StoryEditorOCM
ŽupanijaRoditelji zabrinuti

Kada će konačno biti otvoren novi vrtić u Skradinu? Gradonačelnik Antonijo Brajković otvorenje prvo najavio pred Uskrs, a sada pred - izbore!

Piše Marija Lončar
22. travnja 2021. - 19:22

Dječji vrtić u Skradinu, izgrađen prije gotovo godinu dana, još uvijek nije otvoren, pa skradinski mališani i dalje moraju boraviti u prizemlju zgrade gradske uprave, u prostoru koji im je prije nešto više od tri godine dodijeljen kao privremeni smještaj, nakon što je njihov dotadašnji vrtić bio poplavljen uslijed velikih kiša.

Iako im je još lani u svibnju pred nosom niknula nova, europskim novcem izgrađena, suvremeno opremljena i za sve njihove potrebe projektirana zgrada, sve ovo vrijeme samo su je sa čežnjom mogli gledati. Kada smo o tom problemu pisali prije gotovo četiri mjeseca, nakon što su nam se obratili zabrinuti i nestrpljivi roditelji, gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković (HDZ) tada je izjavio kako vjeruje da će vrtić biti otvoren do Uskrsa.

Razlog zbog kojeg roditelji i njihova djeca mjesecima čekaju da vrtić bude u funkciji, Brajković je objašnjavao dugom i sporom procedurom oko sređivanja papira: od izdavanja uporabne dozvole preko osnivanja i registracije ustanove do imenovanja Upravnog vijeća, donošenja Statuta i raznih drugih akata.

No, Uskrs je prošao, a Brajković ni sada nije mogao točno reći, već samo okvirno, kada će skradinski predškolci konačno useliti u svoj vrtić.

- Procedura je pri kraju. Izabrana je ravnateljica i ona sada tu proceduru sređuje do kraja. Otvaranje vrtića očekujemo sredinom svibnja – kazao je kratko Brajković, a na primjedbu "taman pred izbore", ustvrdio je, očekivano, kako to nema nikakve veze s kampanjom i lokalnim izborima koji će se održati 16. svibnja.

Na pitanje što još treba napraviti da bi vrtić počeo s radom i o kakvoj je proceduri riječ, uputio nas je na ravnateljicu Dijanu Dusper Topćić.

image
Antonijo Brajković, gradonačelnik grada Skradina
 
Nikša Stipaničev/Cropix

To, međutim, Brajkovića nije omelo da istoga dana na jednoj od lokalnih radio stanica nadugačko i naširoko govori o ovom projektu za koji je Grad Skradin u sklopu programa ruralnog razvoja Hrvatske iz Europskog poljoprivrednog fonda bespovratno dobio 7, 5 milijuna kuna od ukupno 9 milijuna kuna koliko košta cijeli projekt.

-Ravnateljica vrtića najbolje zna sve korake koje još treba odraditi da bi mogli otvoriti vrtić. Mogu još reći kako je Gradsko vijeće Skradina još prije usvojilo Statut ustanove, a sada predstoji još ida Upravno vijeće ustanove donese odluku o visini cijene vrtića. Ona za roditelje neće biti veća u odnosu na iznos koju su do sada plaćali, a Grad Skradin će izdvajati ostatak novca do ekonomske cijene, što će svakako biti veće opterećenje za proračun negoli je bilo do sada – dodao je Brajković.

Dijana Dusper Topčić koja je, nakon provedenog natječaja, na funkciju ravnateljice došla prije 20-ak dana, točnije 1. travnja, kazala je pak kako, osim već spomenute odluke o cijeni vrtića, treba riješiti i pitanje prijelaza zaposlenika u novi vrtić. Naime, skradinski predškolsci njih 70-ak, do sada su pohađali privatni vrtić Žižula. Odgojiteljice iz tog vrtića, kako to dopušta zakon, mogu prijeći u novoosnovani vrtić u vlasništvu Grada Skradina, bez raspisivanja natječaja o zapošljavanju, pa se očekuje da ta procedura neće dugo trajati.

Ipak, more je dokumentacije i raznih općih akata koje je trebalo napisati i usvojiti, ponovila je Dusper Topčić, najavljujući kako će se Upravno vijeće vrtića sastati početkom idućeg tjedna da bi donijelo odluku o cijenama vrtića.

-Radimo sve da ovo što prije završi i nadam se da ćemo vrtić otvoriti za 15-20 dana. Vrtić ima kapacitet za 76 djece, od toga jedna je skupina jasličke djece i tri mještovite. Imat ćemo 10-sati program boravka, ali i 6-sati, jer su roditelji za tim iskazali potrebu. Prema zakonu, sada ne moramo raspisivati ni upise djece u vrtić. Oni će se sada samo preseliti iz Žižule, ali ćemo skoro imati redovne upise za novu pedagošku godinu. Prema zakonu moramo imati 6-7 odgojiteljica, dvije spremačice... Ići će natječaj za pedagoga, a ja sam kao ravanteljica zaposlena zasada na pola radnog vremena, na četiri sata. Također, usluge računovodstva bit će nam "autsorsane" – rekla je Dusper Topčić.

19. travanj 2024 16:56