StoryEditorOCM
ŽupanijaNIJE (BILO) DOBRO

Joško Šupe, kandidat za novoga čelnika županijskih socijaldemokrata: SDP se malo pogubio; Dodvoravajući se biračima, pokušavali smo kopirati HDZ, što je za nas imalo poražavajuće učinke

1. lipnja 2018. - 22:26

Kad je započela unutarstranačka kampanja u SDP-u, a za šefa županijske organizacije u Šibeniku kandidaturu najavio samo Igor Meić, mnogi su se pitali zašto u tu utakmicu ne ulazi i Joško Šupe, SDP-ov gradski vijećnik i jedan od najglasnijih kritičara gradske vlasti. U to je vrijeme Šupe još vagao, i na kraju ipak odlučio prihvatiti izazov i upustiti se u tu "avanturu".

Predstavljanjem programa i druženjem s članovima u proteklu subotu je i formalno ušao u trku za novog čelnika SDP-a županije. Zašto se toliko premišljao, što je prevagnulo, kakva su mu očekivanja i politički planovi u slučaju pobjede s obzirom na to da je stranka ozbiljno devastirana, pitali smo ovog SDP-ova financijaša i strastvenog tenisača, trenutno fokusiranog na kampanju za prvog SDP-ovca županije.

- Zašto ste se premišljali oko kandidature?
- Zato što znam, ako dobijem te izbore, da me čeka tri godine u kojima mogu zaboraviti, što bi se reklo, na privatni život. Moja obitelj time nije baš sretna i radi mira u kući bio sam spreman apstinirati iz ovih izbora. Ali, s druge strane, mnogi članovi su me pitali zašto se ne kandidiram, iznoseći mi, uz sve ostale argumente i onaj kako Šibenik, kao sjedište županije, treba imati kandidata. Jer moj suparnik na izborima je iz Pirovca. To, naravno, nikome u stranci ne smeta, ali bilo bi ipak čudno da najveća stranačka organizacija u županiji baš nikog ne kandidira. I tako, eto me u izbornoj utakmici…


Dosta je autogolova!


- Dva ste kandidata u igri. Hoće li to biti pozitivno suparništvo ili "ljuti boj"?
- Kandidature su se predavale do subote, i koliko znam, samo su naše dvije zaprimljene. Naravno da će to biti prijateljsko nadmetanje. Cilj mi je da organizacija bude pobjednik, a ne da nakon izbora Meićevi ljudi idu na jednu, a Šupini na drugu stranu. Želja mi je da nas izbori spajaju, a ne razdvajaju. Dosta smo sebi zabijali autogolove.

- Dakle, neće biti podjela kao što je slučaj sa zagrebačkom organizacijom?
- Ne, ja nisam svadljiv tip. Naprotiv. Podjele ne donose nikome ništa dobro. Samo stvaraju lošu atmosferu, a iz takve atmosfere ne mogu se roditi ni pozitivne poruke koje ćemo slati našim biračima.

- Što članstvu nudite kao svoje programske prioritete?
- Prije svega sam koncentriran na organizacijska pitanja jer je uređena, funkcionalna stranka pretpostavka za sve ostale ciljeve. Želim SDP vratiti članovima, potaknuti dijalog, ohrabriti ljude da sudjeluju, da iznose svoje mišljenje, neovisno o stajalištu vrha stranke, jer odluke se moraju donositi odozdo prema gore, a ne obrnuto. Drugo, ne želim podijeljenu stranku, nego jedinstvenu, otvorenu, komunikacijski povezanu, zajednicu zadovoljnih, radosnih, a ne namrgođenih i nepovjerljivih ljudi. Treće, smatram da moramo izići među građane, naučiti se slušati ih, pogotovo kad iznose probleme i kritike, ali i potruditi se artikulirati rješenja za ono što je loše, što treba mijenjati i korigirati.

- Imate li svijest o tome koliko je SDP u Šibeniku i županiji, ali i na nacionalnoj razini, zapravo devastiran?
- Da, naravno. Ne zatvaram oči pred tim. Vidim kakav je rejting SDP-a, vidim i u kakvom gradu živim, i bilo bi najlakše pobjeći i pustiti da stvari po inerciji teku, pa ako se nešto dogodi, dogodi. To ne smijemo dopustiti. Idemo odigrati korektnu, fer i poštenu utakmicu, jer samo kvalitetna i konstruktivna oporba može tjerati vlast da provodi svoja obećanja. Ali i da se tako dokaže kao ona snaga koja realno ima potencijal prave alternative.


