StoryEditorOCM
ŽupanijaOporavljaju se ozlijeđeni dječaci

Kako je moguće da djeca usred mjesta pronađu bombu?! Ruševina bivše talijanske komande stalni je izvor opasnosti, no ni 75 godina nije bilo dovoljno da se ruina očisti

Piše Katarina Rudan
15. studenog 2018. - 09:46

Dobra je vijest iz Kistanja da su dvojica ozlijeđenih dječaka koji su u utorak 11. studenog oko 13.20, igrajući se u blizini svoje stambene zgrade, na zapuštenom i grmljem obraslom terenu nadomak nogometnog igrališta pronašli i aktivirali ručnu bombu – dobro.

Informacija je to koju smo dobili jučer u telefonskom razgovoru s majkom jednog od dječaka, koja je s njima bila u bolničkoj sobi kninske Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos".

Podsjetimo, kako je navedeno u izvješću Policijske uprave šibensko-kninske, očevidom je utvrđeno da su dječaci pronašli odbačenu ručnu bombu Breda M35, takozvanu talijanku, zaostalu iz Drugog svjetskog rata. Nakon pronalaska bombu su bacili u ostatke zida stare devastirane i napuštene kuće, u vrlo prometnoj Šubićevoj ulici u samom središtu mjesta, i došlo je do eksplozije.

Užas i sramota

Mlađi dječak, učenik četvrtog razreda osnovne škole, lakše je ozlijeđen. Dobio je gelere u potkoljenicu desne noge, dok je drugi, učenik petog razreda, teže stradao. Doznajemo da je od posljedica eksplozije zadobio ozljede tankog crijeva. Hitno je u utorak u kninskoj bolnici obavljena operacija i dječak se dobro oporavlja.

Ovaj nemili događaj, koji je na sreću završio bez smrtnih posljedica, uznemirio je stanovnike Kistanja. Možda će to neki pripisati nepromišljenoj dječjoj "igri", s pitanjem zašto dječaci nisu pozvali starije kad su našli nešto sumnjivo, no većina se pita tko je kriv za to što u jednoj urbanoj sredini, samo desetak metara od stambene zgrade, desetljećima vreba opasnost.

Nadalje, trokatna stambena zgrada u kojoj s obiteljima žive oba dječaka nalazi se tik uz zgradu općinske uprave, a Šubićeva ulica, koja je dijeli od mjesta nesreće, vodi u naselje s tridesetak kuća u kojima žive relativno mlade obitelji. Svakodnevno tom ulicom prolazi dvadesetak djece na putu do škole, ona je izlaz na glavnu prometnicu mjestom i do centra, a koliko smo primijetili, prometnija je od glavne prometnice.

– Ne mogu vam opisati koji sam šok doživjela. Kad sam ga vidjela onako krvavog, rekla sam – fala ti, Bože, da mu je glava na ramenu. Pa naša se djeca tu svakodnevno igraju i mislili smo da su sigurna jer ovo je malo mjesto, nema droge, nema loših stvari kao u velikim sredinama. Sramota je da nitko, a imamo i općinsku vlast i komunalce, taj teren ne održava. Da se to dogodilo negdje u šumi, izvan naselja, shvatila bih. Ali ovo je užas i sramota za svaku općinsku vlast, a i državu. Sreća je što nije bilo više djece, jer tu ih zna biti puno. A šta tu svašta ima! Zmije nam dolaze na ulaz u zgradu, šta da vam više kažem. Ja sigurno svoje dijete više nikad neću pustiti na to igralište, ni na ulicu. Tko mi može garantirati da neće tamo glavu izgubiti – rekla nam je primjetno potresena majka.

Otpada kamenje

Kako smo doznali od nekoliko mještana koji su zastali vidjevši nas, ali pod uvjetom da ih ne fotografiramo i ne navodimo imena, u tom je objektu za vrijeme Drugog svjetskog rata bila talijanska komanda te to povezuju s pronađenom ručnom bombom.

– Tko zna otkad je ona tu bila i čega sve još ima u ovom neredu. Vidite vi što je ovo – rekao nam je jedan gospodin.

Taj zapušteni prostor koji, kažu nam sugovornici, ima više vlasnika, prava je opasnost ne samo za one koji oko njega žive, nego i za prolaznike. Iz njega prijeti opasnost ne samo "iznutra", nego i s ostataka kamenih zidova koji su u stanju raspadanja i pitanje je kad će koji kamen doletjeti na cestu. Ljude, posebno nakon ovog događaja, pitanje vlasništva ne zanima i traže od općinske uprave da se teren sanira.

Zamjenik načelnika općine Kistanje Roko Antić kaže da su još prije nekoliko godina, kad su se u Kistanjama provodili javni radovi, više puta tražili da se taj dio kompletno počisti nakon što je zgrada do glavne ceste obnovljena, ali nije bilo sluha.

– To je dvorište potpuno zapušteno, puno je zmija i raznih štetočina, izvor je zaraze, a sad se pokazalo i drugih opasnosti. Međutim, nije nas se poslušalo. Vidite i sami kako izgleda jer tu nitko ne živi zadnjih 50 godina. U Kistanjama se saniraju partizanski spomenici, ali se ne sanira stanje u prostoru i praktički smo pod raznim "bombama". Mislim da ovo stanje zahtijeva konkretan angažman kako pirotehničara i policije, tako i naših općinskih službi, i na tomu smo i jutros inzistirali kod načelnika. Moramo počistiti u svojem dvorištu i ovo što se dogodilo pokazalo je da je nužna kvalitetna sanacija ne samo ovog, nego i drugih zapuštenih prostora u naselju na kojima vrebaju opasnosti – rekao je Antić.

25. travanj 2024 09:04