StoryEditorOCM
ŽupanijaŠIBENSKI MEMENTO

Kakva ljepota na sat vremena od Šibenika: slapu Manojlovac divio se i car Franjo Josip!

Piše JOŠKO ČELAR
11. veljače 2024. - 11:45

Ovih dana svjedoci smo neobične akcije traganja za rijetkostima u prirodi biljnoga svijeta Starog kontinenta koje postoje i žive stotinama godina. U Hrvatskoj je tako za tu zamisao kandidirano jedno stablo, stara murva na slapovima Krke svojim snažnim, neobičnim kvrgavim deblom iz koga i sada izrastaju nove grančice tog inače sve rjeđega voća.

Ali rijeka Krka obiluje i drugim rijetkostima, svijetu dobro poznatih, poglavito u lepezi atraktivnih slapova na njenu toku od oko 70 kilometara. Jedna od tih je, pored Skradinskoga buka i znameniti slap ​Manojlovac​.

Iznimnu krašku ljepoticu, jednu od najljepših europskih rijeka, Krku, s vodotokom od Knina do Šibenika, u prošlosti su posjećivale i brojne ličnosti svijete pa i carske glave. Na slapove Krke došao je tridesetih godina i veliki dramatičar Bernard Show, pa britanski suveren Eduard VIII. s madamme Simpson, pošto je abdicirao. Redali su se čak i šeici s Bliskog istoka, brojni političari, glumci. U novije doba i stotine tisuća turista. Malo tko od njih nije vidio i slap​Manojlovac.

A u drugoj polovici 19. stoljeća, točnije, 17. travnja 1875. godine Krku je obišao i sam austrougarski car Franjo Josip I. sa suprugom Elizabetom tijekom njihova putovanja Dalmacijom.

image

Spomen-ploča na posjet carskog para

Joško Čelar/

Obišli su ostatke rimskoga grada Burnuma iz 3. stoljeća prije Krista i potom Krkin slap Manojlovac. Carski par s pratnjom u kočiji došao je pod veliku stijenu na malu zaravan odakle puca impresivan pogled na jedan od najljepših slapova rijeke Krke.

Kao sjećanje na taj događaj, mještani tog kraja postavili su 1889. spomen-obilježje s reljefom careva portreta i slikom postavljanja obilježja na visokoj stijeni koja je otad nazvana Careva glava. To će mjesto u novije doba postati poznati vidikovac s brojnim izletnicima i turistima.

image

Mjesto s kojeg su u pogledu na slapove uživali Franjo Josip Prvi i supruga mu Elizabeta

Joško Čelar/

Lanjske jeseni mogli smo na HRT-u gledati putopisnu reportažu planinara, istraživača i ljubitelja prirode Stipe Božića, koji se, opisujući rijeku Krku, dotaknuo i slapa Manojlovac, ali koji više nema onu snagu kakvu je imao do gradnje obližnje hidroelektrane "Miljacka", posebno u sušnim razdobljima, jer elektrana za svoje turbine crpi velike količine vode. Božić, opisujući ljepote slapa i nekih podvodnih špilja oko Manojlovca, ne spominje i obilježje "Kod Careve glave".

Zanimljivo je, da smo naše fotografije o tome snimili također u travnju. Ali 2011. godine.

27. travanj 2024 15:06