, kroz prozor vidim susjedu, nešto radi u svom vrtu s maskom i rukavicama, a ni na sto metara od nje nema nigdje nikoga... Nadam se da će ljudi, kada prođe bura i ovo zahlađenje ostati u kući, da ih toplo vrijeme neće izmamiti vani i da će i dalje biti disciplinirani – govori Šikić Čubrić.

U Betini, kaže nam, za sada nema zaraženih koronavirusom, ali zbog blizine Murtera i međusobne povezanost mještana, ništa se ne smije prepustiti slučaju. I njezini roditelji te 27-godišnji brat žive u Murteru, ali se već danima nisu vidjeli.

-Roditelji ne izlaze, a brat ide u dućan kada zatreba. Opskrba dobro funkcionira, a problem je bio što mi je stric ostao u Kornatima. Otišao je čistiti masline, a onda se više nije mogao vratiti. Dobro je da je brod NP Kornati organizirao opskrbu za sve koji su tamo ostali. Jutros je brod došao u Murter da rodbina onima koji su ostali na Koranatima može poslati odjeću, hranu, lijekove... I mi smo tako provištu poslali stricu. Svi su prije nego su to odnijeli na brod, morali ostati u autima, te izlaziti jedan po jedan s rukavicama i maskama – prepričava Šikić Ćubrić.

Iako je Muzej betinske drvene brodogradnje zatvoren, posla ima, kaže. Radi se od kuće, koliko je moguće, ali već je sada izvjesno kako je "korona" dovela u pitanje veliku izložbu posvećenu ženama betinskih brodograditelja koja je bila planirana za ljeto.
-Kolegica i ja nastavljamo od doma pripremati projekt obnove lučice našeg vanjskog muzeja kako bismo ga prijavili za europske fondove, a pripremamo i slikovnicu-bojanku za djecu. Ali zbog ove situacije otpada nam terenski rad i u pitanju je velika izložba koju smo željeli napraviti o ženama betinskih brodograditelja. Ipak, nadamo se da će ova situacija proći što prije. Optimistični smo, jer se ljudi stvarno pridržavaju mjera karantene – zaključuje Šikić Čubrić.

Optimistična je i njezina kolegica iz Murtera, ravnateljica Narodne knjižnice Mande Turčinov-Ježina koju je uvođenje karantene zateklo na Žutu gdje njezina obitelj ima kuću, maslinik i ovce.

-Nakon što je knjižnica zatvorena 16. ožujka, dolazila sam na nekoliko sati, jer posla uvijek ima, iako stranke ne dolaze. Krajem prošlog tjedna odvezli smo neki građevinski materijal na Žut. Došli smo svojim brodom i mislili se istoga dana vratiti, a onda je načelnik Toni Turčinov, jer je situacija oko koronavirusa postajala sve ozbiljnija i povećao se broj oboljelih, naredio da svi ostanemo gdje jesmo. Tako smo već tjedan dana tu, a u petak je brod NP Kornati išao od uvale do uvale i dijelio ljudima opskrbu i ono što im je rodbina poslala s Murtera. Dobro je, nama ništa ne fali. Imamo gusternu s vodom, a signal za mobitel i televiziju je dobar. Sa suprugom i sa mnom, ovdje je moja starija kći i njezino dvoje djece, u susjednoj vali još je jedna kuća. Rekli su da će brod NP Kornati hranu, vodu i što je potrebno donositi jednom, možda čak i dva put tjedno. Sada ćemo na miru moći očistiti i one masline koje prije nismo stigli – kazala je Mande Turčinov-Ježina.

26. travanj 2024 04:37