StoryEditorOCM
ŽupanijaTeški dani

Kako se s pandemijom bore u Petrovu polju: Imaju samo jednu ambulantu. pa najviše propusnica izdaju zbog odlaska liječniku

Piše Katarina Rudan
3. travnja 2020. - 09:10

Na administrativnom području općine Ružić, koja se prostire na oko 160 kilometara kvadratnih i obuhvaća devet naselja: Ružić, Otavice, Gradac, Baljci, Moseć, Umljanovići, Kljaci, Čavoglave i Mirlović polje, trenutno živi oko tisuću stanovnika. Kako bi olakšali život u ovim teškim danima koji su iza i pred nama zbog epidemije bolesti COVID-19, općinski Stožer civilne zaštite svojim je građanima dostupan 24 sata na dan putem e-maila ili telefonom.

U sjedištu općine, u selu Gradac, najvećem naselju u Petrovu polju, na adresi Put kroz Gradac 25, za građane su otvoreni radnim danom od 8 do 10 sati, ali isključivo uz prethodnu najavu dolaska na broj telefona: 022/872-811 ili 091/4333-587, budući da zbog suzbijanja zaraze općinske službe ne primaju stranke.

Žene 'zlata vrijedne'

- Prilagodili smo se aktualnoj situaciji, a zadnjih dana najviše posla imamo s izdavanjem jednodnevnih propusnica ljudima koji iz opravdanih razloga, primjerice iz Ružića ili Umljanovića, te drugih mjesta u općini moraju otići u Drniš ili neko drugo mjesto, radi kupnje živežnih namirnica, hrane za stoku, odlaska u ljekarnu ili iz nekog drugog opravdanog razloga napustiti mjesto prebivališta. S obzirom na to da u cijeloj općini imamo samo jednu ambulantu obiteljske medicine, u Kljacima, veliki broj naših sugrađana svoje obiteljske liječnike imaju u Drnišu, ali i u Solinu, Kaštelima i Splitu. Zbog toga je općinski Stožer civilne zaštite pozvao sve liječnike obiteljske medicine da, ako njihovi pacijenti nemaju tehničke mogućnosti primiti propusnicu elektroničkim putem, nju dostave na e-mail Općine Ružić nacelnik@opcina-ruzic.hr, kako bi je pacijenti preko našeg Stožera mogli preuzeti. Također smo pozvali i pacijente da o toj mogućnosti izvijeste svoje izabrane obiteljske liječnike - kaže nam zamjenik načelnika Dalibor Durdov, koji je po funkciji i načelnik Stožera civilne zaštite Općine Ružić.

Na službenim web stranicama Općine jasno su dane upute građanima što trebaju učiniti i kome se obratiti za izdavanje propusnice, pa Durdov u tom smislu dodatno pojašnjava.

- Zahtjev za izdavanje propusnice Stožeru civilne zaštite građani mogu poslati elektroničkim putem na e-mail: nacelnik@opcina-ruzic.hr od 0 do 24 sata. U zahtjevu je potrebno navesti ime i prezime, adresu stanovanja, OIB te razlog napuštanja prebivališta. Ako postoje opravdani razlozi za izdavanje propusnice, one će im biti dostavljene elektroničkim putem, a samo oni građani koji nemaju mogućnosti elektroničke komunikacije, propusnice mogu podignuti osobno, uz prethodnu najavu na telefon i u vremenu, kako je već navedeno, od 8 do 10 sati. Stožer je, dodaje, djelatnicima u općinskoj upravi te ženama koje pomažu starijim i nemoćnim osobama izdao potvrde kako bi mogli obavljati svoj posao.

- Radi se o projektu "Pružimo dostojan život stanovništvu ruralnog područja" koji se provodi od prošle godine, financira se iz nacionalnog programa "Zaželi – zapošljavanje žena" sredstvima Europskog socijalnog fonda. Općina je dobila 2,8 milijuna kuna i zaposlila 20 žena na dvije godine koje se skrbe o 100 starijih osoba. U ovoj situaciji one su "zlata vrijedne", jer skrbe o potrebitima, pridržavajući se svih mjera opreza. Ne idu svaki dan kod osoba o kojima se inače skrbe, ali su u kontaktu telefonski i kad nekoj osobi treba dostaviti nužne namirnice ili lijekove, rade to bez socijalnog kontakta. Opremili smo ih zaštitnom opremom i dezinfekcijskim sredstvima, tako da tu nema problema. Što se tiče starijih i nemoćnih osoba koje nisu obuhvaćene ovim projektom, a imamo informacije da im je pomoć potrebna, organiziramo se na način da će povjerenici civilne zaštite, svaki u svojem selu, priskočiti u pomoć tim osobama - govori Durdov.

Život na selu je prednost

Stanje na terenu je, nastavio je, kad se radi o opasnosti od zaraze koronavirusom za sada zadovoljavajuće. Zaraženih na području općine nema, a u samoizolaciji su imali tri osobe, koje su zbog povratka iz Njemačke dobile rješenje o samoizolaciji. Trgovine i sve ostalo što u općini imaju radi prema propisima, kafići su zatvoreni, a spas za stanovnike je "dućan na kotačima", pa se tako stanovnici mjesta u kojima nema trgovine najnužnijim namirnicama i kruhom mogu opremiti na kućnom pragu, pridržavajući se mjera opreza i socijalne distance.

- Naša je prednost u ovoj situaciji što živimo na selu, možemo otići u dvorište, a dosta ljudi se bavi povrtlarstvom i stočarstvom. Na zraku su, što je poželjno u ovoj situaciji, a nisu u kontaktu jedni s drugima i ako se svi budemo pridržavali uputa i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, smatram da mi u Petrovu polju možemo "elegantno" izbjeći zarazu koronavirusom - na kraju će Durdov.

18. travanj 2024 09:27