StoryEditorOCM
ŽupanijaI ugostitelji dižu cijene

Joso Smolić, predsjednik županijske Obrtničke komore: "Ne znam što i kako napraviti da se pokrijemo. Očekujem da će cijene u ugostiteljstvu rasti 30 posto, možda i više"

Piše psd
30. travnja 2022. - 12:42

Diljem Hrvatske zahuktava se sezona, a ni u Šibeniku nije drugačije. Isto tako, ovaj grad dijeli iste probleme kao i ostala turistička mjesta - nedostaje mu niže kvalificirane radne snage, poglavito sobarica, konobara i kuhara.  

- Najtraženija zanimanja su u ugostiteljstvu i turizmu, ali i u građevini, a fali i strukovnih obrtničkih zanimanja, rekao je za HRT Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

 

- Od 2016. godine oporavljamo se od ekonomske krize. Mi smo bili jedni od zadnjih u razvijenoj Europi koji su se kasno počeli oporavljati i svi radnici, kojih je tada bilo na pretek, otišli su trbuhom za kruhom. Sada smo došli u situaciju da imamo više radnih mjesta nego raspoloživih radnika. To je sustavan problem i mislim da neće brzo biti riješen - kaže i dodaje da u ovogodišnju turističku sezonu ulazimo relativno dobro pripremljeni bez obzira na nedostatak domaće radne snage. 

 

Osvrnuvši se na plaće, rekao je kako je prosječna neto plaća konobara minimalno 1000 eura, a kuhara 2000 eura.

- Ako ćemo usporediti s Balkanom, tu smo daleko napredniji, a ako usporedimo s Njemačkom i Austrijom, onda zaostajemo 20-ak posto, rekao je Smolić.

 

Istaknuo je kako svaki ozbiljan poslodavac koji gleda u budućnost mora cijeniti i poštovati radnika jer bez njih nema ni rezultata. 

Kad je riječ o porastu cijena, rekao je kako su ugostitelji i hotelijeri u bunilu.

- Cijene idu svaki dan gore i ne znam što i kako napraviti kako bi mogli sve pokriti i zatvoriti. Očekujem da će cijene rasti 30 posto, a možda i više, zaključio je Smolić. 

23. srpanj 2024 15:26