Ivan i Karlo Klarin


- SDP se danas doima kao da je bez ambicija, dezorijentirano, anemično... Koliko je to i posljedica prijevare građana kandidaturom HDZ-ovca Antona Dobre, na zadnjim lokalnim izborima, kao kandidata za SDP-ova dogradonačelnika?
- Bio sam protiv tog angažmana. Ono što mogu sa sigurnošću obećati jest da, budem li u takvoj poziciji, to neću dopustiti. Istina je da smo nakon tog debakla s Dobrom na lokalnim izborima, postali nekako nevidljivi.To ćemo nastojati promijeniti. Ići ćemo među ljude, organizirat ćemo seriju tribina i konferencija za novinare o bitnim komunalnim i gospodarskim temama, razvojnim vizijama, o pitanjima kao što je podzemna garaža ispod Poljane, valorizacija prostora TEF-a, stare gradske jezgre, održivi život na otocima i u ruralnim dijelovima županije kojeg nema bez posla i minimalne infrastrukture, itd. Naša je prednost što u svim većim gradovima i općinama imamo svoje organizacije, i raduje me što ih vode mahom mladi ljudi, kojima treba pomoći da postanu prepoznatljivi u svojim sredinama.

- Bivši predsjednik ŽO SDP-a Ivan Klarin, svojedobno je podnio ostavku na tu dužnost zbog neslaganja s politikom stranke i s ključnim ljudima SDP-a u Šibeniku. Računate li na Klarina u slučaju pobjede na izborima za šefa ŽO SDP-a?
- Pobijedim li, svima će biti vrata otvorena, a pogotovo onima koji imaju iskustvo i rezultate, kao što je slučaj s Klarinom. Ivan se, doduše, nije kandidirao za stranačka tijela, ali jest drugi Klarin, Karlo Klarin, na kojeg itekako računam. Ivan Klarin je vodeći općinu Tisno pokazao što zna i može. Tisno ima više projekata od Šibenika, što je žalosno. Naravno da računam i na pomoć naših saborskih zastupnika i Franka Vidovića i Marije Alfirev, jer bez pomoći države ne može se ništa, budući da svi infrastrukturni projekti idu preko ministarstava.


Žrvanj vas samelje


- Franko Vidović je jedno vrijeme bio istodobno i predsjednik GO-a i ŽO-a SDP-a. Nije li to "nedozvoljena koncentracija" funkcija?
- Istina je da je bio previše rastrgan obavezama, a zašto je toliko funkcija akumulirao treba pitati njega. Žao mi je, s obzirom na sve što je Franko učinio za grad, da će se pamtiti po Dobri, a ne po obnovljenoj Tvrđavi sv. Mihovila ili plaži Banj za koje je apsolutno zaslužan. On je čovjek s vizijom, a uz to je i dobar operativac. Šteta je da se nije koncentrirao na jednu dužnost nego se raspršio na sve strane. Ali, to vas povuče, kad uđete u taj žrvanj, jednostavno vas samelje.

- Imate li vi zastupničkih ambicija?
- Ne, ne vidim sebe u Zagrebu. Posvetit ću se županijskoj organizaciji, svjestan da treba ići korak po korak. Najprije treba odraditi unutarstranačke izbore, a nakon toga se fokusirati na lokalne. Kao stranka ćemo se angažirati i na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, ali kruna moje karijere trebaju biti lokalni izbori.

- Namjeravate li se kandidirati za župana?
- Ne patim od toga da budem kandidat za župana. Mislim da to treba biti onaj tko je među građanima najpopularniji, kojemu ankete, koje ćemo provesti, budu davale najbolje izglede. Smatram da predsjednik ŽO SDP-a ne mora nužno biti i SDP-ov kandidat za župana.


Ekipa sa Šubićevca


- Danas se sve češće stavlja znak jednakosti između HDZ-a i SDP-a, često se koristi fraza "svi su oni isti", a uveliko se govori i o velikoj HDZ-SDP koaliciji u dogledno vrijeme. Po čemu se SDP razlikuje od HDZ-a?
- Mi smo se u svom političkom djelovanju malo pogubili i točno je da smo zaboravili na osnovne vrijednosti socijaldemokracije. Dodvoravajući se biračima, pokušavali smo kopirati HDZ, ili im se svjetonazorski približiti, što je za nas imalo poražavajuće učinke. Imali smo tri penala, i propustili smo dati gol. Najprije je došlo produljenje radnog staža na 67 godina, na što smo morali reagirati jer svatko mora imati pravo na dostojanstvenu mirovinu, a ne raditi do smrti. Drugo je bilo poskupljenje struje, i ni danas nemamo objašnjenje na čemu se temelje ti obračuni, a ja se samo bojim da iza toga ne stoje pripreme za privatizaciju HEP-a. I onda je uslijedio cirkus oko Agrokora gdje se ispostavilo da podobni pojedinci koriste devastiranu kompaniju kao svoj bankomat. A onda, tu je i preveliko miješanje Crkve u sve, a mi ni na čemu od toga nismo poentirali, a mogli smo i morali. Na lokalnoj razini to su komunalna pitanja i problemi. Ključna stvar je u tome da s javnim novcem treba upravljati kao svojim, racionalno i pažljivo, a ne rasipnički.

