StoryEditorOCM
ŽupanijaČisto misto

Kanalizacija do svake kuće: Vodičani će za četiri godine reći zbogom septičkim jamama

Piše Ante TALIJAŠ
20. listopada 2017. - 16:47

Do kraja ovog mjeseca Grad Vodice u suradnji s "Hrvatskim vodama" prema fondovima Europske unije aplicirat će projekt druge faze izgradnje Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda anglomeracije Srima – Vodice – Tribunj.

- Kompletna dokumentacija za aplikaciju je zgotovljena, u završnoj je fazi kontrole državnih nadležnih tijela i prema dinamici bit će predana do kraja mjeseca listopada. Vrijednost druge faze izgradnje našeg kanalizacijskog sustava iznosi 250 milijuna kuna plus PDV i bit će financirana prema istom modelu kao i prva faza. Dakle, 75 posto novca ili 187 milijuna kuna bit će osigurano iz europskih fondova, po 10 posto sredstava namaknut će "Hrvatske vode" i Ministarstvo zaštite okoliša, dok će Grad Vodice participirati sa samo pet posto sredstava. U sklopu ovog projekta izgradit će se preostale crpne stanice u Vodicama, Srimi i na otoku Prviću. Nadalje, izgradit će se i cjelokupna sekundarna mreža u dužini od 70 kilometara, što znači da će kanalizacijska mreža stići do vrata svih kuća na vodičkom području. Paralelno s njome, instalirat će se i 35 kilometara nove vodovodne mreže – kazala nam je gradonačelnica Vodica Nelka Tomić.

Valja podsjetiti da je za prvu fazu izgradnje ovog kanalizacijskog sustava, čija je vrijednost (bez PDV-a) iznosila 114 milijuna kuna, iz Strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije Grad Vodice povukao 85 milijuna bespovratnih sredstava. Ministarstvo poljoprivrede i "Hrvatske vode" sufinancirali su projekt u iznosu od 10 posto, dok je udio Grada Vodica u konačnici iznosio pet posto. U sklopu ove prve faze izgrađene su tri crpne stanice i kompletna primarna kanalizacijska mreža.

 

- Kao dio prve faze još traju građevinski radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje – biopročistača na predjelu Selina, između Vodica i Tribunja, sa ispustom kod otoka Logoruna. Planirano je oni budu završeni tijekom mjeseca siječnja 2018. godine. Nakon toga slijedi puštanje u pogon biopročistača i njegov probni rad u trajanju od devet mjeseci. U tom razdoblju moraju se postići svi potrebni paramateri za ovakvu vrstu uređaja za pročišćavanje, nakon čega se dobije uporabna dozvola – veli vodička gradonačelnica Nelka Tomić.

Vrijednost radova ovog biopročistača iznosi 45 milijuna kuna, a povjereni su zagrebačkoj podružnici austrijske tvrtke WTE Wassertechnik. Otpadne vode koje budu dolazile u uređaj neće se odmah pročišćavati, već će se taj proces odvijati preko aktivnog mulja SBR (sekvencijalni šaržni reaktor) tehnologijom. Drugim riječima, radi se o bakterijama koje se postepeno uzgajaju do određenog dovoljnog broja, nakon čega počinje pravo pročišćavanje i dobivanje čiste vode koja se potom ispušta u more.

Inače, nakon dobivanja bespovratnog europskog novca, početak druge faze radova planiran je za kraj 2018. godine, a završetak za kraj 2022. godine. Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, turističke Vodice i susjedna naselja za četiri godine imat će u funkciji ovaj novi sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda, s kanalizacijskim priključcima do svake kuće. Time će se konačno moći reći zbogom septičkim jamama, koje su do sada bile veliki problem ovoj popularnoj turističkoj destinaciji.


Model financiranja:
75 posto novca (187 milijuna kuna) bit će osigurano iz europskih fondova, po 10 posto sredstava namaknut će 'Hrvatske vode' i Ministarstvo zaštite okoliša, dok će Grad Vodice participirati s 5 posto sredstava

24. travanj 2024 17:06