StoryEditorOCM
ŽupanijaUgostitelji su u ‘lockdownu‘

Joso Smolić: Želimo vjerovati da će šibenski gradski vijećnici prihvatiti naše prijedloge mjera pomoći

Piše KATARINA RUDAN
3. prosinca 2020. - 17:05

Predsjednik županijske Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić, ujedno i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri HOK-u, komentirajući ponovno stavljanje "ključa u bravu" u tom sektoru, zbog pooštrenih mjera u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa, kaže da Vladine mjere za spašavanje radnih mjesta pomažu, ali da bi lokalna vlast mogla učiniti više.

– Opće je poznato da su posljedice korona-krize najveće u turističko-ugostiteljskom sektoru. Na razini Hrvatske, pa tako i Šibensko-kninske županije, ostvareno je 50 posto lanjskog ugostiteljsko-turističkog prometa, ali smo zahvaljujući vladinim mjerama sačuvali radna mjesta. Sad smo ponovo zatvoreni do 21. prosinca, a tko zna što će biti nakon tog datuma. Hrvatska obrtnička komora kontinuirano je u dogovoru s Vladom i ove nove mjere pomoći ugostiteljskom sektoru, koje su prije nekoliko dana predstavljene javnosti, nisu za nas ništa novo. Sve to smo dogovorili još u rujnu.

Mjere za očuvanje radnih mjesta dogovorene su od 1. rujna do 31. prosinca, u listopadu su revidirane jer prvim prijedlogom nisu bili obuhvaćeni svi subjekti. Sada su obuhvaćeni gotovo svi. Dogovoreno je i sve oko COVID kredita, koji su i ranije postojali, ali je procedura bila užasno spora. Imamo čvrsto obećanje nadležnih ministara da će se HAMAG i HBOR krediti za likvidnost sada realizirati puno brže i da će u roku od 30-ak dana onaj tko je kredit tražio znati je li ili nije prošao – kaže Smolić. Dodaje da je jedina novina to što će ugostiteljima koji su u "lockdownu" i 60 posto više u minusu u odnosu na lani država snositi najveći dio fiksnih troškova. Smatra da su u pregovorima s Vladom uspjeli realizirati sve svoje zahtjeve, osim sniženja PDV-a s 25 na 13 posto, ali će na tomu HOK i dalje ustrajati.

Odluka u rukama vijećnika

Država, nastavlja Smolić, čini sve što može, ali nije ni ona "vrića bez dna" i zbog tog očekuje veću pomoć općina, gradova i županije. Želi vjerovati da će na sjednici Gradskog vijeća Šibenika, koja je najavljena sredinom prosinca, biti prihvaćeni zahtjevi županijskog HOK-a gradskoj upravi, predloženi još u listopadu, a isto očekuju i od ostalih općina i gradova na području županije.

– Od Grada Šibenika tražili smo da nas – nazovimo ga "drugim valom" epidemije – od 1. studenoga do 1. lipnja, oslobodi naknada za korištenje javnih gradskih površina te 50 posto najma gradskih poslovnih prostora. Predložili smo ukidanje poreza na alkoholna pića koji iznosi tri posto, a inače taj porez plaćaju samo ugostitelji. Zatim, tražili smo da se nakon 16 sati, prva dva sata parkiranja na parkiralištima kojima upravlja Gradski parking ne naplaćuje osobama koje predoče račun da su koristili usluge poduzetnika i obrtnika u staroj gradskoj jezgri. S kojim će prijedlogom gradska uprava izići pred vijećnike, nije mi poznato. Raspolažem s informacijom da će mjere ići od 1. siječnja do 1. srpnja.

Ako je to točno, svakako bi u mjere pomoći trebali biti uključeni i studeni i prosinac. Navodno su naši prijedlozi "revidirani" te će porez na alkoholna pića biti smanjen s 3 na 1,5 posto za cijelu godinu. Što je gradska administracija "stavila" u prijedlog odluke nije mi poznato "iz prve ruke", ali nadam se da ćemo se naći za stolom prije nego što prijedlog upute vijećnicima – kaže Smolić. Dodaje da je u ovako teškim vremenima svaka pomoć dobro došla. S druge strane razumije da se gradski proračun mora puniti. No drži da je kompromis moguć.

19. travanj 2024 06:51