- Je li stanje u gradu tako katastrofalno kao što nerijetko čujemo od vas?
- Katastrofalno nije, ali jest zabrinjavajuće.Čini mi se da su to napokon shvatili i u gradskoj upravi pa se okreću štednji i racionalnijem trošenju javnog novca kako bi stabilizirali gradske financije.

- Imate li kakvih komunikacija s HDZ-ovom gradskom vlašću?
- Ima i toga.Srećom da su dva potpredsjednika Gradskog vijeća iz gradske četvrti Šubićevac gdje i sam živim, i raduje me da će se konačno urediti parkiralište kod škole, a još više da će se napokon sanirati spomen-park strijeljanih na Šubićevcu čime ćemo pokazati da poštujemo svoju povijest. Gradonačelnik nas je pozvao i na dogovor oko raspodjele sredstava za šibenski sport. Iskristalizirala se ideja da četiri velika sporta u gradu - košarka, nogomet,vaterpolo i veslanje - formiraju jedinstveno Sportsko društvo Šibenik koje bi lobiralo za sredstva za šibenski sport. Suština je u tome da se postave jasni kriteriji za financiranje sporta, što bi bilo puno transparentnije nego dosad.


Sportski geni


- Ni jedan od ta četiri sporta nije vaš. Poznato je da ste veliki zaljubljenik u tenis. Koliko često igrate?
- Ranijih godina sam se bavio malim nogometom, a kad su izgrađeni teniski tereni na Šubićevcu, odlučio sam se iskušati u tenisu i zaljubio se. I ta me ljubav drži već 30 godina. Rekreativno igram tri puta tjedno.

- Tko vam je najdraži suigrač ako igrate u paru?
- Obično igram singl, ali kad su parovi, najživopisniji partner mi je brat od naše europarlamentarke Ivane Maletić - Neven Nakić. Najčešće igram s njim u paru. Dobro se slažemo, nema žešćih ideoloških rasprava. Držimo se mota da sport mora biti iznad politike. Zajedno smo svi i uređivali devastirane terene, lijevi desni, crveni, crni, zeleni… Neven je bio spiritus movens tih aktivnosti, a dobili smo podršku i Grada i NP Krka, da ne zaboravim i našeg klupskog predsjednika, načelnika PU Ivicu Kostanića koji je dao svoj doprinos. Najviše me veseli što danas u školi tenisa na Šubićevcu ima stotinu djece.

- Kako to da niste slijedili očevu strast za kuglanjem?
- Pokušao sam, ali me kuglanje nije privuklo. Stric mi je bio poznati nogometaš, ja se, evo, bavim tenisom. Očito, obitelj ima sportske gene.

- Dakle, sve vaše vrijeme zaokuplja obitelj, sport i politika?
- Nešto malo ima i turizma, a nešto i poljoprivrede, maslinarstva. Imam maslinik od 42 stabla, više ocu za dušu. Supruga mi je od roditelja dobila teren u Murteru i izgradili smo kuću s bazenom koju iznajmljujemo. To je odličan dodatni izvor prihoda.

- Vama politika očito nije egzistencijalno pitanje?
- Ne, nipošto. Bez politike bi vrlo dobro živio, a i mirnije. Politika mi je hobi.


Banke, škola, Lučka uprava...
Joško Šupe rođen je 1969. u Šibeniku, po zanimanju je dipl. ekonomist. Završio je, prije roka, Ekonomski fakultet u Splitu i odmah se zaposlio. Tri godine je radio u splitskoj Pomorskoj banci, ali srce je vuklo kući, i čim se otvorila prilika za posao u Šibeniku, vratio se... Nakon banaka, a radio je u Pomorskoj, Zagrebačkoj i Erste banci, bio je neko vrijeme i nastavnik u Ekonomskoj školi, gdje je, kako kaže, proveo prekrasne dvije godine. Radio je na zamjeni, i kad se ukazala prilika za mjesto ravnatelja u Lučkoj upravi, koja je bila financijski izdašnija, završila je njegova školska epizoda. I danas je u Lučkoj upravi.


Nikad niži rejting
- Rejting SDP-a? Za ne lagati - nikad niži! Ako kažem da imamo dva vijećnika u šibenskom Gradskom vijeću i dva u Županijskoj skupštini, to sve govori. Nikad manje. Na razini smo liste Ante Ćaće od prije nekoliko godina… Doduše, naša je lista dobila pet vijećnika u Gradu, ali je jedno mjesto išlo Dobri, a po jedno našim partnerima u HSS-u i HSU-u. Od Dobre smo se potpuno distancirali i naš klub je SDP-HSU.

24. travanj 2024 04:54